Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sebevědomý Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) byl vycvičen jako specialista na řízení bojových letadel typu F/A - 18 Superhornet a stal se skutečným špičkovým pilotem a navigátorem. Není proto divu, že nadupán vědomostmi a neotřesitelnou vírou ve své schopnosti, chce ukázat světu, co umí. Jeho poněkud konzervativní nadřízený admirál Reigart (Gene Hackman) jeho horkokrevnost nepovažuje za vhodnou. "Jsme pozorovatelé a ne vojáci", říká admirálu Reigartovi jeho podřízený Chris. Během průzkumné akce ale Burnett vyfotografuje cosi, co vidět rozhodně neměl, je sestřelen a pronásledován. Navzdory tomu, že celá akce probíhá "za nepřátelskou linií" , jde poručíkovi o krk. Admirál Reigart poruší své zásady a udělá riskantní rozhodnutí pro záchranu jeho života... Příběh filmu je zasazen do neurčité doby, která je charakterizována jako "pozítří" a je inspirována znepokojivou situací v Bosně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (340)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

To jsem si pošmákl. Válečné téma, skvělí herci a perfektní zpracování, a to hlavně kamera, kde nechybí zpomalovačky, oblety a ani akční vychytávky v podobě ruční kamery. Ano, je to film o opěvování osamoceného amerického hrdiny uprostřed bitevního pole, patriotismus tam taky je, klišé na konci taky, ale mě se to prostě líbilo a výborně jsem se bavil. A o to jde. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Příšerný "žánrový" konec úplně zbytečně bourá precizně budovanou stavbu dynamického akčního filmu s až překvapivě civilním hrdinou a velmi funkčními modernistickými vychytávkami v režiii a kameře. Moore trefil snesitelný tón, který přebije náborový podtext a dost pochybné bosenské kulisy. Daří se mu udržet španung a díky rychlému střihu a zmíněným moderním efektíkům i velký spád, který bohužel nakonec v závěru zcela rozmetá patetický hudební doprovod a celkově nechutné pojetí (pohledy jednotlivých aktérů jsou doslova tematizací všeho kýče, který lze do amerického válečného filmu nacpat). Nechci ale působit dojmem, že se film nelíbil, svému žánru dostál plně, pobavil, napnul a prošuměl. Holt kdo chce bosenský konflikt v intelektuální hloubce, nechť zkusí raději Zemi nikoho. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Owen Wilson je sympaťák. Veľký herec malých úloh. Väčšinou sa motá pri Benovi Stillerovi alebo poskakuje popri Jackie Chanovi. Sem tam nejaká ďaľšia vedľajšia postavička. Tento krát sa mu však ušla hlavná postava. No nie celkom mu sadla. Americký poručík Chris Brunett, ktorého "Za nepriateľskou líniou" prenasleduje horza rozúrených ozbrojencov. To nie je vhodné pre vyziablého blonďáka Wilsona. Z neho Ramba nikto neurobí. On je skôr komediálny herec ako akčný hrdina. Určite príde ešte jeho čas. ** ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Za nepřátelskou linií je film, který oplývá některými vážně luxusními momenty: nádherný záběry na letadlovou loď na přírodu atd., atmosféra vážně děsivá, perfektní přestřelky, neustálé napětí, výbuchy jsou perfektní, výkon Owena Wilsona taky super, i námět je dobrý. Přesto nemůžu jít úplně na 100%, protože film má pár chyb a pár momentů, kdy o jeho kvalitě hodně pochybuji - hlavně ten konec ... a samozřejmě je hodně nacionalistický. To by bylo, aby se Amerika zase nepochválila :-))) Myslím, že z tohoto filmu šlo udělat klenot mezi válečnými snímkami, protože atmosféra, kamera, hudba i děj šlape jako švýcarský hodinky, jen to udělat více profesionálnější a méně Americký. Je to obrovská škoda, ale i tak si tento film zaslouží pozornost. 8/10 ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědavý, jak se Owen Wilson popere s rolí, v níž jsem si ho vůbec nedokázal představit. A ještě ve spojitosti s Genem Hackmanem, jenž se naopak zhostil role pro něj více než typickou. Owen Wilson to zvládl velmi dobře a Gene Hackman bez překvapení rovněž. Vzhledem k roku výroby dokážu pochopit, proč Srby hrají Slováci, Poláci, Rusové a další jiné národy. Celkem velkou příležitost zde dostal Marko Igonda, což vždy potěší. Věřím, že ve špatné náladě bych takovému americkému snímku vysekl i odpad, zvláště za těch absurdních posledních dvacet minut. Ale dnes jsem hodný... ()

Galerie (87)

Zajímavosti (26)

  • Sasha (Vladimir Maškov) má na sebe tetovanie z väzenia Gornji Vakuf. Počas vojny to bolo jedno z úplne prvých zasiahnutých miest. (Real Tom Hardy)
  • Ve scéně na letadlové lodi, kdy vojákům spadne míč do vody, zakříčí jeden z nich: „Wilsone!“. Fráze je odkazem na o rok dříve natočení snímek Trosečník (2000). (rakovnik)
  • Srbských vojakov hrali príslušníci Martinského vojenského útvaru. (andykovac)

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama