Reklama

Reklama

Nejnovější filmové zpracování bitvy, která se řadí mezi nejvýznamnější vojenské události 2. světové války. Podzim roku 1942, bitva u El Alameinu. Zdecimovaná italská armáda v jižním sektoru fronty očekává posily. Jako dobrovolník sem přichází také mladý student filozofie Serra, který má ze školy idealistickou představu o válce. Sní o hrdinství vykonaném pro vlast. Postupně však ztrácí iluze a pochopí, že jde o politickou a mocenskou hru, v níž lidský život nic neznamená. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

sigf07 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který trošku pokulhává v technickém provedení, ale jinak je můj dojem více než pozitivní. Podobnost s Marhoulovým Tobrukem se nezapře, a ač vlastenec, přikláním se tentokrát na stranu Italů. Tam kde Marhoul k smrti nudí zbytečnými líčením válečného zázemí a následně záběry na písek, je jeho italský kolega o poznání činorodější, aniž by se to zároveň oslabovalo atmosféru v zákopech. Nepobíhá bezmyšlenkovitě z jednoho charakteru na druhý, ale sází na jistotu a vypráví příběh jednoho vojáka na pozadí historické události. Její výběr považuji za další nesporný klad filmu, neboť kromě zmiňovaného Tobruku a několika málo podobných snímků, se bojům v severní Africe moc pozornosti ze strany světových filmařů nevěnuje. A italský pohled na věc je naprostou raritou. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Rozhodne zajimave realie a vse, co k tomu patri. I pribeh vojaku nebyl tak nezajimavy. Ale neni zde jedna hlavni postava, ale nekolik a tim padem se vtazeni divaka tristilo a ja jsem s nima ten jejich pribeh neprozil a kdyz oni jsou zoufali a breci, se mnou to nedelalo vubec nic. Koukal jsem v tu chvili na to jako na dokument. Jinak mimo jine taky vylet do historie. ()

Reklama

Idealista 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak to není ale příjemná podívaná je to určitě . Po technické stránce nic moc ( televizní výprava ) . To co děla fim zajímavým je silný příběh a zcela ojedinělý pohled na válku . To znamená že zde není patriocizmus , vojáci jsou lide a né mašiny na zabijení . Film je dost drsný i bez brutálních scén ( žádná roztrhaná těla jen utržené ucho ) . Film bych doporučil těm které oslovil Český Tobruk - Ohnivá linie ho strčí do kapsy. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Sympatická talianská výpoveď o útrapách vojny v Afrike. Pohľad na útrpenie talianskych vojakov v suchej horúcej púšti odkázaných samych na seba, s úplavicou, vodou smrdiacou od nafty , varenou ryžou plnou múch (preto ju jedli v noci) a napokon odkázaných na seba v marnom boji proti útočiacim Angličanom. V tejto bitke prišli Taliani o kompletné tri divízie. Záverečny menný zoznam s podmanivým soundrackom hovorí za všetko. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný snímek a zatím jeden z nejlepších co sami italové natočili. Už dopředu však upozorňuji, že se jedná převážně o psychologické drama o italských vojácích, co v Africe bojovali. Se vším všudy je tady jedna větší bojová scéna a nějaké to bombardování, takže ať nikdo nečeká našlapanou vojenskou akci. Mladičký, zidealizovaný nováček nastupuje na frontu mezi ostřílené hochy ve zbrani. Záhy však pochopí, že na válce není nic k fantazírování a čeká ho krutá a nemilosrdná realita. Realita, kdy úhlavním nepřítelem nemusí být vždy jen protivník, ale taky samotná poušť, spalující slunce nebo žízeň. Skvěle vykreslený příběh o skupině vojáků, jenž se musela potýkat se strasti války na úplně odlišné frontě než byla Evropa či Pacifik. Musím ocenit i samotnou hudbu, která všemu dává ten správný a depresivnější nádech. Vážně jsem nečekal, že budu až tak nadšen. Všem fandům válečným filmům z období WWII mohu jen a jen doporučit. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen za podpory italského Ministerstva kultury, kdy byl jeho vznik 8. července 2001 prohlášen za národní kulturní zájem. (MartinezZ)

Reklama

Reklama