Reklama

Reklama

Mrtvá zóna

  • USA The Dead Zone (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mladý muž Johnny Smith upadl po nehodě na pět let do komatu. Když se po dlouhé době probere zpět k životu, zjišťuje, že má náhle dar předvídat události. Ve své mysli může procházet prostorem i časem a vidí to, co jiní ne. Trápí jej však také vize děsivé budoucnosti, které může zabránit jedině on. S nasazením vlastního života se proto vrhá do osudové akce! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (309)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď som kedysi dávno pozeral neskoro večer v televízii Mŕtvu zónu, nemal som predstavu, kto je David Cronenberg a že natočil aj Scanners a Muchu, ktorým sme dali dosť zabrať na VHS. Takže akosi mimochodom sa stal Cronenberg mojim najobľúbenejším režisérom bez toho, aby som o tom vedel. Vedel som už ale, že Mŕtva zóna je Kingovou adaptáciou a že už som nejaké videl. Z tohto filmu som bol vtedy maximálne uchvátený a chcem vedieť, aké budú moje reakcie dnes. Poznáte to, ak vidíte nejaký film veľmi dávno a páči sa vám, zapamätáte si z neho viac, ako z toho priemerného zo včerajška. VIDENÉ ZNOVA 12/18: Dead Zone je epizodickým rozprávaním, pri ktorom ale hlavná postava prechádza svojim vlastným príbehom a vývojom. Tri dôležité epizódy na seba naväzujú ba veľmi voľne, ale Johnnyho formujú, aby bol nakoniec schopný učiniť dôležité rozhodnutie, respektíve ťažkú dilemu, aby jeho dar-prekliatie nadobudli skutočný zmysel. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mrtvá zóna je film, jehož hodnocení u mě ovlivňuje znalost literární předlohy a předchozí Cronenbergovy tvorby. Potenciál byl v obou případech mnohem větší, a tak mám pocit, že Mrtvá zóna je snímek, kterému chybí koule. Ranný Cronenberg dokázal jít hodně proti proudu a natáčel provokativní, ujeté a depresivní kousky, které sice zdaleka ne každý zkousne, ale které posunovaly žánr dopředu. Tohle je prostě moc konvenční a i takový Christopher Walken dokáže být mnohem tvořivější a pro žánr mysteriózního filmu využitelnější, než předvedl v Mrtvé zóně. Základ sice zůstal, ale všechny ty hloubky, bolesti, nejistoty, zoufalství, mučivý pocit odpovědnosti a strachu z budoucnosti, to film zdaleka neukázal. Možná, že Cronenbergovi přistřihl křídla producent, možná, že měl až příliš pietní vztah ke Kingovu románu, ale tohle se dalo natočit kreativněji. Celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Kanadský klenot David Cronenberg – jiný a tolik se lišící od většiny ostatních – má rád genetické nebo technologické kolapsy, ze kterých pramení psychický rozpad člověka. Jeho hrdina John si poležel na klinice: po těžké nehodě byl pět let v kómatu. Přišel o práci, nohy mu moc neslouží, přítelkyně se mezitím vdala za jiného. Navíc mu nějakou dobu po probuzení zemřela matka. Něco mu ovšem nehoda přeci jen dala – má dar předvídat události. Románová předloha Stephena Kinga samozřejmě dává tušit, že to nebude jen tak, obzvlášť s Cronenbergem na režijní stoličce. Ačkoliv je velmi umírněný, rozhodně nabídne několik zajímavých momentů. A svůj kus jakoby rozděloval na tři díly: následky vážné nehody, vidění toho, co jiní ne (a pomoc při dopadení sériového vraha) a osudové vidění budoucnosti prostřednictvím proradného politika. Úchylné detaily výrazně učesaný Cronenberg tentokrát nevytahuje, soustředí se na příběh, který má co říct. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ukážkový príklad toho, ako veľmi záleží na tom, v ktorej dobe sa film pozerá. V čase jeho vzniku by som ho určite ohodnotil na plný počet. Ale časom nároky rastú a nároky na kvalitu sú tak vyššie. Scenár od Kinga nemôže sklamať, filmu vždy dodá punc kvality a záruku dobrej zábavy. Ani v tomto prípade nesklamal. A keď si k tomu prirátame skvelý výkon Christophera Walkena, mohli by sme chrochtať blahom, keby.... Keby režisér dokázal z tak kvalitného scenára vyťažiť viac. Chýbala mi tu tá správna, dusivá, ťaživá Kingovská atmosféra. To je ten rozdiel medzi týmto filmom a povedzme filmom Osvietenie (1980), kde by sa atmosféra dala krájať. Škoda, s iným režisérom by mal film určite naviac. Ale aj napriek tomu, snímok určite stojí za pozretie. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Mŕtva zóna” je v podstate "slepým bodom" , vzťahujúcim sa k jasnovidectvu človeka, čiže presne definuje nielenže schopnosť vidieť do blízkej budúcnosti, ale, podčiarknuté, dokáže ju i (Z)MENIŤ, t. j. nadanie ovplyvniť predtuchu Johnnyho Smitha, bývalého školského učiteľa. Ten mal na začiatku ťažkú autonehodu, ktorú si jednak nezapríčinil vlastným pričinením, a tak kvôli jej následkom zostal na päť, dlhých rokov ležať v kóme, keď po prebudení sa, začne oplývať zvláštnymi víziami - vidieť, čo sa môže stať, alebo taktiež, nazrieť aj do minulosti, čo sa už stalo. Prvotný impulz sa dostaví, akonáhle chytí sestričku za ruku, kedy dospeje k záveru, že jej dcéra sa ocitá v zovretí štipľavých plameňov v dome, ktorý zachvátil požiar biblických rozmerov, čím jej de-facto zachránil život, pričom toto je iba úvodný, spúšťač udalostí, ktoré sa postupne rozšíria do astronomických výšin. Trebárs, o čosi neskôr ho osloví i šerif polície George Bannerman, aby pomohol dolapiť nebezpečného, sériového vraha, alebo na kandidáta na senátora - Grega Stillsona má obzvlášť veľmi ťažké srdce, pretože vidí, čo narobí, keď si zasadne do prezidentského kresla, a nie je to nič lichotivé... To už sme takmer vo finálnej fáze, kedy sa schyľuje k razantnému kroku... / Som strašne milo prekvapený z Cronenberghovho filmu, kde si zahral už »ostrieľaný« Krištof Walken. Väčšinou bývala nastolená nepríjemná, tiesnivá a stiesnená atmosféra, občas i do samých extrémov vybičovaná ! Brooke Adamsovej sa nie a nie zbaviť, alebo Martina Sheena sa nedalo len tak ľahko striasť. Toma Skerritta som ihneď nespoznal, ale potom mi už bolo všetko naprosto jasné, odkiaľ si ho pamätám ? The Dead Zone by som odporučil asi každému, ale zase neručím, že to každému sadne. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (29)

  • Ve scéně z 2. světové války mluví civilisté polsky. (Othello)
  • Christopher Walken původně chtěl změnit jméno hlavní postavy s tím, že "on sám by nikdy nikoho nepojmenoval Johnny Smith". Nakonec od toho však upustil. (Othello)
  • Jedna z vynechaných scén je ta, kde John utrpí úraz hlavy při hokejovém zápase jako malý kluk. Jeho otce zde ztvárnil Sean Sullivan. (Othello)

Reklama

Reklama