Reklama

Reklama

Pavouk

  • Kanada Spider (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh muže, osudově polapeného do sítí vlastní mysli. Dennis Cleg je po mnoha letech propuštěn z psychiatrického ústavu. Odjíždí do chráněného domu, aby tam dál žil svůj osamělý podivínský život. Ponechán napospas sám sobě, svým představám a vzpomínkám na dětství, kdy zdánlivou rodinnou idylu s milovanou maminkou a otcem narušil otcův vztah k jiné ženě. Komorní psychologický příběh podle románu a scénáře Patricka MacGrathea zaujme především díky výtečnému výkonu britského herce Ralpha Fiennese v titulní roli (také Schindlerův seznam, Sluneční svit, Harry Potter a Ohnivý pohár…). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Spider je asi Cronenbergův nejmíň divákovi vstřícný film - na téměř celou první třetinu nás uvrhne do monotónního světa zřejmě mentálně postiženého mumlajícího dementa putujícího po ponurých ulicích v okolí plynojemu. Pak se pozvolna začne rozvíjet vzpomínka, aby spojila všechnu symboliku od začátku filmu v inteligentní hře s vnímavostí diváka (přístup režiséra velmi oceníte při reprízách) a dospěla do pomyslného vrcholu filmu, kdy nám po vleklém nevstřícném úvodu přijde film skoro geniální. Tradičně chválím herecké obsazení, výborného Ralpha Fiennese a Mirandu Richardsonovou. Myslím, že tohle není stravitelný film pro každého a určitě ne pro fanoušky klasických hororově-explicitních snímků, my ostatní ale zvrácenému Kanaďanovi opět zatleskáme. :-) ()

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Jako letitá obdivovatelka Ralpha Fiennese(!) zkusím komentovat objektivně. Jeho skvělý herecký výkon se v Pavoukovi nedá popřít. Spolu s krásně pochmurou atmosférou do mě film pravidelně vtiskává škálu pocitů. Na poprvé jsem film zcela nepochopila, ale dneska se v něm přímo rochním. Ralphovi příjemně sekundují Miranda, Gabriel i malý Pavouček. Tenhle typ filmu s tímhle typem hlavního hrdiny a touhle atmosférou je přesně můj šálek kávy. A proč se na film nedívat? Není to podívaná pro každého, může se zdát zdlouhavý a nezáživný. Nikoliv pro mě. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Poměrně jednoduchý a skromný vzpomínkový příběh psychicky narušeného člověka, který jako duch prochází svými dějinami, téměř beze slov a s temnotou prostupující jak jeho myslí, tak i celou atmosférou filmu. Cronenberg se nechce nijak podbízet, nevychází vstříc diváku a svým chladným a odtažitým stylem režírování situuje film do opačné polohy působení než Čistá duše. Tím však mimo jiné vyvolává neblahé pocity nudy, film jakoby nic neříká - nedokáže své publikum řádně oslovit a vtáhnout... 5/10 ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Naozaj by som nepovedal, že toto mohol natočiť sám veľký David. Na neho to malo až moc klasickú linku, ktorá nebola ani zaujímavá, ale hlavne ani nejak prepracovaná. Najhoršie na tom bolo to, že film i keď speje k veľkolepej pointe, dá sa ľahučko uhádnuť oveľa skôr. Nevadilo mi pomalé tempo a flasbacky do minulosti, ktoré sa miesili s prítomnosťou boli slušne prepracovane. Film je remeselne na veľkej urovni a herci odviedli to čo bolo potrebné a i keď Ralph Fiennes do role nevyrovnaného a často aj zmäteného pánka vložil srdce, ale i tak tam boli rezervy a to hlavne v tom brblavom podaní. Preto som trocha sklamaný, že David sa stým tento krát moc nehral, práve naopak, pomalým tempom znázornil celkový psychický úpadok jedinca a inokedy by to bola psychedelicko dramatická jazda v jeho vnímaní, ale teraz tomu chýbala väčšia vôľa aj razancia. Tak len za silne3*. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další pro mě totální úlet, který mě po celých 98 minut naprosto míjel. Jen jsem koukal na Ralpha Fiennese, který hraje postavu právě propuštěného muže, bývalého obyvatele psychiatrické léčebny. Během filmu se prolíná jeho minulost, kdy došlo k jedné tragédii, kvůli které skončil v blázinci a realita, v které chodí po svých znamých místech. Jsem rád, že tenhle snímek není to jediné co David Cronenberg natočil, protože bych ho asi po tomhle snímku dost nenáviděl :) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Natočené počas ôsmich týždňov. (Bilkiz)
  • Samuel Beckett bol jednou z režisérových inšpirácií pre film. Fotografie spisovateľa boli pripnuté okolo scén a Fiennesov účes je dokonca modelovaný podľa Beckettovho. (Bilkiz)

Reklama

Reklama