Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 1

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (183)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Roger Corman /Havran 1963/ natocil silny horor, ktory sice postrada strasidelnu atmosferu, ale ma kvalitnych hercov, najma hororovu legendu menom Vincent Price-a, mladeho sympataka Johna Kerra a skvelu Barbaru Steele /Maska Demona 1960/. Scenar a aj film samotny len postupne odkryva tajomstvo muciarne, ale o to je film lepsi. Zaverecny masaker treba vidiet kazdemu fundovi kvalitneho hororu. Pit and the Pendulum je kvalitna goticka hororova jazda "se vsim vsudy". 89 % ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vincent Price je pro mne horrorový bůh a k tomu, ale to snad ne, Barbara Steeleová je horrorová bohyně a jsou tu oba! Cormanovy filmy podle Poa mám hodně rád, stejně jako Poa samotného. Corman svým filmům vtiskl nádhernou výtvarnou poetiku - barvy, hudba, gotické krajiny, hrady, kobky, hřbitovy, mlha, bažiny, pavučiny..... A k tomu se nebál často přidat i nadsázku, humor, parodii ( nejvíce asi v Havranovi). Pravda, film toho s původní povídkou příliš společného nemá. Ale - četli jste ji? Já ano, líbí se mi velice, ovšem jako film si ji dost dobře představit nedovedu. Koho by bavilo hodinu a půl sledovat, jak se hlavní postava potácí mezi dvěma mučícími nástroji a přitom filozofuje o životě? To si zřejmě uvědomil i Corman, a proto vytvořil vlastní příběh. A poslední záběr mne kdysi, přiznám se bez mučení, strašil až do rána. Ty oči, bože, ty oči.... ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Řeknu to na rovinu. Viděl jsem dřív film Zánik domu Usherů. Pokud si přečtete můj komentář k tomuto filmu můžete si z malou nadsázkou změnit název na Jáma a kyvadlo. Majitele domu hraje stejný herec, tedy Vincent Price, má i stejné sklony k malování. Člověk , který tentokráte přijede na návštěvu nahledá svou snoubenku, ale svou sestru. Je tu i sluha, ale mají i služku. Dům nestojí u jezera ( bažiny ) ,ale u moře...taky voda. Instrumentální hudba ( Lex Baxter ) podporuje ponuré prostředí obou domů a vedou se zde dlouhé debaty o příčinách smrtí. Předloha je taky od Edgara Allana Poa http://cs.wikipedia.org/wiki/Edgar_Allan_Poe Režii dělal taky Roger Connor. Scénář Richard Matheson, tak jak před rokem. Akorát je tady to kyvadlo, jinak nic nového. Zánik domu Usherů byl lepší a první, to možná rozhodlo o hodnocení. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Roger Corman uměl dobře vyhmátnout ponurou atmosféru Poeových příběhů a vyextraktovat z nich jakýsi děj. Když mi bylo 16 let, hodně jsem četl Poeovy příběhy a kresliĺ k nim své ilustrace. Později jsem zjistil, že Cormanovo vidění je mým představám hodně blízké. Jinak co se týče samotného filmu, dobří herci, napětí postupně narůstá jako by autor skládal stavebnici. Po této stránce je to skvělé. Po stránce obsahové jsem k Poeovi (který sám, jak známo, skončil špatně, v podstatě se upil k smrti) a podobným hororům dnes již mnohem kritičtější, hlavně proto, že jsou úplně beznadějné - ostatně v tom je vlastně hrůza hororů, je to jakési okno do pekla. A v tom bychom se my lidé rozhodně neměli vyžívat. Dívat se opakovaně znovu a znovu na tyto filmy by mi připadalo poněkud úchylné. Corman těch hororů na motivy Poea natočil více, ale myslím, že jsou si všechny příliš podobné, takže jeden úplně postačí... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Skôr estetický zážitok, než emocionálny. Nádherná výprava, kvalitní herci. Ani scenár, postupne odkrývajúci tajuplnú záhadu, nič nekazí. Ale film by ma nevystrašil asi ani v dobe vzniku, nieto ešte dnes. Pričom absenciu napätia nekompenzuje ani hlbším myšlienkovým presahom, ktorý bol prítomný v tých najlepších klasických Universal hororoch. Proste béčkar Corman, sústrediaci sa viac na efektné prevedenie formy, než prehĺbenie obsahu. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • Kyvadlo bylo vyrobeno ze dřeva a ostří z gumy. (Chatterer)
  • Aby zvýšil význam kyvadla jako smrtelné hrozby, musel Corman při editování vystřihnout každý druhý snímek. Tím způsobil, že se čepel kyvadla na plátně pohybuje dvakrát tak rychle. (liquido26)
  • Rozpočet filmu byl 300 000 dolarů. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno