Reklama

Reklama

M. Butterfly

  • USA M. Butterfly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vášnivá aféra, řetězec podvodů a šokující zrada, to je působivé romantické drama M. Butterfly z dílny režiséra Davida Cronenberga, s Jeremy Ironsem a Johnem Lonem v hlavních rolích. Rene Gallimard (Irons) je francouzský diplomat v Pekingu v roce 1964. Jednoho dne se setká s nádhernou divou pekingské opery, jež září v Pucciniho díle Madam Butterfly. Kráska ho zasáhne přímo do srdce amorovým šípem, na což není Rene ani trochu připraven. Gallimard se svou tajemnou múzou jménem Song Liling (Lone), které říká Motýlek, stane doslova posedlý. Díky Song se René důvěrně seznamuje s čínskou hudbou a kulturou, která mu byla doposud skryta, a podléhá citu tak vášnivému, že kvůli němu ochotně riskuje vše. Gallimardovi se změní život, ale i jeho chování a charakter projdou překvapivou proměnou. Nečekaně dokonce začne stoupat na diplomatickém žebříčku. Jeho odborné znalosti čínských kulturních zvyklostí zlepší jeho profesionální statut, ovšem jemu nezáleží na ničem jiném, než na objektu své touhy. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

H34D 

všechny recenze uživatele

Vytříbené, vznešené, ovšem místy také trochu zdlouhavé drama pohrávající si jak s hlavní postavou, tak se samotným divákem. Zprvu jasně se jevící téma lásky se postupně stáčí nečekanými směry, film nabere zvláštních rozměrů a vyobrazuje odvrácenou stranu lidskosti tak, jak ji Cronenberg umí nejlépe. Výkony obou hlavních postav jsou skvělé, a proto není divu, že vzájemné předávání si role paní Butterfly skvěle funguje až je to vlastně hrozivé. Závěr všemu nasadí korunu... 7/10 ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho se mě držel dojeml, že se Cronenberg zbláznil a natočil romantické milostné drama se vším všudy. bez jakýchkoliv hrůz, zrůdiček, slizu, eklhaftu, krve a násilí. Po odhalení pointy během soudního procesu však ve mě pořádně hrklo a musel jsem konstatovat, že kanadský autor umí natočit výborný film i bez výše uvedeného. Charisma Jeremyho Ironse by se dalo jako vždy stáčet do flašek a prodávat. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nemám pocit, že bych byl tou správnou romantickou duší... ale tohle romantické drama mě svou barevností, zvláštní poezií a tajuplnou atmosféru nejen hodně vtáhlo, ale také mi začlo býti líto, když jsem v druhé polovině začal cítit jisté zneklidnění a pocit, že tohle skončí čímsi děsivým... škoda. Ale to by nebyl David Cronenberg, aby ve svém filmu nezašel k čemusi řádně a neotřele úchylnému, byť mě tentokrát stejně překvapilo, jaké (pro něj) netradičně komorní, nejednou až poetické drama dokázal natočit 3 roky před Crash. :o) Netuším, jak to dotyčný umělec dokázal, ale ona Číňanka od počátku dlouho oplývala silně přítažlivým a tajemným půvabem, hodným správné femme fatale. Operní árie přidávají na síle prožitku, snad jen úplný závěr mě svým úchylně patetickým podáním moc nesedl... že je to (snad až na jeden zde zamlčený „detail“ o posledním incidentu hlavní postavy) příběh dle skutečné události? Jeden by neřekl, co se vše bizarního v zákulisí života politicky aktivních osob může odehrát. Napínavé a překvapivé bylo vidět film bez přesné znalosti šokující pointy. [85%] ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film. Zajímá mě, jestli byl doopravdy vytvořen podle skutečné události. Měl jsem bohoužel hendikep, protože jsem si přečetl diskusi a "tušil", ale manželka do posledního momentu netušila (přestože měla chvílemi takové úvahy ... no rozumíte mi). I přes krutost (psychickou), kterou film ukazuje, se mi líbilo. Minimálně odlišností od čehokoli, co jsem dosud viděl. Jediné, co mi stylově nesedlo, byla ona Velká čínská zeď, protože byla v kontrastu s "obyčejností" ostatních reálií. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film o predstieraní a to vo viacerých, či úplne všetkých rovinách. Perfektný prípad pre hĺbkovú psychologickú analýzu oboch ústredných postáv a následne aj pre rozbor ich vzťahu vzhľadom na ich prirodzené prostredie. Ale v úplne inom zmysle, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pre bieleho muža z "civilizovaného" sveta bude ázijská žena, či človek vo všeobecnosti, stále len exotika a naša nadradenosť a neschopnosť prekonať vlastné ego nám nedovolí ísť na dreň skutočných citov, nehovoriac o pochopení cudzej mentality. I keď René... O M. Butterfly sa asi dobre diskutuje s ľuďmi, ktorí film videli, ale veľmi zle sa o ňom píše, pretože to aj tak bude znieť nezrozumiteľne pre tých, ktorí sa rozhodujú, či ho vôbec vidieť. Mám problémy s niektorými logickými nezrovnalosťami, ale Cronenbergovi ide o úplne iné veci. Napríklad si vôbec nezakladá na tom, aby záver pôsobil ako šok, skôr sa len v dobe uvedenia divákom potvrdila ich pôvodná teória. Ale to, že Francúzi pôsobia v anglickom jazyku a prejavoch ako snobskí Briti, bude zrejme objektívna chyba, než zámer. Ale iba David vie... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Davidovi Cronenbergovi sa hra natoľko páčila, že keď počul, že sa natáča film, okamžite sa ponúkol, že ju bude režírovať. (Bilkiz)
  • Námět je inspirován skutečným životním příběhem francouzského diplomata Bernarda Boursicota a zpěváka pekingské opery Shi Pei Pu. (alonsanfan)

Reklama

Reklama