Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pustit si po letech znovu Mouchu, je jako prožít těžkou noční můru. Způsob, jakým ten film graduje ke svému grandióznímu finále, nemá obdoby. Film jsem musel několikrát během jeho sledování zastavit, abych rozdýchal to peklo, které se v něm odehrává. I kdyby Cronenberg nikdy nenatočil nic jiného, zapsal by se tímto legendárním počinem navždy do filmové historie - geniální masky + démonický Jeff Goldblum + nádherná Geena Davis = jedna z nejosobitějších variací příběhu o krásce a netvorovi a současně drásavě naléhavé varování před odvrácenou stranou technologického zázraku modernity. Hluboce znepokojivý film, jehož zhlédnutí může u citlivějších jedinců vyvolat menší trauma (sám nejsem výjimkou) či alespoň nutkání ke zvracení - nechutný je na to místy až až. Zatímco u většiny zástupců filmové produkce 80. let se nemohu zbavit dojmu, že zůstaly beznadějně zaseknuté v době svého vzniku a dávno pominuly všechny důvody, proč kdysi stály za vidění, Moucha v čase zraje jako víno a po letech její odzbrojující potenciál jen získává na síle - ten film mě nově naprosto omráčil a zbavil slov. Geniální, nechutné, vizionářské a nezapomenutelné - taková je Cronenbergova Moucha. Není to příjemná podívaná a spousta věcí tam hapruje, ale už pro ty neuvěřitelné masky nelze nehodnotit 5 hvězdami. Fantastická záležitost, kterou osobně řadím k nejzásadnějším filmům, jaké jsem kdy viděl. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Cronenberg je tak trošinku úchyl, ale díky tomu vznikají tak dobré horory jako je například Moucha. Příběh je sepsán profeisonálně, tek že nenechá diváka pochybovat o nedotaženostech. Jeff Glodblum se pro tuto roli narodil. Jednak působí dobře už jako vědec a jako moucha teprve září. Má takové oči, že ho snad ani nemuseli moc maskovat. Masky jsou absolutně geniální. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Záverečná gore 20-minutovka bola síce fajn, ale očakávanie predsa len mali trochu inú úroveň. V prvom rade ma sklamalo, že radikálnejšia premena nastala až niekde za 3/4 filmu a že som aj v neskorých nočných hodinách nepociťoval prílišný strach - práve naopak, niektoré hlášky BrudnleFlya ma teda poriadne dostali, keď aj cez svoju nezávideniahodnú situáciu uchovával chladnú hlavu a všetko videl s optimizmom (možno až humorne prehnaným). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $40,456,565Tržby Celosvetovo $60,629,159║ Geniálne triky/masky, bravúrna réžia Davida Cronenberga, ktorý nám príbeh o mutácii podáva s faktami, brutalitou nevyčnievajúcou ponad dej, všetko to čo do nás hustí zapadá po celý čas pekne do seba, nudné pasáže nehrozia, scénky prinášajú úzkosť, napätie a príbeh má gradáciu až do samotného konca. Plus scéna u gynekológa my pripomenula, tú z filmu Votrelci, keď Rypleová vo sne prežíva prebíjanie zárodku votrelca z hrude, tu to je len larva dostávajúca sa z tela ženy klasickým spôsobom ako pri pôrode dieťaťa, ale scéna to je rovnako efektná. "Ach, vidieť to tak v kine." /90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dnes už to všechno vyhlíží tak nějak dětinsky a příliš latexově, nicméně výkon Goldbluma je sugestivní a některé momenty správně nechutné (trávení potravy)... jen to na mě působí dojmem konzervativní hororové patlaniny 80. let, třeba oproti Carpenterově Věci tomu chybí invence i silnější atmosféra. Skutečně antikvární záležitost, která mě spíš pobaví než nějak napne... ()

Galerie (205)

Zajímavosti (38)

  • Tyto scény byly nakonec z filmu vystřiženy:
    - Brundle (Jeff Goldblum) se pokusí teleportovat kočku, která se ale promění ve zmutovanou potvoru, již ubije k smrti trubkou.
    - Brundle šplhá po stěně budovy a z těla mu vyleze hmyz.
    - Alternativní konec, v němž se Veronice (Geena Davis) zdá další sen o nenarozeném dítěti, tentokrát motýlími křídly. (HellFire)
  • Napsána, ale nikdy nenatočena, byla scéna následující po nepovedené teleportaci kočky. Bezdomovkyně vyruší Brundlemouchu (Jeff Goldblum) při krmení z popelnice a stane se obětí jeho trávících šťáv. Při krmení se pozůstatky bezdomovkyně se v Brundlemouše probudí Sethova lidskost a uvědomí si svou hrůznou existenci. (HellFire)
  • Jeffovi Goldblumovi (Seth Brundle) sa takmer nevyplatilo, že prišiel na casting v spoločnosti svojej priateľky, ktorú chcel presadiť ako filmovú Veronicu. David Cronenberg totiž nikdy nemal v úmysle pracovať so skutočným párom a chvíľu uvažoval, že odmietne aj samotného Goldbluma. Až Geena Davis (Veronica Quaife) ho presvedčila, že bude tou správnou voľbou. Voči Jeffovi mali námietky aj výkonný riaditeľ spoločnosti Fox, nakoľko v ňom nevidel potenciál hviezdy, a Chris Walas, ktorý cítil, že sa na jeho tvár bude len ťažko nanášať maska. Obaja nakoniec dali na rozhodnutie Cronenberga (classic)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama