Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Říjnové nebe je standardní komerční filmový produkt americké výroby. Všemi možnými prostředky nevybíravě útočí na citovou strunu svou dojímavostí. Hrdě vlastenecký ideál je v soudržné pevnosti, a jedinou vážnější překážkou na cestě za americkým snem je oboustranné nepochopení ve vztahu příkladně čestného otce a ctižádostivého dospívajícího syna. Všechny "překážky" jsou s chladnokrevnou vypočítavostí uměle kladeny na cestu za snem ke zvýšení soucitného dojímání koncovým spotřebitelem. Manipulativní citové vydírání je podpořeno podbízivě majestátním patosem ve stereotypu gest a detailů. Hlavní pozornost na sebe strhává nastolená nálada, nikoli postava, či příběh. Cesta za snem v trpělivosti i touze po nových poznatcích a vyšších metách je příkladnou, pochopitelně. Na druhou stranu bez důkladně nastrojené nálady s nestřídmou špetkou dravého amerického vlastenectví by samotný příběh nezaujal. V sebestředném patosu přehnaného velikášství, který sám na sebe pohlíží s obdivem, a v nestydatě nátlakovém způsobu citového vydírání nenalézám zálibu a bez uzardění nad konzumní přízemností ohrnuji nos. Hlavní postavou patetické ódy je středoškolák Homer Hickam (zajímavý Jake Gyllenhaal). Jeho prvotním cílem je útěk z nepříliš lákavé budoucnosti rodného městečka a zvykové tradice. Vidina bezútěšnosti je tím nejsilnějším hnacím motorem na cestě za vlastní lepší budoucnosti ve znamení prosperity, blahobytu a finančního zabezpečení. A jak to lze v hrdosti arogance vše načechraně podat! Důležitou postavou je Homerův otec John Hickam (sympatický Chris Cooper), vzor poctivého a čestného člověka, který jde sám příkladem vpřed. Názorový střet je způsoben pragmatickým zvážením možností a tvrdohlavým přesvědčením o své vlastní pravdě. Výraznou postavou je Homerův spolužák Quentin Wilson (Chris Owen), svědomitý žák a klíčník k otevření brány nových možností. Hlavní ženskou postavou je středoškolská učitelka Freida J. Riley (šarmantní Laura Dern), která i přes svou soukromou tragédii povzbuzuje naději a odhodlání s překonáváním osobních omezeních. Výraznější postavou je také Homerova matka Elsie Hickam (zajímavá Natalie Canerday), jediná opora úzkého rodinného kruhu. Z dalších rolí: další členové raketových nadšenců Roy Lee Cooke (William Lee Scott) a Sherman O'Dell (Chad Lindberg), první podporovatel a ochotný pomocník mladíků Leon Bolden (Randy Stripling), autoritářský ředitel školy Turner (zajímavý Chris Ellis), laskavý svářeč a horník Ike Bykovsky (Elya Baskin), Homerův prostodušší bratr Jim Hickam (Scott Thomas), Royův nevlastní otec a opilec Vernon (Mark Jeffrey Miller), pohledné spolužákyně Dorothy Platt (Courtney Cole-Fendley) a Valentine Carmina (Kaili Hollister), či ikona Wernher von Braun (Joe Digaetano). Fanoušci standardizované americké filmové produkce budou nadšeni a uchváceni. Ať si film následně označují jako cituplný, pravdivý, strhující, či výborný. Vykonstruovaný a vypočítavý patos není nic pro mne! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyhle filmy, o nichž dopředu víte, co přesně vám nabídnou a přesto jim skočíte na špek a v závěru se jen těžko bráníte slzám. Cílený útok na city funguje v Říjnovém nebi zásluhou sevřené režie i "pravdivého" námětu. Ten kluk měl sen, nebál se vystoupit z řady, porušit rodinnou tradici a jít vlastní, v té době poněkud výstřední cestou. Nejen Damoklovým mečem přetaveným do podoby uhelných dolů připomíná Říjnové nebe Billyho Elliota. Billy i Homer řeší problematický vztah s otcem i s bratrem. Billy i Homer jsou ve své činnosti podporování předně chápavým učitelem. Billyho i Homera hrají výborní mladí herci… atd. Říjnové nebe funguje jako dokonale promazaný stroj. Nenudí, dojímá, rozesmává a přijatelně patetickým způsobem říká, co každý ví, totiž, že sami nejlépe víme, po čem toužíme. Přidejte si standardně skvělého Chrise Coopera, Ishamův pestrý soundtrack, přimhuřte oči nad některými lacinějšími klišé a buďte pro jednou vděčni za tyhle hořkosladké hollywoodské lety ke hvězdám. 80% Zajímavé komentáře: kleopatra, movie, Le_Chuck ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých dramat, kde český dabing hraje svou klíčovou roli (Philadelphia, Shawshank). Tyhle dva filmy zmiňuji schválně, protože tenhle film mi hudbou a dabingem z nějakého důvodu připomínal oba kultovní snímky. A jakmile se mi tohle jednou za uherský rok stane, pak mám jasno, mám před sebou top film. Kluk, co nechtěl skončit jako ostatní, ale chtěl ke hvzědám( herecký talent Gyllenhaallův byl již tady evidentní)....drsný otec, který nemá pochopení pro synovo počínání (skvělý Cooper, který podobnou otcovskou roli předvedl v Americké kráse), třídní učitelka, která i navzdoru konzervativního ředitele školy klukům vychází vstříc a má pro ně pochopení (Laura Dern, pro mě jedna z nejlepších hereček, byť jsem neviděl jediný film, kde by byla v titulní roli - stačí pro mě jenom pár minut ve filmu, stejně tady) a vůbec všechny okolnosti filmu tu patří k tomu lepšímu. Důlní městečko, jehož sláva roste a padá na uhlí, všudypřítomná tíha studené války a vlastně herecké výkony všech, dávají dohromady zapamatováníhodné pokoukání.........................moje hodnocení = 9 z 10. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film so skvelou atmosférou 50.tych rokov, prostredím, príbehom, hercami. Proste so všetkým. I keď meno režiséra nieje veľmi známe a zvučné, natočil už dosť filmov, ktoré mám rád a ktoré som hodnotil nadpriemerne. Navyše ako sa hovorí - filmy podľa skutočnej udalosti sa píšu sami a sú skvelé. Vyzdvihol by som výkon ešte vtedy mladého Jakea Gyllenhaala a predovšetkým krásnej Laury Dern, z ktorej vždy srší charizma. Soundtrack sa tiež podaril na výbornú a príjemne film osviežil. Tento film môžem odporučiť snáď všetkým. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Myslím, že snad každý má nějaký svůj malý film, za který by strčil ruku do ohně a zuby nehty bránil jeho pověst. Já jsem takový osobní kult našel právě v Říjnovém nebi. Byť bývají podobné příběhy o cestě za vytyčeným cílem odshora dolů naplněné dráždivými a pro někoho přímo nesnesitelnými klišé, nechám se jimi občas docela ochotně strhnout a Johnston se mi v tomhle případě vyloženě trefil do nálady. Nečekejte nic moc originálního nebo řemeslně nadstandardního a bude vám u toho tak příjemně, že už po pár minutách byste klidně i zavolali kumpánům připraveným v hospodě, ať na vás dvě hodinky počkají. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • V knižní předloze je Homerovi čtrnáct let, ve filmu je mu sedmnáct. (rodo)
  • Homer H. Hickam Jr. sa v skutočnosti nikdy nestretol s nemeckým raketovým fyzikom Wernherom von Braunom. (Karush)
  • Uhelné městečko bylo postaveno pro účely filmování v lokaci Petros, v Tennessee (USA). (herr_carter)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno