Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tak takový nářez jsem od toho skutečně nečekal. Mě osobně nejvíc udělali radost Dick (Niven) a Dora (Smithová) coby parodie na Nicka a Noru z Thin Mana (viděl jsem všechny díly série, takže jsem nemohl jinak než si ty dva užívat). Dalším překvapením byl výkon Petera Falka. Ze začátku jsem si říkal, že jeho Sam Diamond (vymodelovaný podle Sama Spadea - nikoliv Phila Marlowa, jak se tu někteří dotyční včetně distributora domnívají) až příliš připomíná Columba, ale pak jsem pochopil, co Falk svým výkonem sleduje a najednou jsem měl před očima téměř dokonalého Bogarta (tato iluze byla ještě dotvořena několika replikami z Boggieho filmů). Zbytek obsazení byl také výborný, ale tato trojice prostě a jistě vedla. K příběhu snad ani nemá cenu se vyjadřovat. Byla to prostě správně absurdní záležitost. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Parodie strefující se do detektivního žánru, kterému zároveň vzdává stylovou poctu (,,Udělal to sluha!"). Jediná výtka ode mě směřuje k postavě slečny Marblesové, která mi přišla nevyužitá a byla takovým pátým kolem u vozu. Jinak ovšem bez výhrad, hlavní čtyřka detektivů je parádní, a těžko vybrat toho nejlepšího. U mě vítězí jeden ze slavných Peterů... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víno nebylo otrávené. Byl to jen špatný ročník." Zesměšnění detektivního žánru a geniálních detektivů patrně nemohlo být provedeno přímočařeji a rozhodně ne vtipněji. Snad každou minutu na mě zákeřně vyskočila z obrazovky hláškovací perla, aby se mne pokusila zabít smíchem, ale já jsem hrdinně přežil. Zítra si dám repete, protože mne zcela dostaly rozhovory slepého s hluchoněmou i pět nefalšovaně geniálních řešení případu a hlavně jsem určitě nedokázal zachytit všechny slovní přestřelky při soubojích namachrovaných inteligencí. Tak alespoň přihodím jedno poučení do života: "Kdo diskutovat s krávou na zdi je jak vlak bez kolejí." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý námet s dokonalou zápletkou, plný zvratov a výborne odľahčujúceho humoru. Bežnému divákovi asi nič nepovie absolútne all-star obsadenie, ale dokonalá súhra osobností (Peter Falk - Columbo, Peter Sellers - Clouseau) dáva tomuto filmu neodolateľný šmrnc a punc jedinečnosti. Dialógy sú naozaj pestré, plné nadsázky a pohotového humoru, plného narážok a odkazov v znamení paródie na najslávnejších detektívov. 85%. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jak vidíte (ne)vidím, vraždit se však (ne)stydím.“ Slouží-li u vás slepý majordomus, asi nebude nejlepší nápad přijmout hluchoněmou kuchařku. A jako bonus i negramotnou :-), tedy nic neřeší ani cedulka s objednávkou večerního menu. Pár podobně zabijáckých gagů, hvězdný casting a originální poručík Columbo i inspektor Clouseau, parodující sami sebe. Našlapáno spoustou slovních hříček a odkazů na nejznámější světové detektivy. Nicméně, divákovy šedé buňky mozkové to moc neprovětrá a humor je zde každý pes (!) jiná ves, dost nevyvážený. Všeho moc imho škodí. VRAŽEDNÉ OKÉNKO: [][] Zazvoníte-li u vchodu a ozve se strašlivý výkřik, tak hlasitý až to rozdrnčí okenní tabulky, znamená to: Přišli jste právě včas, někoho tam vraždí! A koho? Snad ne toho remcajícího multiuživatele Gand_alf? Nikdo nikoho nemorduje. Když zazvoníte ještě párkrát, dojde vám to. Že Lionel Twain je starý srandista a  jeho domovní zvonek nezvoní, ale vříská hrůzou jako právě vražděná žena. [][] Nevyřešenou záhadou, hodnou (zde nepovedeného) Hercule Poirota, zůstává, proč to plešatý inspektor Omnibus o hvězdu nadhodnotil. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)
  • Poslední film, který natočila Nancy Walker. (Kulmon)
  • V kuchyni, po komorníkově smrti, se Wang (Peter Sellers) ptá Perriera (James Coco), kolik je hodin. Ten odpoví 11:41 a ve vteřinách odpočítává na 11:42. Wang odpoví, že na hlavní vraždu, která má být spáchána o půlnoci, zbývá čas 28 minut. Ve skutečnosti zbývá 18 minut na hlavní vraždu. (gein)

Reklama

Reklama