Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlotte, mladá skotská žena, která studovala ve Francii, žije během II. světové války v Londýně. Tady se zamiluje do Juliena, pilota britského královského letectva. Protože umí dobře francouzsky, je Charlotte zverbována britskou rozvědkou jako kurýr mezi Anglií a francouzským hnutím odporu. Kdykoliv se vydá za nepřátelskou linii, stává se z její mise i mise čistě osobní - na vlastní pěst pátrá po svém Julienovi, kterého sestřelili někde nad Francií. Charlotte se dostává na seznam gestapa a je tak v permanentním nebezpečí. Na své misi poznává všechny hrůzy války... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Název zní tak trochu jako luxusní francouzský parfém, ale tady o ten vůbec nejde. Má jen prostý a výstižný název, který nám občas napoví daleko víc. Je to dojemná romance o lásce v období 2. světové války. Mladá žena ztratila svou milovanou lásku, zbavila se své indentity, pod velkým tlakem se rozhodla pro dráhu špionky a vydávala se na území tehdejší okupované Francie. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Romantické drama z 2. světové války, které vypráví o obrovském odhodlání jedné skotské ženy, která se pro lásku k muži rozhodla vzdát prakticky všeho. Charlotte Gray je film, který vypráví o tématu dnes velmi častém, kterým je válka a její důsledky na lidi okolo. Je to příběh neuvěřitelně dojemný, výpravný a opravdu reálný. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jako celek působí Charlotte Gray neúplně, spousta zásadních věcí se vešla jen v podobě náznaků a nedosáhla tak síly, jakou by mohla mít. Konkrétně tím mám na mysli například scénu s vlakem a dopisem. Jiné scény naopak dávají divákovi pocítit, že TOHLE je vážně klasa, zručně natočená a výborně zahraná - opět konkrétně viz psaní onoho dopisu a následující dvě minuty. Taková zvláštní romance, z jejíhož konce jsem měl podobné pocity neúplnosti jako z kapitána Corelliho. Nebýt Cate Blanchett, bylo by to asi ještě o něco slabší. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Uhlazené válečné drama téměř oprostěné od všech válečných hrůz a strachu. Válka zůstavá po většinu filmu schovaná kdesi v pozadí, aby si hlavní hrdinka mohla budovat vztahy s okolím, romantický s vedoucím odbojové skupiny, vřele, otevřeně přátelský s jeho otcem a mateřský ke dvěma židovským dětem. Válka pak tyto vztahy narušuje nebo naopak buduje, podle toho, zda se v jistě situaci musí postavy semknout a pomáhat si či se mají šanci obviňovat. Válka se tak pro Charlotte stává ryze osobní záležitostí, její boj neřídí londýnská centrála, ale její srdce. Drama přechází v melodrama. Stále více se zaměřuje na diváka-cíťu, až jej nakonec zasahuje. Dopisem! Polibkem! Transportem! Nečekaným setkáním! +++++ Smutné, vždyť v řadě chvil scénárista předvede neočekávané a chytré řešení a příčiny řady situací. JIndy se ale režie pase krásou vláčků a venkova v plakátové estetice "Navštivte..." Nevadí mi, že je film tak "psychologicky osobní" se sklonem ukazovat city mezi lidmi, v žánru jde o relativní vzácnost. Chybí mu však v tomto přístupu hloubka a příliš často se poddává přílišnému vnucování lásky, ve finále pak nepřirozenými, přepatetizovanými situacemi mačká slzy dojetí. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Romantické drama z 2. světové války, které vypráví o obrovském odhodlání jedné skotské ženy, která se pro lásku k muži rozhodla vzdát prakticky všeho. Charlotte Gray je film, který vypráví o tématu dnes velmi častém, kterým je válka a její důsledky na lidi okolo. Je to příběh neuvěřitelně dojemný, výpravný a opravdu reálný, co se tehdejšího antisemitismu týče. Celý film je doprovázen krásnou hudební stránkou a vizuální dojem zajistila skvělá kamera. Herci byli vybráni dobře - skvělá Cate Blanchett a skvělý Billy Crudup s Michaelem Gambonem. Opravdu film, který kvalitu nepostrádá a jeho jedinou výraznější modřinou na celkové vizáži byla pro mě stopáž a pár dalších zanedbatelných malých much. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Cate Blanchett počas nakrúcania zistila, že čaká svoje prvé dieťa, syna Dashiella. (Ninfa)
  • Film je inspirován skutečným příběhem nedávno zesnulé Novozélanďanky Nancy Wakeové, přezdívané "Bílá myš", která za druhé světové války působila jako špionka a členka francouzského protinacistického odboje. (Camulator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno