Reklama

Reklama

Lidské monstrum ožilo, zachraň se, kdo můžeš! Pro milovníky hororů, ale i jejich odpůrce, je určena vtipná a divácky vděčná parodie Mela Brookse. Hrdinou příběhu je nadějný vědec Frederick, vnuk dr. Frankensteina, který na přednáškách s oblibou odhaluje svým studentům nejrůznější "tajemství" lidského těla. Když obdrží závěť Victora Frankensteina, odjíždí z Ameriky do starého rodinného sídla, aby převzal dědictví. Jeho "součástí" jsou také potrhlý sluha Igor a tajemná domácí paní Blücherová. Ve sklepení domu Frederick objeví pracovnu svého neblaze proslulého dědečka i recept, jak oživit člověka. Není divu, že právě tento "odkaz" dlouho na pokoji nenechá. Jeho vědecký pokus se mu však poněkud vymkne z rukou a znovuoživlý člověk začne ohrožovat ostatní pokojné občany... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (141)

sud 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající hororová parodie. Mel Brooks se s tím nepáral a stvořil úžasnou podívanou plnou neodolatelných komických scének. Všechny postavy jsou jedinenčné, u mě vede hláškující sluha Igor a velitel policie, který má železnou ruku (vládne železnou rukou :-)). Mezi geniální vtípky se však vmísily i decentně zábavně strašidelné a některé i dojemné prvky. A díky za to. Roztržitý Gene Wilder (skvělý dabing Oldřicha Kaisera), monstrum Peter Boyle, okouzlující Madeleine Kahn (ta se objevuje snad skoro ve všech Brooksových filmech) a poznal někdo z vás Genea Hackmana? Pro vás, kteří si ho nevšimli, je to ten slepý fousatý poustevník. "Mladý Frankenstein" není narvaný k prasknutí všelijakými gagy a je to jen dobře. Scén, kdy se zasmějete od srdce je jenom pár, je jich spíše více pro pousmání. A právě to je příčinou absence nepovedených nebo slabých vtípků a jedná se o nejlepší film Mela Brookse, který jsem viděl. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

U téhle parodie jsem se smál víc než u Závrati, ale hluchých míst ve snímku bylo opět hodně. Jenže moje pobavení vyvolával z velmi velké části Gene Wilder, který spolupracoval i na scénáři. Kruci, kdy vůbec televize dá jeho nejlepší kousek "Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese?" Takže opět 70%, ale na osmdesátku si to skoro sáhlo. ()

Reklama

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie. Bavil sem se celou dobu, protože sem náhodou asi týden předtím viděl originalního Frankensteina s vynikajícím Borisem Karloffem, takže parodovanou verzi sem měl nastudovanou. Filmu vládne až démonický Wilder, skvělý a šílený Marty Feldman a Peter Boyle jim skvěle sekunduje. Za vůbec nejlepší scénu považuju tu, kdy monstrum uteče a dostane se ke slepému starci. Tuhle scénu sem skoro nemohl vydýchat a celé tělo mě bolelo ještě další den od obrovské salvy smíchu ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná parodická komédie . Nejlepší postava je bezesporu Aj-gor (jeho oční a výrazové prostředky jsou geniální) a výborný inspektor Kemp. Film je naprosto kouzelný v originále - jakýkoliv dabing by kouzlo zničil - zvláště pak u Kempa. Ani se mi nechce věřit, že film je z roku 1974. Pokuď znáte, jako já, originál toto dílko si patřičně vychutnáte se vším všudy. " It's live !" ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky starých hororů od Universalu jasná volba, obzvláště jejich Frankensteina. Ten je tu parodizován opravdu skvěle a hodně tomu přispívá trefné obsazení v čele Gena Wildera coby barona Fredericka a hlavně Martyho Feldmana, jehož sluha Igor neví o svém velkém hrbu, jenž se mu navíc libovolně přemisťuje z jedné strany na druhou. Super je, že většina gagů spoléhá na vypiplané dialogy plných přeřeknutí a nedorozumění. Zkrátka barvitá sranda v černobílém balení. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (26)

  • Poslední film pro Oscara Beregi Jr a Richarda Haydna. (HellFire)
  • Zavíjanie pri jazde v koči napodobnil sám režisér Mel Brooks. (Flipper)

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama