Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Napsat o něčem tak šíleném, že je to svěží, je možná trochu nepřiměřené, ale nějak mě vhodnější slovo nenapadá. Takřka neustálé afektované pobíhání nechutně nabušeného Guye Pearce, Weavingova gigantická kušna a o nic menší umělecké záměry a do trojky k tomu ještě namalovaný a dlouhovlasý Terence Stamp cedící suverénně nejsprostší hlášky v celém filmu, to už chce pořádnou dávku tolerance:) A k tomu ještě kostýmy vypadající jako něco, co uniklo z fantazie nějakého fest nevybouřeného gaylorda z ústavu módního návrhářství při psychiatrické léčebně v Havlíčkově Brodě... Až opadne úvodní šok, zjistíte že tohle všechno dohromady dává Priscille jedinečný "look" a spolu s odzbrojující přesvědčivostí ústředního tria vytváří kouzlo, jemuž se nelze ubránit. Z nuly na sto za 104 minut aneb postupná gradace k doslova velkolepému finále - to je další výživné polínko pod vysokotlaký kotel téhle road movie, a když si k tomu ještě přidáte tu švédskou čtyřku (to jako ABBA, aby nedošlo k omylu;)), pak asi tak jako já nepůjdete pod 80%. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Chvílemi je až příliš bizardní na to,abych si ji skutečně zamiloval,přesto je Priscilla film kouzelný,už jen díky faktu,že po jeho zhlédnutí se člověku zvedne nálada minimálně o dvě stě procent.Celá trojice hlavních představitelů je vskutku skvostná,já si nejvíc oblíbil Guye Pearce,který zahrál neskutečně,potom co jsem ho viděl v Mementu bych si ho v takové roli absolutně nedokázal představit,ovšem vyvedl mě z omylu.Dávám velmi silné čtyři,hlavně kvůli faktu,že mi chvíli trvalo do filmu proniknout.Ovšem určitě se podívám znovu a pak,kdo ví... 85 % ()

Reklama

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Gemini popsal poměrně přesně moje pocity při sledování filmu - můj pocit z něho se tedy sice nevyvíjel z nuly na sto, ale asi tak ze čtyřiceti na osmdesát. Z počátku mě dost iritoval okatě výchovný ráz příběhu, na travesty show taky zrovna neujíždím a Guy Pearce mi přišel naprosto strašný. Zlom nastal někdy ve chvíli, kdy se na scéně objevil "výkal Abby", to jsem se poprvé zasmál, od té chvíle se příběh i herci (i já jako divák) tak nějak uvolní z počáteční křeče a film dospěje ve svěžím tempu až do povedeného finále. Navíc se moje pocity vyvíjely přesně tak, jak si to tvůrci přáli. Z počátečního zhnusení jsem se dopracoval až k obdivu všech tří hlavních představitelů (včetně Pearce, u kterého mi došlo, že afektovaného homosexuála je vhodné ztvárnit afektovaným způsobem) a jejich vystoupení se mi líbila čím dál tím víc. Je to zvláštní zážitek vidět pozdější představitele tak v nejlepším smyslu slova chlapáckých rolí jako jsou agent Smith z Matrixu nebo Leonard z Mementa na pódiu v kalhotkách a síťovaných punčochách... ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl tak otřesnej zážitek, že jsem myslel, že to natočil nějakej sadistickej úchyl, aby mučil diváky. Nějak mi totiž nedošlo, co je zajímavýho nebo snad vtipnýho na bandě tranďáků, co jezdí růžovym autobusem a předváděj nějaký svoje buznoviny. K tomu si ještě připočítejte, že ve filmu prakticky celou dobu uslyšíte to nejpříšernější disko, který kdy vzniklo (Gloria Gaynor, Village people a podobný sračky) a dílo je dokonáno. Já můžu jenom napsat, že je to akorát hnusnej kýč a podruhý se na to rozhodně dívat nebudu. Docela by mě zajímalo, čim si film vysloužil tak vysoký hodnocení od ostatních uživatelů. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Vypneme kulmy a hurá do buše... No, nevím jak vy, ale já bych speciálně Terenci Stampovi za jeho výkon udělil hvězdiček šest. Chvílemi velice vtipný a záhy nesmírně vážný film o věcech, lidech a situacích, se kterými se příliš často nesetkáte - tak to je Dobrodružství Priscilly. Je to šílená a bizarní road movie s mračnem známých (a někdy už i otravných) písní, kde vlastně opravdu všechno stojí výhradně na hereckém umu pánů Stampa, Weavinga a Pearce. Bez nich by to nebylo ono. A pak samozřejmě skvělý český dabing, který i méně vtipné sitauce dokázal vyšperkovat a hláškování povýšil na novou úroveň (alespoň ve většině případů). ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno