Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (177)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Děkuji, na postel." ,,Já, nebo podnos?" Ani jsem příliš nedoufal, že i po letech, kdy jsem si nepamatoval už téměř nic, si znovu prožiji pekelnou jízdu se vším všudy. Výborné herecké výkony (aby ne, když jde o samé hvězdy), skvělá psychologická studie postav (současného akčního fanouška asi znudí) a zvolna narůstající tempo. Kassandra - jakmile o ní promluví pan kaplan, až zamrazí.... Vypatlanost zelených mozků nezná hranic (ano, jsme toho svědky i v současném světě) a boj proti ní je zoufalý. ,,Každý, kdo se pokusí o útěk z vlaku - chytit nebo zastřelit." Trikový model mostu a akce vypadají dnes trochu úsměvně, ale do celkového rámce filmu zapadají pěkně. Krásná ukázka filmového řemesla - režie, scénář, kamera, hudba, herci, která se dnes už příliš často nevidí. Smysl pro detail, symboly, napětí (stačí vrtulník, vlak a tunel). Jeden z mála filmů, který byl v době vzniku uveden v našich kinech. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočeno (kamera!), atmosféra na jedničku, hudba od Jerryho Goldsmithe je úžasná (ty čtyři tóny za sebou, které jsem mu omylem ukradl nikdy nezapomenu), co jméno, to perla. O to víc je smutný kolik nesmyslností (místy až na facepalm) se tu dá najít a to nemluvím o těch efektech - natáčet v ''76 něco před plátnem je ostuda. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Nudné katastrofické luxusné - Béčko s áčkovou hviezdou jasnej žiarivosti - Sophia Loren, na ktorú dohliada - Carlo Ponti, ktorý i produkuje, i dáva pozor, aby to neprehnala s Richardom Harrisom ! Lancaster a Gardner, sa tentokrát, nestretnú, ale ak by som si mal vybrať, tak radšej volím možnosť, spred 30. rokov v - The Killers, keď ešte stála za hriech, neviem, čím to je, ale herečky, ktoré stárnu, začínajú byť škaredé i na vonok, preto som bol na pochybách, pre Avu Gardner, ktorá mi liezla na nervy, na nervy mi ešte poriadne liezol, strih, ktorý je tak chaotický, až to nie je pekné ! Na Richarda Harrisa, sa takmer nedá pozerať, mám ho zafixovaného v staršom vydaní, ako napríklad v Gladiátorovi, či v Harrym Potterovi, ale vidieť ho Tu, skrátka, nemám za potreby. Ako som vravel, jedine, kvôli čomu sa oplatí, ako tak s vypätím síl, film pozerať, je Lorenka, ktorá nepredvádza strhujúci herecký výkon, ale hrá svojimi krivkami teľa, a to je na nezaplatenie, aspoň niečo ! Režisér, George P. Cosmatos, nakrúca klasické béčka, ktoré sú pre mňa, takmer - nestráviteľné, a to platí i pre tento film, ktorý už nikdy v živote, nechcem vidieť ! Možno, že ľudia, sa chvíľu, otálali cestovať - vlakmi, podobne, ako sa po JAWS, ľudia báli chodiť na pláže... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film s poměrně hustou koncentrací podivných náhod, které do jednoho vlaku svedly cesty špičkového lékaře a smrtelně nemocného člověka, manželky německého zbrojaře, pamětníka holocaustu či tajného policisty a drogového dealera, film s řadou nepřesností, chyb (nejen zeměpisných) a jiných renonců, který je ovšem tak napínavý, že si člověk ničeho z výše jmenovaného skoro (!) nevšimne. Čeho jsem si ovšem všiml, a to dost, byla poslední čtvrtina snímku, která se zcela zbytečně zvrhla v "napínavou" (jako by děj snad potřeboval být ještě dramatičtější) akční podívanou plnou doslova nablblých přestřelek a umírání... A té nás mohli pánové od filmu opravdu ušetřit. Tři a půl hvězdy i za hudbu J. G. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Bezva "napinák" s nádechem katastrofického filmu. Výborné herecké obsazení mezinárodních hvězd. Nechápu, proč se tyhle filmy nevysílají znovu. Přece již nemohou být po tolika letech tak drahá vysílací práva ? A o " železné oponě" už nemůže být řeč ! Takže zbývá jedině si pomyslet, že nákupčí u Českého filmu vůbec filmům nerozumí, anebo je tak mladý, že vůbec neví, že takové skvosty Hollywood vlastní. Dodatek : 18.června 2008 - tenhle film vyšel na DVD v PNS v edici "Filmové návraty". Už ho vlastním, díky moc. Stojí zato jej mít ve filmotéce. Dnes 31.8.2008 jsem se na film podívala znovu po 30.letech. Musím pochválit svého "pamatováka". Hraje zde 8 megahvězd a film je tak dobrý, že se některé dnešní k němu nemohou ani postavit. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Filmový Cassandřin most je ve skutečnosti 565 metrů dlouhý a 80 metrů vysoký obloukový Garabit Viaduct, stojící v jižní Francii v provincii Cantal. Most stojí už 130 let a na rozdíl filmu se stále těší provozoschopnému stavu. (Lateef)
  • Rychlík ze Ženevy táhne elektrická lokomotiva Re 420 (Re 4/4), vyráběná v letech 1965–1985. (Robbi)
  • Snímek byl v Československu promítán během Letního filmového festivalu pracujících, ale po necelých dvou měsících z kin zmizel. Důvodem měl být průjezd vlaku z nařízení NATO přes území ČSSR do Polska, což bylo ze strany členů paktu Varšavské smlouvy nemyslitelné. (Robbi)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama