Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Židovský chlapec ve škole::"Existuje Midraš, který to podporuje. Můj otec četl knihu Shaloma Spiegela, která říká, že lzák zemřel a byl znovu zrozen." Učitel: "Tenhle Midraš nikdo neuznává". Chlapec:-"Já ano! Já ho uznávám. Ale dobře, řekněme, že Bůh dodal berana. No a co? Jakmile Abrahám zdvihl nůž, bylo to, jako by ho už zabil ve svém srdci. Nikdy na to nemohl zapomenout, stejně jako lzák. Jednu neděli oznámil jeden kněz, že se na faře promítá film "Believer", česky "Svatý boj". No, kdo by se zajímal o film, který se jmenuje "Believer" a promítá se na faře, že? Pak jsem si přečetl oficiální text distributora, v duchu jsem se zasmál, jestli teď církev nastupuje starý KKK styl, představil si jak na projekci na faře dojde jen pár lidí převlečených za strašidla, vduchu se zasmál podruhé a zůstal jsem doma. O to víc mě mrzelo, když jsem zjistil, že takhle nějak měl vypadat film, kvuli kterému Ed Norton tvrdě nabíral hmotu. K té diskuzi tedy - Svatý boj si bez pochyby zaslouží o hvězdu víc než Kult hákového kříže. Mnohem lepší scénář, mnohem lépe napsaná hlavní postava, mnohem přirozenější změna, míň doslovnosti, míň moralizování, mnohem lepší punch line. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nikoli psanec, který loví psance, ale žid, který nenávidí židy... A nejvíce sebe. Krize vlastní identity přivedla postavu charismatického Ryana Goslinga k obrovské nenávisti, která prostě musí ven. Jeho agresivní řečnictví se už ani tolik neopírá o segregaci ras jako o nenávist z principu. Nenávist a nasranost, která musí ven, protože je přeci tak příjemné ji ventilovat. Aby z toho nevznikl chaos a bylo zachováno poslání filmu, je Goslingova postava ve svém oboru překvapivě erudovaná. Nejen, že zná všechny aspekty judaismu a židovské kultury, on sám ještě některé z nich dodržuje. Jeho vnitřní rozpolcenost pak vrcholí v působivém závěru... Osobně mě napadlo, zda by byl Danny dohnán k extremismu, kdyby samotné náboženství nebylo extremistické, viz flashbacky ze školy...7/10 ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Převeliká nuda zachycující příběh nácka uvězněného v židovském těle, a to tak nešťastným způspbem, že to nezachrání ani druhdy skvělý Gosling. Jako příměr bych použil American History X, akorát všechno proč je tenhle film skvělej, je Svatý boj špatnej a navíc produkčně naprosto nezvládnutej. Bohužel. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa veľmi zlý film. Réžia to podľa mňa nezvládla, často ma to nudilo, tie reči boli veľmi hlúpe a naivné, nechápem ako by takto mohol niekto zmýšľať a už vôbec nie zo židovskej komunity, veľmi nerealistické. Veľa scén ako na politicko-náboženskú objednávku. Podľa mňa je to veľká prožidovská propagácia. Rozpor v názoroch a myšlienkach kvitujem a aj rôznu psychológiu, ale celkovo to nebolo dobré a nemyslím si, že by to bol kultový film. To, že často si vymýšľame Židov ako tvorcov zla, a že bez nich by bola spoločnosť ideálna je tiež podané psychologicky a často trefne, aj keď často je aj pravda, že Židia za niektoré veci môžu, ale možno rovnako aj iní, niekedy jeden viac, niekedy druhí. Takisto skupinky neonacistov sú tam podané ako bandy tupcov, či samotná židovská komunita je tam vykreslená neprofesionálne. Možnosť voľby je podľa mňa lepšie vykreslená v Kulte hákového kríža a tento sa naň nechytá ani zďaleka. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Krize identity a vzpoura proti Bohu aneb puberta je dlouhá a zlá. Téma mě minulo o světelná léta, celý život jsem totiž jen člověkem a nikdy jsem nepřemýšlel nad mentalitou svého národa, natož abych se vzpouzel proti Nejvyššímu, s nímž mám uzavřen pakt o neútočení. Nedokázal jsem se, a pravděpodobně ani nikdy nedokážu, zamyslet nad všemi nuancemi Dannyho vnitřního konfliktu a celou dobu jsem si jen říkal, blbeček zničený z ničeho, nudy a nedostatku ráznější výchovy. Vím, že podobný odsudek je příliš jednoduchý, nicméně Svatý boj má jeden zásadní problém, hlubšího ponoru do příčin a motivace hlavního hrdiny se nedočkáme. A při tak mohutné eskalaci za tím prostě muselo být mnohem víc. A tak i když se v těchto pocitech mohu přes všechno naprosto mýlit, dám na ně. Ostatně jako téměř vždy. Zabejčená trojka. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)

Reklama

Reklama