Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do cyklu Pohádka pro pamětníky jsme tentokrát vybrali jednu z Jižních Čech, která je plná pěkných písniček. A v ní pochopitelně nemůže chybět hastrman. Říkáte, že takových už jste viděli na tucty? Dost možná, ale … tu dnešní o zeleném mužíčku Puškvorcovi (J. Dvořák) byste si neměli nechat ujít. Zakoukal se do sličné perníkářky Rozárky (J. Obermaierová) a chvíli mu trvalo, než pochopil, že na něj štěstí čeká v rybníce po boku hastrmanky Lekničky (J. Molavcová). Můžete se těšit i vojáka Václava (J. Štěpnička), Půlmistra (J. Moučka) či písaře Aloise (S. Fišer). (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že Josef Dvořák a Jitka Molavcová vždycky byli a jsou Puškvorcem a Lekničkou, je tato pohádka pro mne klasikou. Pro dnešního diváka jsou studiové pohádky asi trochu hardcore, ale taky se to dá chápat jako filmařský styl, a pak se to může stát i kultem. Pohádka je dějově velmi jednoduchá, ale řada hereckých es jí dává patřičný šmrnc. To je výhoda, kterou dnešní pohádky tak nějak postrádají...80% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tradiční kulisová veselá pohádka s písničkami a hastrmanem Josefem Dvořákem, který však neukazuje nic ze svého improvizátorského umění, je v ději spíše v pozadí, i když má důležitou roli. Hlavní postavou je bývalý voják Štěpnička, který přijde do mlýna a stane se pomocníkem mlynáře. Jenže vodník Puškvorec má zájem o hezkou Rozárku a stojí tak v cestě bývalému vojákovi. Jenže Puškvorec je uvězněn a má být prodán někam pryč. Mlynář s novým pomocníkem se tak vydávají zachránit Puškvorce a potrestat ty, kteří chtěli mít z Puškvorce prospěch. Příjemná pohádka, která sice ničím nevyniká nad další podobné pohádky, ale je pohodová a akorát tak stvořená pro pošmourné odpoledne. ()

Reklama

Serafina 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh hastrmana Puškvorce, který je zamilovaný do lidské ženy - perníkářky, ta v něm ovšem vidí jen obveselení, možná ještě tak kamaráda. Kvůli lidské nenávisti a strachu z jinakosti je hastrman dokonce uvězněn a má se stát obětí obchodu s bílým masem. Zároveň sám svou nevšímavostí trápí ženu svého druhu, hastrmanku Lekničku, která ho tajně miluje a posílá mu dopisy, jež zůstávají bez odpovědi. Po zkušenosti ze zajetí ve společnosti moudrého starce Puškvorec pochopí, že soužení nemá cenu a přijímá lásku Lekničky. Perníkářka si, zjevně z nedostatku jiných možností, bere impulsivního a agresivního mlynáře, bývalého vojáka. Zde příběh kvůli ohledům na dětského diváka končí zdánlivým happyendem, ale jako dospělá s jistými životními zkušenostmi chápu, že další rozvoj vztahů v podivném milostném čtyřúhelníku může pokračovat jedině tragicky. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Když může mlynářskej, proč by nemoh´ hastrmanskej?!" Vyslúžilý turkobijec Štěpnička sa po návrate z vojenskej služby zamestná ako pomocný mlynár u pana otce (to víte mlejn) Zounara. Netrvá dlho a začnú si liezť do kapusty s lokálnym vodníkom Dvořákom ohľadom romantického záujmu o slečnu pernikárku Obermaierovú. "Vem si mě Rozárko, já ti dám bič, kterým se vodháněj vojáci pryč!" O zeleného mužíka javia záujem aj smutná zamilovaná jednosmerná pen pal vodnica Molavcová a po zisku bažiaca vrchnosť Moučka a Fišer, ktorá sa ho rozhodne speňažiť. Okolnosti sa dramaticky zamotajú, za spevu veselých piesní zase vtipne rozmotajú a dospeje sa ku šťastnému koncu bez medzidruhového kríženia a obchodovania so zeleným mäsom. "Vememe vidle a půjdeme na ně, ukážeme jim, co dokáže mlynářskej cech!" Pohodová skvele zahratá papundeklová rozprávka s hudobno-tanečnými číslami, kde dominuje nočná serenáda na bubon pod oknom vyvolenej. Štyri vyschnuté šosy. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

K Hastrmanské povídačce jsem se přichomýtl čirou náhodou, když běžela na ČT1. V tomto snímku hraje sice spousta známých tváří, nicméně film hodně trpí svým televizním zpracováním (což by se ale dalo odpustit) a potrhlým herectvím - korunu tomu nasadila Jitka "kvoňk" Molavcová. Chápu, že se jedná o jednu z mnoha "pásově" vyrobených televizních pohádek s omezeným rozpočtem, avšak tato nezestárla úplně dobře. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama