Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 2

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (184)

janek85 

všechny recenze uživatele

Hmmmm, tak u tohodle filmu mi šel opravdu mráz po zádech. Je to takové hororo-drama, spíš bych se mírně přiklonil k hororu. Celý děj se odehráva ve strašidelném zámku, kterého obklopuje velice strašidelná krajina. Začátek byl hodně moc zajímavý a dramatický, středem se nabíralo napětí, pomalu přibývalo hororových scén a přišel naprosto dramatický a hororový konec, který byl nejlepší části filmu. Konec mě fakt dostal. Tady byla nadmíru vynikající atmosféra, která byla klidná, tajemná a strašidelná, strašně moc se hodila k filmu. Tady musím nejvíce vyzdvihnout hudbu, jež dělala tu pravou kvalitu filmu. Hudba byla velice poklidná, nedávala najevo, že se staně něco nečekaného a byla hlavní složkou filmu, za ní se nebojím dát 2*. Scény byly více hororovější než dramatičtější, ale některé byly opravdu hororové ( rakev ). Taky musím upozornit na herecké výkony, které byly zvládnuté nad míru skvěle. Film je o větší část rozvinutější než kapitola z knihy. Většinou knihy jsou lepší než film, ale tady v tomto přípaně rozhodně ne. Proč? Film měl rozvinutější děj a měl ho i lepší a hororovější, kniha ho neměla tak rozvinutý, protože má jen jednu kapitolu, ale měla ho za to dramatičtější. Film Jáma a Kyvadlo byl jedním z nejlepších dramat-hororů, co jsem doposud viděl. A musím taky poděkovat uživateli Dan9K, od kterého mám tento film. Tenhle drama-horor si nezaslouží nic jiného než 5*. Zde na konec si ještě dovolím zacitovat z kapitoly:" Dolů, neustále dolů se šinulo. Dolů, neodvratně, neúprosně dolů! Dolů, stále tak nepřestajně, stále nevyhnutelně dolů!" 94% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Asi vybočuji z řady, ale potom, co jsem viděla tento film na hodině Anglo-americké literatury, nechápu, co dělá v červených barvách. Zaprvé, s Poem tohle nemá co dočinění. Zadruhé, celý scénář je psán stylem "postavička A si všimne, že je něco v nepořádku, vyběhne na chodbu, běží hradem, připojují se k ní postavičky B, C a D, všichni doběhnou na druhý konec hradu, zjistí, že nic nevyřeší, a rozejdou se" opakovaného asi tak 10x za sebou. A konečně zatřetí, výkon Vincenta Price mi rozhodně nepřišel dokonalý, spíše tragikomický. Tenhle film má (minimálně dnes) prostě blíže ke komedii než hororu. ()

Reklama

Bauer 

všechny recenze uživatele

Jáma a kvvadlo je velmi povedený film.I když je to horor tak jsem se vůbec nebál ale věřím, že ve své době to muselo být velmi vyzdvihované dílo a určitě se při něm lidé báli.Prvních 25 minut jsem se opravdu nudil ale pak to začalo nabírat rychle na obrátka a mělo to výbornou atmosféru.Vincent Price ( do teď pro mně neznámý ) předvedl excelentní výkon.Film, který si zaslouží 4* a to bez jakých koliv debat. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Cormanovská klasika v hlavní roli s jako vždy výtečným Vincentem Pricem. Krom něj stojí za zmínku úvodní a závěrečné titulky, v nichž se přelévá barevná tekutina, v kombinaci s hudbou vyvolávají příjemné mrazení v zátylku. A závěrečná sekvence s jámou a kyvadlem je tak sugestivní, že bych se nedivil kdyby v 60.letech slabší povahy zavíraly oči. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok s úžasnou atmosférou, ktorú vytvárajú klasické ingrediencie gotického hororu, ako sú - pavučinou omotané ošúchané hradné komnaty, nočná búrka za oknami, tajomstvom opradené postavy a strašidelné scény. Aj keď sa vo filme toho až tak veľa nedeje, už samotný herci svojím rozprávaním a dialógmi nechajú našu fantáziu pracovať. Skvostné dielo. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • Film nikdy neměl prolog. Ten byl přidán, když byla Jáma a kyvadlo prodána televizi a bylo potřeba, aby byl film o několik minut delší. Z herců byla k dispozici pouze Luana Andersová, takže s ní byla natočena scéna v blázinci a přidána na začátek. Ve skutečnosti se tato scéna vůbec neváže ke zbytku filmu. (liquido26)
  • Tento snímek je druhým Cormanovým filmem z Poeovské série. Původně zamýšlel natočit Masku rudé smrti, ale měl dojem, že by se obsahem příliš podobala Bergmanově Sedmé pečeti. O sedm let později však svou myšlenku zrealizoval. (liquido26)
  • Výška kyvadla sa v rôznych záberoch neustále mení. (beso74)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno