Reklama

Reklama

Červi

(neoficiální název)
  • Česko Třesavka (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bytový komplex SKILINER je moderní výdobytek infrastruktury s veškerým vybavením pro obyvatele.. Jsou to obchody s potravinami, butiky, prádelny,bary a bazény, a též zubařské ordinace a moderní klinika. Ale je tu i něco víc. Vynález šíleného parazitologa, který je toho názoru, že lidský druh ztrácí přirozené instinkty vlivem používání mozku. A tak geneticky vyrobí parazita, který má vliv na posílení základního lidského instinktu - lidské sexualty. Jako pokusného králíka si vybere svoji studentku. Infekce se šíří v obytném domě raketovou rychlostí. Může vedoucí lékař kliniky infekci zastavit? Lze vůbec něco dělat? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Šialený vedec vyvinie formu parazita, ktorý svojho hostiteľa nakazí nekončiacou sexuálnou agresiou. Toľko základná premisa filmu ako vytiahnutá z nejakého z-tkového sci-fi z 50-rokov - ujať sa toho taký Ed Wood, asi by to bol jeho najzábavnejší film. No my sme v rokoch 70-tych a toto je celovečerný debut neskôr skultovneného magora menom David Cronenberg, tak tu namiesto toho máme (ne)zdravo hnusný a zvrhlý horor s výbornou atmosférou, ktorý musel byť svojho času určite poriadnym shockerom a slabším žalúdkom ani dnes nemusí byť pri pozeraní všetko jedno. David vo svojich začiatkoch ešte nebol tak vyspelým a sústredeným rozprávačom, preto Shivers (a hlavne o dva roky mladší Rabid) pôsobí niekedy nekompaktne a chýba mu výrazná hlavná postava, ktorá by príbeh "ťahala", no hlavne za atmosféru, freudovsko-kafkovskú tematiku a politickú nekorektnosť si tých päť hviezd predsa len zaslúži. 9 / 10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Měl jsem trochu obavy, zda mě po letech bude tenhle Cronenberg bavit stejně. A ejhle! Jeho nadčasová alegorie lidské společnosti funguje možná ještě líp (jen už tolik nešokuje jako kdysi). Dýchání je sexy, mluvení je sexy, dotýkání se je sexy, jídlo je sexy, SMRT je sexy. Lejnovitý parazit (dnes by byl lacině pixelový) si velmi rychle podmaní obyvatele nehostinného, odcizeného komplexu, kde je vše a současně to hlavní chybí. Prostě takový hezký Ráj (ve skutečnosti PEKLO), jak ho slibuje Bible. Několik momentů připomene budoucí snímky - B.Steelová ve vaně (Noční můra s Freddym), parazit v těle (Vetřelec), milování a znásilnění v autě s následnou nehodou (Crash) či štěkající dvojice nahých dívek na psím řemínku (Saló). Cronenbergova záliba v mutacích, lékařských experimentech a psychologických studiích jedinců vystavených mezním situacím má zelenou. Tematicky tenhle snímek nezestárnul... ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce to ještě není tak vybroušené ale už je to ten bizarní a krásně divný Cronenberg jakého mám rád...... Myšlenka filmu je jasně čitelná, odvážná, neokoukaná a řekl bych, že dnes je snad i aktuálnější než v době svého vzniku.....Plný počet to není-ale-pro milovníky cronenberga, žrouty zombiežánru nebo hltače variací na uchvatitele těl, je to povinnost..(!) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

"Člověk je zvíře, které příliš přemýšlí...". V Červech se ještě Cronenbergův zvrhlý génius neprojevil v plné síle, nicméně známky jeho budoucí záliby ve filmové morbiditě, nechutnosti a bizarnosti jsou už dobře patrné. Hnusní paraziti, posedlost, násilí, psychosexuální šílenství, ovšem v hodně decentní formě a spíš pro zasmání, než pro cokoliv jiného. Taktéž trochu toporné herecké výkony a jednoduchý scénář. A konec je už opravdu hodně stereotypní a únavný, až divák zatouží, aby celý film skončil třeba shozením taktické jaderné pumy na celý pitomý Starliner Island. Ale na pětasedmdesátý docela slušný kousek a dámy jsou ve filmu krásné, takže... ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tímto svým začátkem Cronenberg ovlivnil směr horrorů až do dnešních let ... Témata biologických parazitů, konzumní společnosti, šířících se epidemií dělající z lidí neovladatelné bestie ... To vše a mnohem více, co se v tomto filmu vyskytuje, se prolíná mnoha filmovými žánry (těmi pesymistickými) v podstatě až do dnešních let. Shivers jsou na svoji dobu výborný a výrazný horror, odpudivý, nechutný a i když obsahuje spoustu nahoty a sexuálních útoků, je naprosto asexuální. Jistá "skříženost" s tématicky podobně uvažujícím Romerem se zde nezapře, stejně jako v o něco mladším, lepším a přímo geniálním Cronenbergově díle "RABID", kde je nákaza také hlavním tématem. Myslím, že "Shivers" byly pro začínajícího Cronenberga výtečnou přípravou na právě následující Rabid. Vliv těchto dvou filmů na filmovou kulturu dalších 30ti let dopředu je zde naprosto neoddiskutovatelný... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (9)

  • Kanadský novinář Robert Fulford napadl film kritikou v národním magazínu "Saturday Night". Jelikož byl film částečně financován daňovým poplatníkem, Národní filmovou radou Kanady, prohlásil Fulford, že by měli vědět, jak špatný tento film je, když za něj zaplatili. Nejenže tento útok znesnadnil Cronenbergovi shánění prostředků na další průlomové filmy, ale také byl údajně kvůli poničené pověsti vystěhován ze svého bytu. (PußyMagnet)
  • Susan Petrie se nemohla rozbrečet v dané chvíli, a tak Cronenberg přišel s nápadem použít nakrájenou cibuli. Nápad sice vyšel, ale v daném zaběru nebyla kamera ve správném úhlu, a tak se musel záběr opakovat. Bohužel však na place nebyly už žádné cibule, tak Petrie povolila, aby jí bylo dáno několik facek. Nakonec jich dostala tolik, že měla znecitlivěnou tvář. Cronenberg však prohlásil, že daná scéna je v tomto provedení neuspokojivá. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno