Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (369)

Natascha 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když se objeví Al Pacino, člověk prostě musí zírat. Ale jinak mi tahle shakespearovská adaptace přijde dost průměrná. Ostatní herci jsou celkem fajn, ale občas jsem měla pocit, že jim ty učesané repliky zrovna nejdou do pusy. Navíc mi přišlo, že ubrat na stopáži by neuškodilo. Až na dvě výjimky žádné opravdu silné scény, ani to nebylo moc vtipné, celkově takové mrtvolné. Prostě zklamání (mimochodem, Shakespeara mám ráda). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Od Kupca Benátskeho dostanete presne to, čo si myslíte, že môžete dostať od kvalitnej Shakespearovskej adaptácie. Radford zhromaždil ťažkotonážne obsadenie, scenár je spracovaný s citom. Vzhľadom na prostredie, kde sa dej odohráva, zaujme aj výprava. Tržby museli byť sklamaním, čo mi je dosť ľúto. Keď už majú možnosť inteligentní diváci chodiť do kina na umenie, prečo ich Shakespeare neláka? ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace od Williama Shakespeara mám opravdu moc rád, a proto jsem si nemohl nechat ujít Kupce benátského. Příběh z Benátek o sporu Žida s kupcem, o lásce mezi zchudlým šlechticem a bohatou krasavicí a ještě mnohem více nabízí tento snímek. Al Pacino je v roli Shylocka dokonalý a podařilo se mi neskutečně sžít s jeho filmovou rolí a osudem. Zkrátka kvalitně natočený film podle nadčasové knižní klasiky, který vedle tématu a sympatického obsazení disponuje mimo jiné i líbivou hudbu. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Kupec benátský je trošku kontroverznější Shakespearovo dílo, které bylo často obviňováno z antisemitismu. Tím, že se dříve hrávalo jako čistá komedie, se těmto výtkám nebylo co divit - padouch byl Shylock. Protože se ale posledních X let tato hra žánrově posouvá, dostává Kupec benátský úplně jiný rozměr. Shylock je ve skutečnosti tragická postava, která se jen brání pokrytecké, povrchní a zlé křesťanské společnosti. Michael Radford se naprosto věrně drží předlohy, včetně dialogů - tudíž komu se nelíbil příběh, zdál se mu jednoduchý či dokonce slabý, nechť výtku směřuje do záhrobí panu Shakespearovi. Režisér pouze zvýraznil tu tragičnost Shylockova osudu a díky skvělému Al Pacinovi se mu podařilo vytvořit opravdu dobrou adaptaci známého dramatu. Atmosféra Benátek 16. století je působivá, snímek je po vizuální stránce více než zdařilý a za zmínku též stojí krásná hudba. A ještě poznámka: Shylocka mi bylo skutečně moc líto a bylo mi fuk, jak moc se do sebe Bassanio a Porcie zamilovali (stejně se rozejdou :-) a jak Antonio hrál ublíženého. Pro mě byl padouchem právě Antonio... A ještě jedna poznámka: tento film jsem viděl už před půl druhým rokem s italským dabingem - vzhledem k Al Pacinovu nezaměnitelnému hlasu je to čiré barbarství! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný Shakespearův obdivovatel ale pár filmových zpracování jeho her jsem už viděl a troufám si tvrdit, že "Kupec Benátský" je tou nejlepší. Samozřejmě nechybí veršované dialogy ale jsou zde pronášený, tak výbornými herci, že jsem byl nejednou překvapený tím, jak mě film zaujal. Převážně Pacino je opět prvotřídní ale žádný z ostatních herců za ním nijak nezaostává. Výborné. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Cate Blanchett rovněž odešla krátce před natáčením, ale z jiných důvodů. Zjistila, že je těhotná, a tak Portiu nakonec ztvárnila Lynn Collins. (imro)
  • Shakespeare za 30 milionů vynesl distributorovi Sony Classics během prvního víkendu promítání (31. 12. – 2. 1. 2004) 69 868 dolarů ve čtyřech kinech. Stačilo to na 37. příčku žebříčku návštěvnosti. Jelikož se promítal už od středy, úvodní obrat byl 103 260 dolarů. Celkový obrat se nakonec vyšplhal na 3,7 milionu. (imro)
  • Ian McKellen byl připravený zhostit se úlohy Antonia (Jeremy Irons), ale na poslední chvíli musel projekt opustit kvůli kolizi s jiným natáčením. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama