Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 2

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (183)

misterz 

všechny recenze uživatele

Jama a kyvadlo bola legenda ešte za mojich detských čias, pamätám si, ako vtedy všetci dospeláci okolo mňa boli z toho hotoví. Musím uznať, že ani po rokoch snímok nestratil nič zo svojho lesku. Stopercentná a nadčasová výprava, slušný scenár a excelujúci V. Price sa postarali o nádherné hororové divadlo. Inak v mnohých veciach sa film podobá na Premature Burial (1962), ktorý je taktiež podľa predlohy E.A. Poea. Pravdepodobne ide o dve spracovania tej istej hororovej poviedky. Výborná gotika. 80/100 ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Poe stojí a padá s náladou, kterou ve svých prózách ve verších - jinak se jeho povídky charakterizovat nedají - vyvolává; to ostatní je buď triviální, nebo zcela nicotné (říkám s určitou nadsázkou). Filmař s touto výchozí výstrojí ducha nevystačí. Film naopak stojí a padá do značné míry s příběhem, jsa příběhem sám (opět řečeno s nadsázkou). Spojit dva takovéto "živly" do sourodého celku není snadné. Je to o to obtížnější, oč snadněji a samozřejměji působí dosažený výsledek. Metoda, zvolená Cormanem, je téměř virtuózním vrcholem takovýchto snah. Propracovaná fabule, scénograficky přeplněná rekvizitami gotického románu a doplněná celou sérií nečekaných zvratů, vyúsťuje do zážitku, jehož citové podhoubí se blíží k tomu, které nabízí literární předloha. Lichotivější kompliment pro takto nesnadný případ nelze použít. Nabídnu proto ještě jednu - neméně svůdnou - paralelu: české filmové a televizní - zejména zemanovské - adaptace francouzských verneovek. Řekl bych, že v obou případech je dosažená úroveň srovnatelná, ač oba tvůrčí přístupy vycházejí z odlišných, velmi různorodých zdrojů. ()

Reklama

Bauer 

všechny recenze uživatele

Jáma a kvvadlo je velmi povedený film.I když je to horor tak jsem se vůbec nebál ale věřím, že ve své době to muselo být velmi vyzdvihované dílo a určitě se při něm lidé báli.Prvních 25 minut jsem se opravdu nudil ale pak to začalo nabírat rychle na obrátka a mělo to výbornou atmosféru.Vincent Price ( do teď pro mně neznámý ) předvedl excelentní výkon.Film, který si zaslouží 4* a to bez jakých koliv debat. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Že já vůl si to pustil v češtině:-) Nadabovaný Vincent Price jako brilantní rockový kytarista, kterému chybí 3 prsty na levé ruce :-) No ale jinak je tenhle film hodně dobrej. S příběhem stejnojmenné povídky to nemá moc společného (kromě úvodního motivu), ale zase se tam objevuje plno jiných pro E.A. Poea typických motivů - manželka, umírající na záhadnou nemoc, předčasný pohřeb atd. Obzvláště mě bavil dramatický a trochu hořce ironický konec. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok s úžasnou atmosférou, ktorú vytvárajú klasické ingrediencie gotického hororu, ako sú - pavučinou omotané ošúchané hradné komnaty, nočná búrka za oknami, tajomstvom opradené postavy a strašidelné scény. Aj keď sa vo filme toho až tak veľa nedeje, už samotný herci svojím rozprávaním a dialógmi nechajú našu fantáziu pracovať. Skvostné dielo. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • Výška kyvadla sa v rôznych záberoch neustále mení. (beso74)
  • Kyvadlo bylo vyrobeno ze dřeva a ostří z gumy. (Chatterer)
  • Rozpočet filmu byl 300 000 dolarů. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama