Reklama

Reklama

Zbytečná krutost

  • USA Blood Simple (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Ethan a Joel Coenovi dnes patří mezi nejúspěšnější tvůrce americké nezávislé scény a jejich vysoký kredit dokazuje to, že si tvůrčí nezávislost dokážou prosadit i ve svých hollywoodských projektech (např. Zmatky v Arizoně či Záskok). Své postupy (Joel režíruje, Ethan produkuje a scénáře jsou společným dílem) za dvacet let tvorby vůbec nezměnili. Jejich prvotina Zbytečná krutost (1983) se poprvé představila na nesoutěžním filmovém festivalu v Torontu v září 1984 a od té doby byla s velkým úspěchem uvedena na řadě filmových přehlídek a získala mnoho ocenění (mj. Velkou cenu poroty na festivalu Sundance 1985, ceny Independent Spirit Award za nejlepší režii a mužský herecký výkon v hlavní roli pro M. Emmeta Walshe). Přitom se jedná o „pekelně jednoduchý“ příběh, což je také jedním z možných překladů mnohoznačného originálního názvu. Majitel texaského striptýzového baru Julian Marty (Dan Hedaya) ví, že je mu jeho žena Abby (Frances McDormandová, která se stala kmenovou herečkou jejich dalších snímků a Joelovou manželkou) nevěrná s barmanem Rayem (John Getz) a nechá dvojici sledovat slizkým soukromým detektivem Visserem (M. Emmet Walsh). Banální příběh manželské nevěry a krvavé odplaty je nejen brilantně vystavěn a vypointován, ale ve své realizaci navíc rafinovaně odlehčen morbidním černým humorem. Bratři Coenové v tomto snímku také naznačili své další tvůrčí směřování, jež se vyznačuje důmyslným parafrázováním zavedených filmových žánrů (zde tzv. film noir, neboli „černý film“) a jejich dovedným přesazováním do nečekaných kontextů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (376)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Filmy bří.Coenů jsou zvláštní a mému srdci blízké...Ať už neskonale výborný "Big Lebowski" nebo neméně dobré "Fargo"..."Zbytečná krutost" však jejich kvalit (aspoň pro mě) nedosahuje...Scénář je klasicky dobrý a herecké výkony bezchybné, ale přesto mám pocit, že tomu všemu něco chybí...Dal bych jen ***, ale to by v tomhle filmu nesměla být ultradrsná, několik minut trvající scéna smrti jednoho z hrdinů, v podstatě beze slov....Brr. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pozor, zatiaľ režíruje len jeden z bratov Coenovcov, a to Joel, a nie, ako píšu tu, na CSFD. Oslnivý a horkokrvný - D-E-B-U-T Joela Coena o postavách, ktoré si nerozumejú, žiarlivý manžel si najme súkromného detektíva, aby odstránil jeho nevernú manželku i s jeho - sokom, namiesto toho, zabije - objednávateľa vrážd, teraz tento kápo, pôjde po nich. Najlepšie na filme, je samotné finále, ktoré je strhujúco prevedené, predtým sa postavy, akosi nezáživne motajú, že som premýšľal, o stupeň znížiť hodnotenie, ale to by tu nesmela byť, mladá a šarmantná Frances McDormand, sakra, nevedel som, že bola za mlada - kus ženy, ktorá ma vzrušovala, mimochodom v ďalších coenovkách sa ešte niekoľkokrát objaví, lebo je žena jedného z režisérov, a to - Joela. Zbytočná krutosť, je pre mňa - zaujímavý film od špičkových režiséroch, ktorí patria dnes medzi špičku, i keď by sa zišlo, voľakedy nadviazať na kvalitné filmy z minulosti, ako vravím, majú na to, Joel je z dvojice, tým šikovnejším, ale Ethan, nie je čierna ovca ! ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Právě jsem komentoval Body Heat a označil ji za staromódní detektivku. A Coenové píší a točí detektivky moderní. V čem je rozdíl? „Objev“ spočívá v tom, že zločiny většinou páchají nanejvýš průměrně chytří lidé. Takže znervózní, leccos zpackají, skoro vždy něco nevyjde, prostor dostává náhoda, omyl, nedorozumění, ba i humor. Literatura, jako obvykle, byla napřed, již tak od šedesátých let. Coenové v osmdesátých letech patřili k prvním, kdo takové detektivky filmovali. --- Dávám tomuto typu přednost, připadá mi mnohem realističtější a tedy působivější. A tahleta je opravdu dobře zapletená. Coenové navíc dokáží diváka vtáhnout do děje, do pocitů jednajících postav. Představovat si sám sebe jako Hercula Poirota je vábivé a dětinské. Na druhou stranu, objevíte-li přizabitého chlapa, o němž jste přesvědčeni, že ho postřelila vaše partnerka, to je, panečku, kaše docela jiná! Co teď? Dorazit ho lopatou? To není tak snadné, že? --- Takže, tohle je „jenom“ detektivka, ale silná, působivá. Byl jsem naprosto spokojen. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Za málo peňazí veľa muziky! Coenovci sa ako prvopočiatkoví indie tvorcovia zamerali na akési sondy do myslí psychopatov a ľudí na hrane, ktorým predchádzalo náročné detstvo, možno posrané manželstvo a nezvládnuteľný temperament. Ich debut je plnokrvný entuziazmom a každučkým políčkom, plynulosťou strihu, venované osudom postáv, od ktorých sa veľa žiaľ nedozvieme, o to intenzívnejšie príbeh pohlcuje a nepustí. Využili západný americký vidiek a vedome sa inšpirujúc veľkými autormi zosobnili nové formy napätia a dodali im nenormálny naturalizmus, pretavili konkrétne kroky a výsledok je vskutku perfektný. Ťažko z neho (z pohľadu nezaujatého i zaujatého diváka) pocitovo šlo nevnímať pole deja, priebeh, ťažko bolo v určitých fázach zadržiavať dych, avšak trošku ma zaráža fakt, že mne osobne nepravdepodobnosť vo filme nevadí, ale nelogickosť áno. A tu ich pri odbavovaní dôkazov a svedkov bolo dostatočne a mierne defraudovali ich umelecký odkaz. Avšak málokedy postrehnete tak kvalitný poctivý triler, s toľkými inteligentnými vyjadrovacími prostriedkami a alternatívnym náhľadom mimo reálneho bipolárneho konceptu - polícia, lupiči. Možno je to údel námetu (Zapadákov sčasti podobný prípad), ale od dokonalosti to málinko odráža. Čo mi ale z mysle nedokáže odísť je Burwell klavírový motív (Angelo Badalamenti dozaista ovplyvnený) a práca so zvukom a najmä svetlom. Ako vyšitá nadstavba klasickým noirom, sprehľadnená a usúvzťažnená tematicky a dobovo o 20 rokov vpred a z mestských ulíc na okraj sveta. Výborný film, rád sa k nemu vrátim. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Na tak banální zápletku o pár postavách (byť coenovsky podvratně dirigovanou) je to místy spíše fetišisticky unylé než nepříjemně napínavé, ale závěr dodává cynicky laděné story důrazně krvavou tečku s fakt cool nápadem (dvě místnosti, však kdo viděl, ví o čem mluvím). Už tady je to o svérázných postavách a černém humoru, už tady je vidět, jak mají Coeni vytříbený audiovizuální cit a už tady je jasné, že se zbytečná krutost zkrátka nevyplácí. Tahle země není pro starý ale vede o dost a je zatím mým nejoblíbenějším "vážným Coenem". Možná za to může Bardemův rozkošný kukuč. [Přesná stopáž: 96 min] ()

Galerie (105)

Zajímavosti (21)

  • Na radu Sama Raimiho obcházeli bratři Coenové celý rok studio po studiu s trailerem na film, jenž ještě nebyl vytvořen, než sehnali 750 000 dolarů do rozpočtu. (Othello)
  • V záverečnej scéne sa na stene záhadne zmení rozmiestnenie otvorov po guľkách. (beso74)
  • Roli Abby si mohla zahrát Holly Hunter, jenže kvůli účasti v divadelní hře v New Yorku musela odmítnout. Povzbudila ale svou spolubydlící Frances McDormand, aby se o roli ucházela. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama