Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Pred mnohá rokmi to bol môj obľúbený horor, ale keď som si ho pozrel teraz, tak vidieť, že veľmi zostarol. Atmosféra vynikajúca a k nej nádherne pasovala aj hudobná jednotvárna vsuvka, ktorá ešte tú ponurosť viac umocňovala.  Najtragickejšie boli herecké výkony všetkých zúčastnených okrem A.Scrimma, ten tam mal jednoduchú, zato démonickú rolu. Keď som na začiatku písal, že veľmi zostarol, tak to hlavne kvôli už na tú dobu trocha smiešnymi trikmi. Nemôžem povedat, že som sa nebavil, ale tá údernosť z mojej mladosti je úž nenávratne preč. Už len kvôli nostalgii a Scrimmovi ponechám hodnotenie, inač by som musel ísť o 1* dole. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film má jako horror velké přednosti, ale i velké nedostatky. Přednosti jsou zejména úžasná atmosféra, některé vizuální záběry, které ač jsou jednoduché a levné, tak velmi působivé a dále postavu hrobníka ... Excelentní je samozřejmě hudební motiv. Na druhou stranu jsou zde ubohé a otřesné herecké výkony, které film vyloženě zadupávají. Otřesné dialogy, přehrávání atd. prostě hrůza, ale v negativním slova smyslu ... herci hrajou tak špatně, že se pak člověk nemá čeho bát, protože mu připadne, že se kouká na nějaký ochotnický pokus ... Takový průměr, který byl o pár let zřejmě mírně vykraden pro mne excelentním Dead & Buried (1981) ... ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Povětšinu děje jen docela nudnější béčko bez pořádné atmosféry a s děsivými scénami, které byly spíše k smíchu. Přesto v lecčems upoutalo pozornost a dokážu si představit, že před více jak třiceti lety se na něj asi pohlíželo jiným okem. Perfektním nápadem byla žlutá tělní tekutina, která působila tak krásně fantasticky a inovačně, prostě proč by měla být červená? Žlutá dodala scénam uplně jinou dimenzi a posunula snímek do vskutku příjemného fantasy, které nepůsobí ani trochu trapně a nakonec mu odpusím i tu horu nedomyšleností a nedotažené logiky. Ale tato fascinace může být způsobena jen mou těžkou úchylkou na výrazné barvy a kontrasty. Herecky nemá cenu tyhle béčka vůbec rozebírat, protože herecký výkon to není až tak prvořadý, tedy alespoň pro mě ne. Hlavní hrdina byl ale problémem, jelikož byl až příliš nesympatický na to, abychmu mohli fandit a to se mně nelíbí. Závěr byl trošku očekávatelný, ale i přesto překvalpil a nakonec snad i "potěšil". Phantasm tedy nakonec průměrnou podívanou, která ale jen tak neprošla kolem. Zaujala a zůstane v paměti, dokonce mě snad i přiměje, abych se podíval na jeho pokračování. Navíc vcelku příjemný soundtrack. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ač je tu skvělá hlavní melodie, kterou si budete broukat i po několika hodinách, tak to ostatní se zase tak moc nepovedlo. Postavy a dialogy nejsou to pravé, stejně tak záporák, který se tak trochu podobal i jednomu klaďasovi, takže se ze začátku v tom dá trochu ztrácet, ale i tak je tady záporák málo výrazný a nebudí takový strach, jaký by měl budit. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Graveyard porn. Dva roky před Raimim a jeho EVIL DEAD se z nezávislých amerických vod vynořil jiný talentovaný nadšenec a sice Don Coscarelli se svým snově gotickým PHANTASM. Coscarelli se nápaditostí, vizuálností a citem pro atmosféru Raimimu vyrovná, ale nejen důrazem na vztah hlavních hrdinů - dvou bratrů, hledajících si po smrti rodičů cestu jeden ke druhému - Raimiho snímek s jeho plochými postavami překonává. Stejně jako v EVIL DEAD i zde Zlo nabývá rozmanitých podob, ty ale mají svou hierarchii, v jejímž čele stojí mrazivá záhrobní nemesis s typově úžasně přesným funebráckým xichtem Anguse Scrimma, která se zařadila do panteonu hororových ikon. Hodně z kouzla PHANTASM pak jde na vrub parádnímu hudebnímu motivu, ne nepodobnému tomu z o rok staršího Carpenterova HALLOWEENU. Jestli něco drhne, tak amatérské herecké výkony (a Reggie Bannister prakticky nemá co hrát, což se napraví v dalším díle), a určitou benevolenci vyžaduje i naivní a v závěru lehce zmatený příběh. Ale já ten film od jeho prvního zhlédnutí v půlce devadesátek miluju a mám ve své hororové topce. Mrkněte na www.phantasm.com ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Producent Paul Pepperman angažoval Anguse Scrimma a oznámil mu, že bude hrát cizince. Angus byl nadšený a zeptal se, ze které země jeho postava bude. Na to mu Pepperman odpověděl, že není z jiné země, ale přímo z jiného světa. (Chatterer)
  • Keď Mike (A. Michael Baldwin) prenasleduje brata Jodyho (Bill Thornbury) do kantíny, je absolútne nereálne, aby k nej dorazili obaja v rovnakom čase, keďže Jody išiel na aute a Mike pešo. (tXtX)
  • Písničku, kterou hrají Reggie a Jody 'Sittin' Here At Midnight', složil sám Bill Thornbury. (Chatterer)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama