Reklama

Reklama

Nová noční můra

  • USA Wes Craven's New Nightmare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natáčení nového dílu Noční můry v Elm Street se odehrává v zákulisí filmu, ale i na place. Nechybí tu herečka Heather, která před lety vytvořila v prvním díle celé série hlavní roli dívky Nancy a později si zahrála i v třetím dílu odbornici na sny. Po skončení natáčení záběrů se nečekaně začne hýbat Freddyho rukavice, dva techniky zabije a Chase (manžela Nancy) řízne do ruky. Heather se náhle probudí a zjistí, že vše byl jen zlý sen, vydechne si, ale pak si všimne, že manžel má opravdu ruku pořezanou. Studio nabídne Heather roli v novém dílu Noční můry v Elm Street, ke kterému píše scénář Wes Craven, ale ona to odmítne! Dovídá se, že manžel na filmu už pracuje a telefonuje mu a prosí ho, aby se vrátil domů. Chase za volantem cestou domů usne, havaruje a náhodou ho zabije Freddyho rukavice. Syn Dylan se také chová podivně, nechce spát, protože se bojí „zlého pána“. Po dalších incidentech, které se svým způsobem týkají filmového přízraku, jede za Wesem Cravenem, aby se ho zeptala na scénář. Tvůrce však doposud neví jak příběh dopadne... Poslední souboj svede Nancy (Heather) v podzemním světě, kde objeví scénář k novému filmu z cyklu Noční můry v Elm Street a kde se setkává nejen se svým synem Dylanem, ale i s Freddy Kruegerem. (Rodriguez)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (225)

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

So sériou Nočnej mory v Elm Street to už po štvrtom diele nevyzeralo príliš ružovo a šiesty diel bol len akýmsi hluchým výkrikom do tmy... Wes Craven však našťastie jedného dňa dostal (skvelý) nápad ako priviesť Freddyho späť k životu a napraviť tak jeho pokazenú reputáciu. Myslím, že sa mu to v celku podarilo. Originálny príbeh, umiestnený do „reálneho“ života skutočných predstaviteľov pôvodného filmu (resp. filmov), kvalitná atmosféra a nádherná Heather Langenkamp. To sú hlavné klady tohto snímku. Škoda, že samotný Freddy už nie je tak desivý ako v prvom diele a už vôbec nie tak vtipný ako v ďalších častiach. A samotná maska sa mi tiež bohvieako nepáčila... ()

tron 

všechny recenze uživatele

"S Freddym sme skončili, nie?" - "My áno. Ale diváci nie." Zaujímavý scenár. Prišiel ale až príliš neskoro. Inovatívny nápad o "príbehu v príbehu" Wes Craven lepšie použil až v nasledujúcich VRESKOTOCH, takže jeho NOVÚ NOČNÚ MORU možno odporúčať snáď len zarytým fanúšikom psychopata Freddyho Kruegera. Tí sa budú baviť na citáciách v citáciách a čudne sa chechtať na scéne, v ktorej John Saxon ako John Saxon cituje scénu z jednotky, kde hral šerifa Thompsona. Na môj vkus príliš prekombinované a komplikované, ale atmosféra je sympaticky vážna, čo je oproti odľahčenejšie ladeným predchádzajúcim dielom posun dopredu. Napriek Wesovej slušnej réžii snímka odsýpa slabšie a nie je audiovizuálne zaujímavá (takmer vôbec v nej nie sú klasické snové scény, ktorými sa séria preslávila). Bavilo ma, ako herci hrali samých seba (alebo skôr predstavu, akú o ich súkromnom živote majú ich fanúšikovia), ale to bolo asi tak všetko. Za snahu 3*. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hm, původní hodnocení jsem zvedl o jednu hvězdu. S časovým odstupem musím uznat, že Craven se snad ani lépe s Freddym rozloučit nemohl. Půvabná Heather se vrací na scénu, aby znovu prožila děsivý sen a zachránila nejen sebe. Zemětřesení (samo o sobě dosti děsivé), havárie, pitevna, nemocnice, dálnice. Připomenutí scének z prvního dílu - Julie válející krvavé sudy po stěnách a stropě, schody, které se roztékají pod nohama, filmový otec - šerif v závěru a navrch pohádka O perníkové chaloupce. Skvělá hudba, výtvarná kamera.Překvapivě povedené... ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Milý Wesi, co tě to, do prdele, napadlo pokoušet se oživovat dobře ukončenou sérii...? To jsi potřeboval nutně zaplatit nějaké složenky, nebo jsi přecenil svého génia? Přijít s dílem, který se naprosto a zcela vymyká celé Kruegerově mytologii... Dát Freddymu odpornou a škaredou masku (tak nápadně odlišnou jeho klasickému ksichtu) a rukavici podobnou dětské hračce z obchoďáku, jeho úchvatný a takřka kultovní svetr zakrýt omšelým kabátem a vzít mu jeho dvě charakteristické věci – jeho klobouk a pověstný sarkastický humor? A všechno to natáhnout takřka na dvě hodiny? Zbláznil ses? Původně jsem ti dal odpad, protože jsi mě tímhle dílem docela nasral, teď už jsem to vydejchal, tak budu objektivní a za dobrou Heather Langenkamp a hudbu tomu tu jednu hvězdičku dám. Tohle nám už ale příště nedělej. Freddyho fanda. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Craven musel vědět, že se v New Nightmare pouští na tenký led a spoustu fandů popudí, ale já jsem s filmem více než spokojený. Vynikající nápad, kdy se příběh NOES prolíná do života představitelů hlavních rolí, je trošku zabitý mytologií kolem postavy nového Freddyho a několika podivnými hereckými výkony. Především režisér by měl pro příště zůstat pouze za kamerou. Nejsilenjsi jsou pak bezesporu momenty, ve kterých se oba světy prolínají. Když se z Johna Saxona najednou zas stal šerif....paráda. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (19)

  • Severoamerické tržby byly 18,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 19,7 mil. (NIRO)
  • V jedné scéně má Wes Craven, který si ve filmu zahrál sám sebe, u svého počítače knihovnu, v níž lze zahlédnout román „Cujo“ od Stephena Kinga. (Folky)
  • Ve scénáři byla původně scéna s noční můrou Roberta Englunda, který měl ve snu uvíznout v pavoučí síti s Freddym coby pavoukem. Od scény bylo nakonec upuštěno, protože do filmu nezapadala. (facojurka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno