Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Příběh vskutku velice jednoduchý, neopředená zápletka, ale funguje to. Zaujaly mě velice syté barvy filmu, a také celý gotický styl. Ano, film má své kouzlo i po padesáti letech. Poe prostě nezklame ani ve filmu. Herci pro tento styl filmu jsou vynikající, hudba také moc dobrá...jediný mínus filmu je v tom, že jsem se nemohl ubránit pocitu, že sleduji nějaký film béčkové produkce, ale velice dobrý béčkový film...a horor? ne, tak to fakt není...:) spíš drama s prvky hororu ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zánik domu Usherů je první z proslulých Cormanových adaptací povídek Edgara Allana Poea a zřejmě taky nejbližší své předloze. Příběh je prakticky totožný narozdíl od následujících děl (ne že by to vadilo, ono například představit si natočení Jámy a kyvadla přesně podle předlohy je nemožné). Výborný (jako vždy) Vincent Price a skvělé interiéry působí jedinečným dojmem, který zapříčinil to, že jsem si Cormanovu Poeovskou sérii velmi oblíbil. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

K dílu Edgara Allana Poea bych řekl jen toto: mě zaujalo, mám ho rád, často se k němu vracím a to i přesto, že mě jeho část zrovna nenadchla. Edgar Allan Poe byl průkopník detektivky a hororu, Vincent Price je herec - génius a tvorbu Rogera Cormana neznám. Zánik domu Usherů je navíc adaptací mé nejoblíbenější povídky a tak jsem neviděl důvod, proč se do série těhle filmů nepustit. A já nebyl filmem vůbec zklamán - krátká povídka v 80 minutách by možná někoho odradila, ale já se musím přiznat, že jsem se nenudil jedinou chvilku a stopáž celý příběh pěkně táhla a zdatně utáhla. Herecké výkony jsou skvělé, za zmínku samozřejmě stojí Vincent Price, který je opět nádherně šílený, navíc má v originále fakt působivý hlas. Galerie Usherů je působivá a já celou druhou půli filmu snad ani nedýchal. Atmosféra je fakt působivá a vážně by se dala krájet, takže horor jak vyšitý. Na dobu vzniku to je navíc fakt precizně udělané a já jsem nadšený úplně ze všeho, i z hudební složky. Roger Corman je borec. Doporučuji všem milovníkům hororů a EAP. Bravurní dílo mrtvého žánru. Za mě jednoznačně 100% a těším se na další filmy. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Kvalitný gotický horor s tradične fenomenálnym Vincentom Priceom - tentokrát s odfarbenými vlasmi a oholenými fúzmi. Vrcholom je vizuálna stránka - či už pochmúrne okolie domu, úžasné bizarné obrazy v dome a hlavne skvelá snová scéna. Bohužiaľ na rozdiel od iných adaptácií kratučkých Poeových poviedok, túto Corman&Matheson&Price nedokázali dostatočne roztiahnuť na celovečernú minutáž a aj keď som sa nenudil, po vyzradení kliatby Usherovcov v strede filmu už nedochádza k žiadnemu prehĺbeniu príbehu/mytológie, čo by si tento tajomnom opradený a stále nedopovedaný námet zaslúžil, ale iba o súboj Price vs. Damon o Myrnu Fahey. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Vydarený film od Cormana ktorý režíroval aj Jámu a kyvadlo a vtomto si počíňal velmi dobre tá atmosféra domu Usheru je mrazivá a hmla nad celým domom je výborná. Price je mimochodom znova vynikajúci a povyšuje svojim výkonom aj ostatných zúčastnených. Sú tu aj výborne scény padanie omietky zo steny, búchanie dverí a padanie lustra. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Film byl distribuován pod dvěma různými názvy, a to "The Fall of the House of Usher" a "House of Usher". (ČSFD)
  • Původně měl Roger Corman točit dva jiné nízkorozpočtové černobílé filmy, studio ale nakonec souhlasilo, aby natočil tento barevný film s vyšším rozpočtem. (ČSFD)
  • Roger Corman se dozvěděl, že v Orange County v Kalifornii je stará stodola odsouzená k demolici. Proto se s majiteli dohodl, aby mu dovolili stodolu v noci spálit a natočit požár pro film. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama