Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je jako přírodní živel, nezná překážky... Čínský režisér Ang Lee (nar. 1954 na Tchaj-wanu) patří k nejzajímavějším tvůrcům současného Hollywoodu. Díky stálým americkým spolupracovníkům (zejména scenárista a producent James Schamus a střihač Tim Squyres) se dokázal bez větších problémů nejen etablovat ve zcela odlišné kultuře, ale navíc do ní přispět i některými zásadními díly. Rozhodně mezi ně musíme počítat jeho adaptaci povídky laureátky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora (2005), vyprávějící prostý příběh dvou nezaměstnaných kovbojů... Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se poznají v létě roku 1963, když dostanou práci jako hlídači stáda ovcí na svazích titulní hory kdesi ve Wyomingu. Oba mladíci toho příliš nenamluví a jednoho dne se k obapolnému překvapení vášnivě pomilují. Po návratu z hor se rozejdou do svých vzdálených domovů a několik let se nevidí. Když se znovu setkají, mají rodiny s dětmi, ale jejich vzájemný vztah se nezměnil... Tabuizované téma homosexuality je tu akcentováno zasazením do ryze machistického prostředí honáků (byť ne dobytka ale ovcí) a také do doby, kdy se o podobných věcech zarytě mlčelo a pro většinu veřejnosti neexistovaly. Film se dočkal kontroverzního přijetí, ale také celé řady významných ocenění (mj. Zlatý lev na MFF v Benátkách, Oscary za scénář, režii a hudbu, Ceny newyorských i losangeleských filmových kritiků za nejlepší film a režii). Přesvědčivost snímku stojí a padá s vynikajícími výkony obou hlavních představitelů, předčasně zesnulého Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 032)

tron 

všechny recenze uživatele

„Prisahám, Jack.“ Strhujúca milostná bisexuálna dráma svojou krásnou atmosférou hravo konkuruje najlepším klasikám žánru (SPOMIENKY NA AFRIKU, ZÁPISNÍK JEDNEJ LÁSKY). Výnimočný príbeh v divákovi dlho rezonuje, detto sústredené herecké výkony Heatha Ledgera a Jakea Gyllenhalla (ale i Randyho Quaida, Kate Maraovej, Michelle Williamsovej a dokonca Anne Hathawayovej). Prenádherná výprava hornatého Wyomingu a podmanivé tempo rozprávania ubehne hravo i bez akčných vsuviek s medveďmi. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Mnohem náročnější film, než se na první pohled může zdát. Ang Lee jde na ožehavé téma úplně jinak, než bych čekal, nehýří emocemi a divák vše čte jen z pohledů a střídmě dávkovaných činů. Jenže když pak dojde na vyznání, je to síla. S úplnými superlativy bych vzhledem k až příliš širokému záběry šetřil, ale atmosférou či hereckými výkony Heatha nebo Anne Hathaway strhává k soustředěnému fandění hlavnímu páru a k zadržování dechu přesně v těch chvílích, kdy cítím, že se lámou srdce. ()

Reklama

Mr.Apache

všechny recenze uživatele

Krásná příroda a jedna slizce upachtěná scéna sodomie, po níž jsem to vypnul a DVD věnoval Douglasovi. Hodnotit mi tedy logicky nepřísluší. Vzhledem k nesporné popularitě snímku však očekávám brzký vznik sequelu. Zkrocená hora 2 se bude od jedničky lišit asi stejně jako Aliens od Vetřelce. Očekávejme proto mnohem více kovbojů, více stanů a v nich mnohem více akce. Myslím, že fanoušci si něco takového určitě zaslouží. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zkrocenou horu jsem poprvé viděl někdy v době, kdy ten film byl relativně novinka. Vzpomínám si, že tehdy mě to prostě nebavilo, přišlo mi to šíleně nudný a tak nějak o ničem. Teď jsem na Zkrocenou horu narazil v televizi, tak jsem si hned vzpomněl, že to je ten film, co mě vůbec nebavil, takže asi nemá smysl na to koukat. Nakonec jsem to zkusil a tentokrát jsem to celkem bez problémů dokoukal. Asi je to tim, že jsem o těch X let starší a už mi tolik nevadí koukat na "pomalý" filmy, navíc se film stal zajímavym i díky tomu, že třeba Heath Ledger už toho potom moc nenatočil, Randy Quaid to samý... S odstupem nějakejch 17 let od vzniku filmu je to za 3 hvězdy. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Dobrý příběh, fantastické herecké výkony doslova všech (nedá mi to a vyzdvihnu Ledgera a Michelle Williams), neskutečně kýčovitá příroda a nádherná hudba, to jsou obrovské klady Zkrocené hory. Ang Lee natočil opravdu krásný a citlivý film, nic nevylepšuje, nic nepodceňuje, jen vypráví. Malinko mi vadily jen dva pohledy do minulosti, mně osobně tam vůbec nesedly. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (40)

  • Film byl zakázán v Malajsii a Číně. (imro)
  • Scénář filmu byl v Hollywoodu před svou realizací považován za "one of the best films never made" ("jeden z nejlepších nenatočených filmů"). (duklak2)

Související novinky

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

08.08.2020

Děj seriálu Hrubá kůže se točí kolem záhadných vražd osadníků usazujících se v nelítostné divočině Nové Francie v 90. letech 17. století. Zdá se, že nepokoje přerostou v občanskou válku. Z… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Reklama

Reklama