Reklama

Reklama

Mrtvá zóna

  • USA The Dead Zone (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mladý muž Johnny Smith upadl po nehodě na pět let do komatu. Když se po dlouhé době probere zpět k životu, zjišťuje, že má náhle dar předvídat události. Ve své mysli může procházet prostorem i časem a vidí to, co jiní ne. Trápí jej však také vize děsivé budoucnosti, které může zabránit jedině on. S nasazením vlastního života se proto vrhá do osudové akce! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (307)

Jordan 

všechny recenze uživatele

Aj v tvorbe Stephena Kinga aj filmografii Davida Cronenberga pomerne "normálny" mysteriózny thriller. Predloha, ktorá je viac mozaikovitá, ponúka celkom zaujímavé námety, ktoré však (podľa mňa) nerozvíja dostatočne uspokojujúco vzhľadom k potenciálu týchto tém: 1) etická a morálna dilema - ak máte možnosť zmeniť budúcnoť, urobili by ste to aj za cenu, že sa z vás stane v očiach celého ľudstva v podstate vrah a zločinec (prípadne tým prídete o slobodu, život), nehovoriac o tom, že ak jediná záruka a právo na čin, ktorý idete vykonať, je sporný a spochybniteľný už len tým, že je postavený na vratkom základe: a síce, že viete predpovedať budúcnosť; 2) náhle prebratie z dlhotrvajúcej kómy a návrat do života (táto téma je aj u kinga aj u cronenberga iba Béčková a v oboch prípadoch len jemne naznačená a to z toho dôvodu, že sa nehodí do žánru, napriek tomu je veľmi dramatická a rozhodne hodná záujmu aj preto, že som nevidel na podobnú tému veľa filmov. resp. "vážnych" filmov - nemám na mysli kadejaké zmrazovania typu austin powers, demolátor alebo hibernatus); Čo na tomto pre mňa pomerne priemernom filme vyniká, je herecký výkon skvelého Christophera Walkena, ktorý má v sebe šarm, tragédiu, mystérium i istú príťažlivosť a potom celkový chladný vizuál a zimná atmosféra filmu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kanadský klenot David Cronenberg – jiný a tolik se lišící od většiny ostatních – má rád genetické nebo technologické kolapsy, ze kterých pramení psychický rozpad člověka. Jeho hrdina John si poležel na klinice: po těžké nehodě byl pět let v kómatu. Přišel o práci, nohy mu moc neslouží, přítelkyně se mezitím vdala za jiného. Navíc mu nějakou dobu po probuzení zemřela matka. Něco mu ovšem nehoda přeci jen dala – má dar předvídat události. Románová předloha Stephena Kinga samozřejmě dává tušit, že to nebude jen tak, obzvlášť s Cronenbergem na režijní stoličce. Ačkoliv je velmi umírněný, rozhodně nabídne několik zajímavých momentů. A svůj kus jakoby rozděloval na tři díly: následky vážné nehody, vidění toho, co jiní ne (a pomoc při dopadení sériového vraha) a osudové vidění budoucnosti prostřednictvím proradného politika. Úchylné detaily výrazně učesaný Cronenberg tentokrát nevytahuje, soustředí se na příběh, který má co říct. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Věrná knižní adaptace, klasické budování mysteriózního dramatu - na Cronenberga možná až nezvykle civilní a přístupné. Ano, Mrtvá zóna je příjemný a hladce fungující snímeček, k němuž teoreticky nemám vážnějších výtek, jenže v praxi nejsem ani ničím vysloveně nadšen. Walken svou roli prožívá dobře a nebýt lehce sebeparodických zvuků při jeho vizích, snáze bych mu uvěřil. Atmosféra ujde, film nenudí, ale potenciál cítím větší. Záporák je možná až příliš typická karikatura zlé duše za širokým úsměvem, ale jinak prostě dobré, byť pro mě nikterak silné či zapamatování hodné. 6/10 ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V poradí piaty román Stephena Kinga "Mŕtva zóna", ktorý vyšiel v roku 1979, sa dočkal za štyry roky svojho filmového prepisu. Príbehu sa chopil talentovaný režisér David Cronenberg. Podarilo sa mu výborne vystihnúť hlavnú líniu knihy. Dar predvídania budúcnosti, ktorý sa dostal Johnnymu Smithovi, po tom čo sa prebral z päť ročnej kómy je jeho prekliatím. Postavu tohto smutného hrdinu excelentne stvárnil Christopher Walken. Naozaj skvelá herecká kreácia. Tento mysteriózny thriller patrí medzi veľmi podarené filmové adaptácie diel Majstra Kinga. **** ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Cronenbergova odlišnosť vo filmoch z tohto obdobia bola spomedzi režisérov asi na najvyššom stupni, keď však dostal možnosť sfilmovať Kingov bestseller, asi sa musel trošku umierniť. Otázkou ostáva (keďže som knihu nečítal), či je to pre film dobre, alebo zle. Pomerne obyčajná dráma so zimomravým podtónom mysterióznosti, ktorej podstata by sa dala zhutniť do jednej časti The X-Files, no perfektná réžia a Walken držia diváka vo filmovej spokojnosti až do konca. 80%. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (29)

  • Christopher Walken původně chtěl změnit jméno hlavní postavy s tím, že "on sám by nikdy nikoho nepojmenoval Johnny Smith". Nakonec od toho však upustil. (Othello)
  • Film sa drží knižnej predlohy pomerne verne; jednu z výnimiek tvorí fakt, že kým vo filme hrdina dostane do vienka veštecké schopnosti po dopravnej nehode, v knižke za ne mohla detská nehoda na zamrznutom jazere. (tron)
  • Jedna z vynechaných scén je ta, kde John utrpí úraz hlavy při hokejovém zápase jako malý kluk. Jeho otce zde ztvárnil Sean Sullivan. (Othello)

Reklama

Reklama