Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (177)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Díky Kassandře jsem se zamilovala do katastrofických filmů, které ve velké míře vyhledávám i dnes a nechávám se jimi dokonale zblbnout. Máme tu vlak plný nevinných lidí a uprchlíka nakaženého smrtelnou chorobou. Nic nesmí vyjít na světlo. Nikdo se nesmí nic dozvědět. Vše musí být dokonale utajeno. Nikdo z vlaku nesmí za žádnou cenu ven. Vlak se řítí krajinou a v cestě mu stojí dávno nepoužívaný železniční most, který by nemusel vydržet váhu vlaku. Ta hromadu šrotu ji zcela jistě nevydrží. Samozřejmě, že tu jsou i nelogičnosti, ale ty velkoryse odpouštím. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět je nudně natočen. 1) První třetina dnes už vyšeptalého filmu silně nudí, po odjezdu vlaku se to trochu zlepší - snímek nudí tak nějak normálně včetně akčního závěru._____ 2) Některé z četných nesmyslů filmu výstižně popisují ve svých komentech Subjektiv*** či RHK***. A to, prosím, ani nejde o americký film._____ 3) Zaujal mě 36letý Martin Sheen (horolezec, gigolo Robby). ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Jedna nafúknutá bublina tento katastrofický triler. Silne cítiť z neho, že to netočili Američania a napriek áčkovému obsadeniu niektorých hercov (Harris, Lancaster) ho pochováva slabšie remeselné spracovanie - také skoro až typicky taliansky odfláknuté. Spracovanie, ktoré by nemalo prejsť ani o 15 rokov skôr. Samozrejme nemožno mu uprieť určitú originalitu príbehu, celkový odkaz a aj atmosféru, teda hlavne teda prvej polky filmu a dobrej hudbe. Ale to ostatné - od réžie a scenár cez hercov, charaktery postáv až po dialógy, je na pováženie. A na zbabraný záver radšej ani nepomyslieť. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Jste jen poslušný článek řetězu rozkazů...“ Ten bezskrupulózní plukovník v podání Burta Lancastera mi ale dovedl pít krev! Přes jednoznačně komerční styl snímku musím zde vychválit nejen samotný vynalézavý námět o rozšíření infekce i panice uvnitř vlaku, ale rovněž překvapivé rozpracování děje do zajímavě nadčasových rozměrů. Skrze postavu plukovníka, jeho personálu a roboticky poslušného týmu doktorů zde tvůrci dokonale vykreslili problém lidského konformismu ohledně až absurdně poctivého plnění rozkazů nadřízených, které mělo na svědomí tisícky lidských obětí mj. i za Hitlera. Napětí v rozjetém vlaku bez možnosti zastávky stoupá, i navzdory rozvláčnému rozjezdu jsme postupně svěkdy strhujícího thrilleru. Zatímco uvnitř vlaku se řítíme do zkázy „morové“, zvenčí se stále více blíží ještě větší zkáza v podobě nebezpečného území... polského mostu Cassandra. Škoda, že celkově silný dojem z velmi dobře rozehrané studie pestrých charakterů různých postav v hraniční situaci místy zabíjí dobové pojetí akčních scén. Cosmatos evidentně nepatřil v 70. letech k těm režisérům, kteří by uměli natočit realistickou akci, proto si mohl odpustit (na rok vzniku již opravdu směšné) pokusy plné zadních projekcí a místo zabírání osudové akce horolezce se raději v těchto chvílích ještě více zaměřit na psychologii uvnitř vlaku. 75% ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

S nechuťou som sledoval, ako sa z dobrého "klaustrofobického" thrilleru (scéna "zapečaťovania" vlaku bola skvelá, vtedy som si povedal "tak tam by som nechcel byť") stáva podpriemerný hrdinský akčný film... potom už jediné, čo ma pobavilo bolo, že podľa mapky, ktorú bolo na chvíľu vidieť, a zmienky že vlak pôjde cez Jablůnkov, mi vychádza, že prejazd Kassandra je niekde na Kysuciach :)).... neviem či až moc analyticky uvažujem, ale v určitých momentoch mi to prišlo ako alegória vlakov do koncentračných táborov - Polsko, Kaplan, netušiaci pasažieri dopredu odsúdení na smrť...... a ako sa vlastne v časoch Studenej vojny mohol podozrivý "zapečatený" vlak zo Západu s tisíc pasažiermi len tak dostať do východného bloku?.... a zázračné uzdravenie infekcie prísne stráženej v laboratóriách už radšej ani nespomínam :) ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Charlton Heston odmítl hlavní roli, protože se mu nelíbilo 12 týdnů natáčení v Itálii a Švýcarsku, a byl také přesvědčen, že filmům o nemocech se nikdy nedaří v pokladnách kin. Peter O'Toole a James Coburn také odmítli hrát ve filmu. (Marek06)
  • Rychlík ze Ženevy táhne elektrická lokomotiva Re 420 (Re 4/4), vyráběná v letech 1965–1985. (Robbi)
  • Filmový Cassandřin most je ve skutečnosti 565 metrů dlouhý a 80 metrů vysoký obloukový Garabit Viaduct, stojící v jižní Francii v provincii Cantal. Most stojí už 130 let a na rozdíl filmu se stále těší provozoschopnému stavu. (Lateef)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama