Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

sud 

všechny recenze uživatele

Po několika prachlaciných béčkách dostal Roger Corman nápad zfilmovat Poeovu povídku Zánik domu Usherů, kterou četl ještě za studentských let. S malým rozpočtem, v interiérových kulisách a křiklavých barvách natočil působivý film s dokonalou atmosférou (v dnešní době umocněnou staromilským kouzlem). Vincent Price v hlavní roli šíleného Roderica Ushera je naprosto strhující. Klenot filmové hrůzy, který dnes již tolik neděsí, ovšem díky nádherné vizuální stránce, přesvědčivým výkonům a strašidelné atmosféře má pořád co říct. 80%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Série filmů inspirovaných dílem E.A.Poa ( a také H.P.Lovecrafta) patří mezi Cormanovy nejlepší filmy. A Zánik domu Usherů stojí na špičce po všech stránkách. Atmosféra černých ( gotických) románů prolíná celým filmem. Člověku se ani nechce věřit, že Corman se narodil v USA a ne v Británii, zemi mýtů a pověr, kde každý druhý dům hrdě vlastní ducha či strašidlo. Mlha, močál, starý dům, vše prostupující hniloba a postupná zkáza. Pochmurnosti přidávají temné barvy v kontrastu s rudou. Interiér domu připomíná starý hrad s pustými chodbami, tajnými dveřmi, pavučinami, sklepeními. Obří třešní na dortu je brilantní herectví Vincenta Price, který se pro horror zřejmě narodil. A budu se opakovat, ale musím připomenout, že poslední roli mu nabídl T.Burton ve svém Střihorukém Edwardovi jako poctu horrorovému mistrovi. Celý film je plný fantazie, přeludů, snů, šílených obrazů ( i na zdech domu) a stejně jako literární předloha nekončí dobře. Tedy pro prokletý rod Usherů....hladina močálu se navždy uzavře.... ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Další adaptace díla Edgara Alan Poa v podobě gotického hororu v hlavní roli s uhrančivým Vincentem Pricem. Film mi velmi připomíná Jámu a Kyvadlo s týmž hercem. A možná je to jeho smůla, protože i tady vidím onu melodramatičnost až teatrálnost. A protože Zánik domu Usherů jsem viděla později už mě tolik neohromil, spíše jako kdybych prožívala jakési Déjà vu. To ovšem není chyba filmu, ale moje, že jsem po sobě shlédla dva velmi si co do stylu tak do námětu podobné filmy. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Záběr na dům v úvodu filmu byl fascinující. Ten obraz jsem si musel stopnout a chvilku se kochat tímto starým sídlem. I Philip Winthrop ( Mark Damon ) , by se určitě kochal, ale měl svých problémů dost. Hned na začátku má problém se zouváním bot, ale brzy zjistí, že to byla malichernost. To co přišlo potom, bylo horší. Získat ruku své snoubenky Madeline Usherové ( Myrna Fahey ) bude tvrdý oříšek. Budu mu fandit a dá li Bůh, snad mu to i vyjde. ZAJÍMAVOST - Když sluha Bristol ( Harry Ellerbe ) ve 49 minutě a 33 vteřině zapálí ve sklepě louč, tak ta louče má na stěně za sluhou svůj vlastní stín. Práci kameramana musím připomenout v jedné scéně, která se odehraje asi v šedesáté druhé minutě. Tam vstoupí Winthrop do pokoje Rodericka Ushera ( Vincent Price ) , který sedí v křesle. Proběhne mezi těma dvěma dialog, kdy se kamera točí okolo křesla a snaží se mít neustále Winthropa v záběru. Moc povedené. Koukněte se. Kameru má za úkol Floyd Crosby a málo výraznou hudbu dělal Les Baxter. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když famózní svým charismatem ostatní o dvě hlavy převyšující Vincent Price přibouchl víko rakve s probouzející se Madeline, uvědomil jsem si, že takhle by měl správně vypadat horor. Když pak vidíte nějakou tu dnešní chujovinu (za všechny např. Pach krve), nemusí se člověku udělat dobře od žaludku.____ Mrazivá atmosféra, která se po příchodu Philipa Winthropa postupně z domu Usherů dostane až za vámi do vašeho pokoje, pasující hudba a hlavně výborné herecké výkony celé čtyřky (!) herců - to všechno bude ode dneška právem patřit do mé top dvacítky. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Krajina, kterou Mark Damon projíždí na začátku filmu, byla spáleništěm v Hollywood Hills. Roger Corman o požáru slyšel v rádiu a hned druhý den se na to místo vydal točit. (liquido26)
  • Vincent Price si kvůli roli přebarvil vlasy. (Chatterer)
  • Některé záběry hořícího domu Usherů použil režisér Roger Corman i ve svých dalších filmech. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama