Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (177)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pro příště si musím zapamatovat, že koukat v horečkách na podobný typ filmu rozhodně není dobrý nápad. Přejezd Kassandra totiž umí být velice přesvědčivý. Dokonce tak moc, že se ani v nepřehledných kvantech sedmdesátkových katastrofických záležitostí neztratí. Dlouho se tváří, že si zaslouží okupovat příčky nejvyšší. Jenže vždy je tu nějaké to jenže. A Kassandřino "jenže" nastává po nějakých devadesáti minutách stopáže, kdy se film velice hloupou cestou převtělí ve zcela jiný žánr. V béčkových vodách akčních thillerů to pak již nevytrhne ani vynikající Harris a tak se Přejezd Kassandra může směle považovat za staršího bráchu Přepadení II: Temné území. Akorát bez Stevena "tuky se mi kývou" Seagala. Škoda toho, škoda. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poctivý snímek evropské provenience zařazený do akčně dramatického thrilleru. V hlavních rolích se objeví známé a více či méně slavné tváře, např. skvělý Lancaster, Martin Sheen, Sophia Loren či Richard Harris. Příběh má spád, neustále se tu něco děje a uzavřené prostředí pro děj (vlak) dodává na atmosféře a působivosti. Napětí se tu divák také celkem dočká, o příjemné prostředí není nouze a tak oněch 129 minut uteče jako voda. Charaktery některých postav se zajímavě vybarvují během filmu, tudíž o nudě nemůže být vůbec řeč. Některé scény jsou možná lehce naivní a jiné mají laciné (resp. spíše zastaralé) triky, ale to nic neubírá z čtyř hvězdičkového dojmu. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se nechal mírně opít už prvním záběrem, kde kamera proniká skrz mraky nad vrcholky Alp a sjíždí nad ženevské jezero směrem do centra města a končí u budovy Světové zdravotnické organizace, kde děj snímku začíná. Tomu tedy říkám úchvatný vizuální úvod! Poté už přichází napínavý politický thriller o virové nákaze dovlečené do mezinárodního vlakového spoje, který je odkloněn na zlověstný přejezd Kassandra. A co se na tomto místě stane, to už nechám k objevování dalším divákům. Hvězdné obsazení, pevná režie a velmi napínavá zápletka - co víc si přát. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Niektoré klasiky starnú rýchlo. Prejazd Kassanda ako zástupca katastrofického žánru má naozaj hviezdne obsadenie ale to je naozaj jediné čo mu po tých rokoch ostalo spolu s dobrým nápadom a občasnou atmosférou spôsobenou istou nepredvídateľnosťou. Lenže toľko logických nezmyslov pokope sa vidí aj v súčasnej béčkovej produkcii a nevidím dôvod nad tým prižmurovať oči kvôli dátumu vzniku. Aj v tej dobe sa totiž točili inteligentnejšie filmy. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Po technické a zvláště herecké stránce jde o nadprůměrný film, který nepostrádá pořádnou dávku napětí a i občasný zábavný nadhled. Minusem je žánr katastrofického filmu s velmi slabým příběhem a ničím nepřekvapujícím dějem v zažitých kolejích. Navíc tento žánr nepatří k mým oblíbeným. Drama lidí ve vlaku, kteří jsou neuvěřitelnou shodou náhod určeni armádní složkou velmoci k celkové likvidaci. Nastává dvojí boj o holý život. Nechybí hrdina, charismatický a uznávaný dokor Jonathan Chamberlain (dobrý Richard Harris), který nejenže přiloží ruku k dílu při přemáhání smrtelné epidemie, ale je zachráncem části cestujících vlaku před jejich obětováním. Je tu šarmantní žena Jennifer Rispoli Chamberlain (podmanivá Sophia Loren), která navazuje opětovný vztah se svým bývalým mužem-hrdinou. Je tu zástupce zlých, kteří si nedělají při obětování životů příliš velké starosti, plukovník americké armády ve Švýcarsku Stephen Mackenzie (dobrý Burt Lancaster), sice s morálním dilematem, ale poslušným článkem mocného soukolí. Bezmocná doktorka Elena Stradner (dobrá Ingrid Thulin), objevitelka snadného vyléčení, ale jen smutně přihlížející zbytečné oběti. Napravený zloduch a distributor tvrdých drog Robby Navarro (Martin Sheen), který se sebeobětuje při marném pokusu o záchranu vlaku. Z dalších rolí: Bohatá panička Nicole Dressler (dobrá Ava Gardner), které Robby sloužil jako poslušný pejsek, tajný agent Interpolu Haley (O. J. Simpson), prahnoucí po dopadení Robbyho a pomáhající při záchraně, dobrácký vlakový průvodčí Max (Lionel Stander), zábavná postavička Herman Kaplan (Lee Strasberg), jehož životní cesta se symbolicky uzavírala v cíli určení zničení vlaku, a švédský terorista (Lou Castel), zodpovědný za rozšíření smrtícího viru do vlaku. Napínavé, do jisté míry strhující, a přesto ničím nepřekvapující a sklouzávající do průměrnosti. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Vojáci doprovázející vlak do Polska byli vyzbrojeni italskými samopaly zn. Beretta M12. (JohnSmith)
  • Rychlík ze Ženevy táhne elektrická lokomotiva Re 420 (Re 4/4), vyráběná v letech 1965–1985. (Robbi)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama