Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert Belzebub (M. Nedbal) odnese omylem do pekla hodného mládence Honzu (I. Luťanský) namísto hříšného sedláka. Vysvobodit ho může jen odvážné děvče. Úkolu se ujme rázná královská dcera, princezna Máňa (J. Boušková). Peklo se jejím přičiněním obrátí doslova naruby! Kdyby čerti věděli, co je s touhle podivnou princeznou čeká, raději by Honzu z pekla hned vyvedli. Protože to neudělali, Máňa se v pekle objevila sama. Jaký z toho nastal rozruch, to už uvidíte v dnešní pohádce „naruby“ podle Josefa Lady. A protože je to pohádka nezbedná, užijete si při ní hodně legrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

duddek 

všechny recenze uživatele

Škoda, druhá polovina slibně rozjetou pohádku úplně srazila. I když odhlédnu od toho, že princezna chodí do školy s dětmi, tluče spolužáky a jezdí sama (navíc autem!) v době, kdy si ještě hraje s panenkami, čím dál víc se projevuje její nesnesitelnost, pořád jenom poroučí, všechno chce mít podle sebe, vůbec neumí odpočívat (a nedopřeje to ani ostatním), a navíc, posedlá hygienou, z pekla dělá nebe - v konečném důsledku se znemožní i všichni čerti coby poslušní, bojácní neschopové. Zakladatel pekla se určitě obracel v hrobě, jestli to viděl. Josef Dvořák odehrál svou snad nejhorší roli v životě, jediný na úrovni je skvělý králův tajemník Řanda. :) "Co je to?" (o čokoládě) - "To je jedno, honem, vař to!" :) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Moudrá kniha povídá, tuhle těmi řádky, že je těžká cesta tam a ještě těžší zpátky. Možná že to postřehneš, nehledej v tom chyby, Máňa courá z pekla ven, jak jen se jí zlíbí. Honzu z pekla odvede, žádný saky paky, prosadit si dovede, to, že je tu taky. Pohádka má skvělý děj, ač tam není stvůra, jen dědeček Habaděj a bába Kanimůra. Těžko někdo pobere, proč to nemá vady, to pohádka dovede, když je podle Lady. ()

Reklama

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejmilejších pohádek, kouzelná, vtipná, nápaditá, Jana Boušková jako praštěná princezna Máňa je strašně zlatá, čerti v námořnických oblečcích k zulíbání a Honza opravující pekelnou ventilaci taky. Kouzelný dědeček Ladislava Peška je... prostě kouzelný. A písničku "To to jede, to to sviští, po cestě i po strništi...", tu si notuju docela často ještě ted. Jako dítě jsem tu pohádku milovala a jako hodně dospělá ji miluju pořád. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dost trhlá televizní pohádka podle předlohy Josefa Lady. Herci od začátku hrají, jako by byli zfetovaní, především ti tančící a zpívající čerti. Kulisy jsou bizarně papundeklové. Jenže právě tahle bizarnost dělá pohádku originální a bez Ladových kreseb se nedá představit. Janečková tuhle Ladovu pohádku pojala hodně netradičně. Jako potrhlou hudební pohádku, která sama o sobě pobaví, už jen tím, jak je vlastně strašná. [1176. hodnocení, 68. komentář, 76%] ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasné a unikátní dílko. Vším. Ladovstvím, pravým venkovským životem, humorem, zhubedněním, animacemi, ale nejvíce pravým herectvím, které už se dneska vůbec nevidí. To obsazení, považte, to mluví samo za sebe. Hvězda hvězdu střídá a i ten nejposlednější čert-komparzista si svou roli užívá, dává do ní vše a hraje s plným nasazením. Kam se hrabou novodobé předražené pohádky. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V tomtéž roce vznikla na motivy filmu i rozhlasová verze pohádky pod názvem "O statečné princezně". O režii se postaral Karel Weinlich a v titulní roli se představila Jorga Kotrbová. (Přemek)

Reklama

Reklama