Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Cylindrová verze Dannyho parťáků, která je silná ve své naivitě a odlehčenosti.Trochu problém jsem měl se svižností toho heist temporytmu, který je u takovýchto filmů základním stavebním prvkem. Nejlépe to asi reprezentuje scéna 75 vteřinové loupeže, která se snaží navodit pocit, že divákovi odpočítává každou uběhnuvší vteřinu, ve skutečnosti jedna vteřina vydá za několik vteřin v reálu. Scéna tak zcela nelogicky naprosto ztrácí rychlost a švih. Naopak, kaskadérské kousky Seana Conneryho ve vlaku jsou parádní, chvílemi až mrazivé. Celkově se pak jedná o slušnou zábavu a milé loupežnické povyražení. 7/10 ()

pm 

všechny recenze uživatele

Rodilý Amečiran Michael Crichton, který příběh sám napsal i zrežíroval, skvěle evokoval viktoriánskou Anglii, to je bez debaty předností této podívané, ale jednoduše odmítám propadat šarmu Seana Conneryho a vychytané retro atmosféře. Možná jsem zbytečně staromilská, ale jakkoliv je příjemné fandit darebákům, aby se jim dílo vydařilo, jejich případný úspěch by neměl být zatížen vraždou. ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

988. hodnocený film: Jen ta myšlenka, že jde o dobrodružný film se spoustou zápletek, kde hlavní roli hraje mazaný Sean Connery a pomáhá mu ve všech loupežích i Donald Sutherland, ve mě navodila obrovskou naději v kvalitní zážitek. Jistě, jde o skvělej film, který je promyšlený do posledního detailu, ale je jakýsi "anglicky uměřený", a to mi moc nesedí. 4* jsou proto maximem, které mohu dát, i když se mi moc líbil, ale měl velký potenciál dosáhnout maxima a stát se fenoménem ve svém žánru. 4* ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci heist movie s dobovou atmosférou, džentlmenským humorom a džentlmenskými výkonmi Donalda Sutherlanda a Seana Conneryho. Za zmienku stojí fakt, že knižnú predlohu napísal Michael Crichton a ten si aj vlastnú knihu nakrútil v podobe filmu a urobil to veľmi dobre! Je to ten istý Crichton, ktorý v 90. rokoch z pozície producenta pravidelne sabotoval prácu režisérov (KONGO, VIKINGOVIA). ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mně se naopak ta specifická "britskost", kterou tady všichni zmiňují, velmi zamlouvala a strefila do noty. První třetina je pravda trochu pomalejší, ale pak už sledujeme nejen perfektně promyšlený, ale hlavně bezchybně natočený lupičský zátah, který si hlavně díky skvělým hercům a celkově uvolněné atmosféře drží svůj půvab i v dnešní době. To závěrečné hopsání na jedoucím vlaku je sice hodně nadnesené, ale bez toho by takový film nikdy nemohl vzniknout.. 85% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Sean Connery původně odmítl účast ve filmu, protože si myslel, že bude natáčení „příliš obtížné“. Byl požádán, aby vše znovu zvážil. Sean si přečetl Crichtonův román, osobně se setkal s autorem a nakonec změnil názor. (Tonula)
  • V scénach, keď čistý Willy (Wayne Sleep) uteká z väzenia po strechách domov, sú rôzne zábery na mesto - všetky sú maľované ako kulisy, ide to dobre poznať. (ČSFD)
  • Scenáristovi a režisérovi Michaelovi Crichtonovi sa počas natáčania zapálili vlasy, keď parná lokomotíva, z ktorej nakrúcal, vychrlila žeravé uhlíky. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama