Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

Matty 

všechny recenze uživatele

„How you can see, I can see“ Ať bylo či nebylo, toho dne hustě lilo, blesky blýskaly a v domě právě pro takové počasí ideálním se osudově sešlo třináct osob a s nimi třináctkrát tolik dobrých vtipů. Možná o pár méně, možná o pár více, spočítání před odchodem se důsledně doporučuje. Stejně jako nikdo – krom aktérů Velké žranice – nečeká vraždu na večeři, nečekal jsem, jak moc mě bude tato původem americká, leč jízlivosti humoru velmi britská persifláž s trochou transvestitismu na vrchu bavit. V každém ohledu překvapující a v každém případě skvělé obsazení nejvíc udivuje účastí Trumana Capoteho. Kdo jiný by však dokázal s podobně neodolatelnou zákeřností bez servítků shrnout většinu klišé detektivních románů? Obeznámení scénáristy Neila Simona (autora neméně bravurního Vstupte) s principy detektivek není povrchní. Chápe je velmi dobře, ale na druhou stranu je dost chytrým autorem, aby se Vražda mohla stát jak neopominutelným hlavním chodem pro vášnivé čtenáře detektivek, tak lahodným dezertem pro všechny ostatní. 90% Zajímavé komentáře: Eddard, bloom ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Tak toto je skvělá deteknitní komedie na n-tou! Absourdní film, plný absurdního humoru s absurdními postavami a s absurdním dějem. Jinak to snad ani říct nelze. Naprosto jedinečné herecké obsazení, kde každá postava dokonale pobaví každého milovníka detektivního žánru. Je škoda, že Robert Moore natočil za celý život jen dva celovečerní filmy. Ale aspoň tu zanechal jedinečný klenot ve filmovém světě. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víno nebylo otrávené. Byl to jen špatný ročník." Zesměšnění detektivního žánru a geniálních detektivů patrně nemohlo být provedeno přímočařeji a rozhodně ne vtipněji. Snad každou minutu na mě zákeřně vyskočila z obrazovky hláškovací perla, aby se mne pokusila zabít smíchem, ale já jsem hrdinně přežil. Zítra si dám repete, protože mne zcela dostaly rozhovory slepého s hluchoněmou i pět nefalšovaně geniálních řešení případu a hlavně jsem určitě nedokázal zachytit všechny slovní přestřelky při soubojích namachrovaných inteligencí. Tak alespoň přihodím jedno poučení do života: "Kdo diskutovat s krávou na zdi je jak vlak bez kolejí." ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobra parodie, tentokrat na detektivni zanr. Tenhle film stoji hlavne na postavach a ty se fakt povedly. Peter Falk si zde strihnul zdanlive stejnou roli jak Colombo, ale tady neni zmatkar, ale drsnak, kterej kazdyho urazi a byl skvelej. Dale tu je Alec Guinness, kteryho teda moc neznam, ale jeho kreace hluchyho sluhy nemela chybu, zvlast v rozhovoru s hluchonemou kucharkou. David Niven nebyl nijak zvlast vyraznej, ale mel presne ten typ role, ktery mu sedi. James Coco byl taky super, pusobil sice krapet priteplale, ale jeho rozcilovani nad jidlem nemelo chybu. Co se tyce Jamese Cromwella, tak toho sem nepoznal, takle mladyho jsem ho jeste nevidel, takze jsem si nejdriv u jeho postavy rikal, ze nevim, co to je za herce, ale je docela slusnej. Pak tu je Truman Capote, kterej nepredvadi nic extra, ale aspon sem si moh overit, ze Philip Seymour Hoffman ho zahral fakt presne, i kdyz precejen ma Truman ten hlas krapet hlubsi. No a na zaver sem si nechal genialniho Petera Sellerse s jeho super hlaskama, akorat mi prislo, ze tvurci to krapet prehnali s make-upem a pusobil krapet gumove. Co se tyce pribehu, utekl strasne rychle, bylo tu dost perfektnich foru a naprosto brutalni vysetrovani vrazdy se zaverecnym odhalovanim vraha, kdy kazdej prisel se svou teorii a podle me nikdo, kdo film nevidel, nema sanci uhodnout, kdo je vrah. Skvela parodie. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazená parodie detektivek utahující si z žánrových klišé i konkrétních velkých detektivů, u které jsem se pobavil o to víc, že jsem si těsně předtím přečetl Škvoreckého Nápady čtenáře detektivek (doporučuju). Falkovy tvrďácké hlášky detektiva z drsné školy neměly chybu, stejně tak karikatura slečny Marplové vitálnější než její sešlá ošetřovatelka, nebo čínský detektiv Petera Sellerse využívající svého adoptovaného syna ("ON TY ZAVAZADLA ODNESE. PROTO JSEM HO ADOPTOVAL.") a mající vždy po ruce břitké přirovnání ("TAHLE KONVERZACE JE JAKO TELEVIZOR NA LÍBÁNKÁCH. ZBYTEČNÁ."). ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Kuchařka se měla jmenovat Abigail Christian, jako narážka na Agathu Christie, později se jméno změnilo na Abigail Christmas (Kulmon)
  • V kuchyni, po komorníkově smrti, se Wang (Peter Sellers) ptá Perriera (James Coco), kolik je hodin. Ten odpoví 11:41 a ve vteřinách odpočítává na 11:42. Wang odpoví, že na hlavní vraždu, která má být spáchána o půlnoci, zbývá čas 28 minut. Ve skutečnosti zbývá 18 minut na hlavní vraždu. (gein)
  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)

Reklama

Reklama