Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cahil Tomruk žije v Hamburku ze dne na den. Když jednoho dne narazí autem do zdi a málem se přitom zabije, ocitne se na psychiatrické klinice a jeho lékař se snaží najít cestu z bludného kruhu pacientovy existence. A právě tady, na nemocniční chodbě, se Cahil seznámí s tureckou dívkou Sibel, která se pokusila o sebevraždu. Její rodina se řídí těmi nejortodoxnějšími představami o postavení ženy ve společnosti, ale Sibel zoufale touží po volnosti, kterou Evropanky považují za samozřejmost. Za jediné východisko považuje formální sňatek s mužem tureckého původu, a proto požádá Cahila o pomoc. Jenže vymknout se z rodinných pout není tak snadné, jak si dívka představuje, protože nikdo se nedokáže zcela vytrhnout z kořenů, z nichž vyrostl. A Sibel si v sobě nese nejen horoucí přání získat svobodu a překročit hranice národnosti a náboženství, ale také touhu po lásce. Režisér Fatih Akin, který má zažitou osobní zkušenost potomka tureckých rodičů, vyrůstajícího v Německu, tomuto trpkému milostnému příběhu vdechl výjimečnou autenticitu a věrohodnost. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (175)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tie filmy Fatiha Akina majú tak super námety a za každým majú nábeh na parádny film, akurát vždy mi na nich napokon "niečo" prekáža, ale neviem to presne definovať. Proste mi tie filmy prídu až akoby preplnené všemožnými problémami - a inak to nebolo ani v tomto prípade. Inak tematika aj spracovanie super, len to všetko ako celok pôsobí takým ťažkopádnym dojmom. Možno by nebolo odveci trochu okresať ten príbeh, aby nemal toľko zlomov v deji - určite by to tomu filmu v konečnom dôsledku len a len prospelo. Ale zase na druhú stranu treba vyzdvihnúť obrovské plus Akinových filmov, ktoré vždy v sebe nesú množstvo podnetov na zamyslenie sa nad smerovaním života. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

."Když nemůžeš změnit svět, změň ten svůj". Je mnoho druhů nespokojenosti: jedna se mění v beznaděj, a jiná se snaží, dosáhnout toho, co chce. A právě ta druhá nespokojenost spojila život odevzdaného alkoholika Cahila, jehož jediným smyslem života je hasit žízeň s nedočkavou muslimkou Sibel, která je natěšená na všudypřítomné rozkoše okolního světa, ale dusí ji rodina a tradice. Tak moc touží po volnosti a svobodě, že se ji rozhodne( trochu paradoxně) získat sňatkem s Turkem.....„Jestli chcete ukončit svůj život, udělejte to.Ale nemusíte kvůli tomu umírat. Ukončete tenhle život a žijte dál.“ Drsné, surové, krvavé, bezvýchodné, nepochopitelné. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $435,395Tržby Celosvetovo $11,030,861 ║ Čo vlastne vedia Nemci? Nuž prevažne točiť tie najotravnejšie filmy! A tento je jeden z nich. Neviem či mám také šťastie ale pokiaľ si sadnem k Nemeckému filmu príde skoro zakaždým veľké sklamanie. Tento film sa snaží byť originálny ale vyznie len ako nevýrazný paškvíl, spoliehajúci sa len na aspekty ako drogy, alkohol, sex a z tohto základu chce budovať romantickú rovinu? /15%/ ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Za normálních podmínek by scénář vystačil na celovečerní film, ale to by se režisér nesměl nihilisticky nimrat ve zbytečných detailech a musel by dát průchod příběhu. Možná se z toho dal sestříhat velmi solidní středometrážní film, protože poslední půlhodina byla fakt dobrá. *** Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií II. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi tvrdý, autentický a surový film s dokonalými hercami, ktorí svojimi postavami žijú. Fatih Akin sa na nezávislú scénu oviedol pompézne a urobil takú malú dieru do filmovej Európy. Tak ak je réžia výborná, tak so scenárom mám menšie problémy. Jednoducho ak scenárista chce, aby sa niečo stalo, napríklad, aby išla postava do väzenia, tak sa iba pobije v krčme, jej protivník zomrie a je to vybavené. Je divné, že mi to vadilo už počas sledovania filmu. Ale dôležitý je hlavne jeho emocionálny dopad, ktorý je silný a nakoniec nedostatky prebije. Pre mňa je tu príjemným bonusom I feel you od DM. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • První verze filmu měla kolem čtyř hodin. (džanik)
  • V době, kdy film začal sbírat ceny na mezinárodních filmových festivalech, označil německý bulvární tisk (Bild, Kölner Express) hlavní herečku Sibel Kekilli za bývalou pornohvězdu. Sibel kontrovala během děkovné řeči na Bambi Awards (2004), kde tisk obvinila z "mediálního znásilnění". (džanik)
  • Většina herců nosí svoje vlastní oblečení (hlavně kvůli úsporám). (džanik)

Související novinky

Reklama

Reklama