Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (403)

freddy 

všechny recenze uživatele

Jak se dostat na úplné dno ukazuje tento film ve velice syrové formě. Že jsou drogy špatné, to ví snad každý člověk. Ale přesto jsou lidé, kterým to je jedno a vypěstují si závislost. A musím říct, že tenhle film působí opravdu velmi odstrašujícím dojmem. Leonardo DiCaprio se nám v něm mění před očima a ze sympatického mladíka a talentovaného basketbalisty se vlivem drog stává troska s prázdným výrazem, toužící jen po jediném, a to je další dávka. Tyhle filmy, které ukazují život na ulici a život závislých lidí ve mně vždy vzbuzují dvojí pocity. Na jednu stranu je to fascinující vhled do prostředí, kam se někdo natolik slušný a spořádaný, jako já, asi nikdy nedostane. Na druhou stranu je to strašně smutné, když někdo svou existenci takto promrhává. Tenhle film působil tak reálně, že je to až děsivé. Leonardo DiCaprio i ostatní mladí herci podávají velmi kvalitní výkony a především díky nim je tenhle film tak depresivní a tak opravdový. Myslím, že tohle z hlavy hned tak nevytěsním, protože naléhavost sdělení tohoto filmu a příběhu je více než aktuální a bude mnou zřejmě ještě nějaký čas pořádně rezonovat. Každopádně film jako takový je velmi kvalitní sondou do života mladých narkomanů a vysloužil si ode mne čtyři hvězdy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, že když se Leonardo DiCaprio začal transformovat z místního floutka na nejlepšího amerického herce současnosti, ukázal nám, jak dokáže zahrát feťáka. Pravda je, že jeho role před Titanicem jsem neznal, ale každým filmem mě momentálně neuvěřitelně překvapuje. Jednak si pamatuju film Co žere Gilberta Grapea, kde si zahrál postiženýho a teď nezapomenu ani na tenhle film, kde se málem ufetuje k smrti. Ono to tak skoro vypadá, že Leo byl předurčenej k tomu, aby z něj byl velkej herec. To jenom já jsem si udělal Titanicem, Celebritama a možná i Pláží obrázek, že z něj je obrovskej cucák. On na to tak i vypadal a možná ve skutečnosti byl. Nicméně se mu obrovský talent upřít prostě nedá. Jinak jsem se opět setkal s filmem o drogách, kde se objeví muzika od The Doors. Tady v tom případě spolu s nejlepší scénou filmu, kde jsem se nedokázal nesmát. ()

Reklama

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Až na dno. Smutný epitaf plný ľudskosti a veľmi tvrdá ukazka samotného ľudského úpadku. Neovplyvnené žiadným filmom, ale skutočnosťou. Nie je to žiadne morálne posolstvo, ktoré vám na začiatku povie "neberte fet", žiadne také sračky...len príbeh chlapcov, ktorý na to doplatili. DiCaprio v tejto roli legendárny. Vysaje vám to z vás dušu.. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ještě než Leo začal nastupovat do blockbusterů, byl skvělým hercem. Tenhle film je potřeba vidět v originále (což jsem neudělal). Není o drogách, to by byl moc povrchní, spíš malým střípkem autobiografie prý známého autora. Podle mě autority (stát) by v případě drog měly jednat mnohem tvrději. A kdo by tohle nechtěl zažít s Winkie a Blinkie? ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dva roky předtím, než se pocachtal ve vodách severního ledového oceánu, se Leo objevil v diametrálně odlišném filmu. Ve filmu o kterém jsem popravdě do poslední chvíle ani pořádně nevěděl. O feťácích jsme toho už spoustu a na Requiem for a Dream jen tak něco mít nebude, ale The Basketball Diaries je i tak velice dobrý a dost těžký film. Normálně bych asi napsal, že Leonardo DiCaprio tu předvádí životní herecký výkon, ale to bych asi kecal. Ne že by byl tady špatný, on je prostě jen perfektní úplně všude a i tady jeho herectví bere dech. A hodně mladej Mark Wahlberg mu dobře sekunduje. Film samotný krásně vykresluje všechen ten hnus a špínu okolo a docela bych i uvěřil, že realita je i daleko horší. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kde otec Jima (Leonardo DiCaprio) bije přes zadek, jej skutečně bije. Ve scéně, kdy chlapci na útesu vystrkují zadky na turisty plující na řece, je možné vidět, že jeho pozadí je stále červené. (bfa)
  • Údajně má být film natočen v zimě, jsou však viditelné zelené listy listnatých stromů. (bfa)
  • Populární mylná spekulace tvrdí, že River Phoenix měl hrát Jima Carolla, předtím, než tragicky zemřel. To není úplně pravda. Phoenix byl velkým fanouškem knihy a jak filmová verze vstoupila do různých fází pohotovosti, byl vždy přední běžec. Nicméně, on roli odmítl, protože v té době se snažil rozšířit dospělé role než dětské. (Delock)

Reklama

Reklama