Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert Belzebub (M. Nedbal) odnese omylem do pekla hodného mládence Honzu (I. Luťanský) namísto hříšného sedláka. Vysvobodit ho může jen odvážné děvče. Úkolu se ujme rázná královská dcera, princezna Máňa (J. Boušková). Peklo se jejím přičiněním obrátí doslova naruby! Kdyby čerti věděli, co je s touhle podivnou princeznou čeká, raději by Honzu z pekla hned vyvedli. Protože to neudělali, Máňa se v pekle objevila sama. Jaký z toho nastal rozruch, to už uvidíte v dnešní pohádce „naruby“ podle Josefa Lady. A protože je to pohádka nezbedná, užijete si při ní hodně legrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Moudrá kniha povídá, tuhle těmi řádky, že je těžká cesta tam a ještě těžší zpátky. Možná že to postřehneš, nehledej v tom chyby, Máňa courá z pekla ven, jak jen se jí zlíbí. Honzu z pekla odvede, žádný saky paky, prosadit si dovede, to, že je tu taky. Pohádka má skvělý děj, ač tam není stvůra, jen dědeček Habaděj a bába Kanimůra. Těžko někdo pobere, proč to nemá vady, to pohádka dovede, když je podle Lady. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zábavná pohádka. Ale podobné téma už jsem viděla v jiné pohádce. Jen tam místo čertisek byli loupežníci. Ladislav Pešek byl výborný. Natašu Gollovou jsem téměř přehlédla, kdyby mě na ni neupozornila moje pozorná matka. Pohádky natočené podle díla Josefa Lady mají zvláštní kouzlo.To kouzlo vystupuje i z jeho kreseb, které jsou jednoduché a velmi milé. Vždycky se mi nejdříve vybaví kocour Mikeš nebo vodník sedíci na vrbě. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výrazně studiový, typicky televizní projekt, navíc ke klasice značně neuctivé modernizační pojetí, ze kterého by měly mít velkou radost především feministky. Princezna Máňa v podání Jany Bouškové je hybatelkou téměř veškerého dění na obrazovce, pro ženicha si jede v automobilu a bez problémů ukázní a zcivilizuje celé peklo. Studiovky v lásce příliš nemám a z moderních pohádek na ruby mám už dopředu strach, protože až na pár vyjímek v lepším případě ztrácí poetické a romantické kouzlo, v horším případě to bývá trapná ptákovina. Díky předloze a vtipnému scénáři ale Nezbedná pohádka funguje překvapivě dobře, nechybí tu pořádná dávka nadhledu a až recesistické pojetí dělá z téhle ladovské pohádky půvabnou podívanou. Celkový dojem 75 %. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Další veselá pohádka. 1) Ladovské kulisy byly roztomilé, o totéž se pokoušel i scénář, avšak jeho proletářské pojetí mě neoslovilo. Všechno je postaveno na hlavu: peklo ke k smíchu, princezna žije v královské pastoušce. Nebe a Bůh neexistuje. Princezna jezdí autem (řídí) zatímco Belzebub jezdí na koni. Princeznino budovatelské nadšení mi šlo dost na nervy. To nejpříšernější nakonec: za odměnu dostali čerti škubánky s mákem. 2) 23letému Ivanu Luťanskému (moulovitý Honza) to slušelo, ostatně jako vždy. Herecká elita hrála ostošest, zejména osazenstvo pekla. 3) Zazpíváme si. Nikde není líp než u nás v pekle / z uzenýho pečem šunknflekle / od samýho rána do setmění / nad postýlku v širým světě není. ()

kockodan 

všechny recenze uživatele

"Takovéhle úkoly pro Princeznu Máňu???" Dětství. Je nutné říkat víc? (Zamačkávaje nostalgickou slzu). Nezapomenutelná Jana Boušková jako rozšafná, culíkatá princezna Máňa, která postaví všechny čerty v pekle pěkně do latě. Plus všechny ostatní skvělé herecké výkony. Poctivá studiovka, která má říz a spád, a děti (i dospělí) se u ní upřímně zasmějí. Hlášení vesnického rozhlasu o pohřešovaném Honzovi, princezna jedoucí autem do pekla za Honzou, Honza opravující zaseknutou "pekelnou ventilaci", vymydlení a navonění čerti v námořnických oblečcích s fiží, Kleofáč princeznou Máňou donucen (a zostuzen) jít s panenkou Nanynkou v kočárku na procházku, za mohutného škodolibého výsměchu ostatních čertů... Nyní celá k vidění na Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=P22yRsQa3Sk A barevně! Pro nás, co jsme na začátku 80. let měli stále černobílou televizi. Předloha: Josef Lada, Režie: Vlasta Janečková. Za mě 100% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V tomtéž roce vznikla na motivy filmu i rozhlasová verze pohádky pod názvem "O statečné princezně". O režii se postaral Karel Weinlich a v titulní roli se představila Jorga Kotrbová. (Přemek)

Reklama

Reklama