Reklama

Reklama

Pavouk

  • Kanada Spider (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh muže, osudově polapeného do sítí vlastní mysli. Dennis Cleg je po mnoha letech propuštěn z psychiatrického ústavu. Odjíždí do chráněného domu, aby tam dál žil svůj osamělý podivínský život. Ponechán napospas sám sobě, svým představám a vzpomínkám na dětství, kdy zdánlivou rodinnou idylu s milovanou maminkou a otcem narušil otcův vztah k jiné ženě. Komorní psychologický příběh podle románu a scénáře Patricka MacGrathea zaujme především díky výtečnému výkonu britského herce Ralpha Fiennese v titulní roli (také Schindlerův seznam, Sluneční svit, Harry Potter a Ohnivý pohár…). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Legas 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně proč - patrně zmatek v hlavně postavy R. Fiennese - mi připomněl nedávno viděnou Identitu. Ale i přes tento fakt je Pavouk zcela jiným filmem. Především je to herecký koncert Ralpha Fiennese a v druhé (ne méně důležité) řadě je to vizuální stránka Davida Cronnenberga. Zvlášť prvních 20 minut mě fascinoval svými pochmurnými obrazy, ale bohužel příběh nebyl natolik silný ani zajímavý, abych se těmito pochmurnostmi bavil celý film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další pro mě totální úlet, který mě po celých 98 minut naprosto míjel. Jen jsem koukal na Ralpha Fiennese, který hraje postavu právě propuštěného muže, bývalého obyvatele psychiatrické léčebny. Během filmu se prolíná jeho minulost, kdy došlo k jedné tragédii, kvůli které skončil v blázinci a realita, v které chodí po svých znamých místech. Jsem rád, že tenhle snímek není to jediné co David Cronenberg natočil, protože bych ho asi po tomhle snímku dost nenáviděl :) ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Poměrně jednoduchý a skromný vzpomínkový příběh psychicky narušeného člověka, který jako duch prochází svými dějinami, téměř beze slov a s temnotou prostupující jak jeho myslí, tak i celou atmosférou filmu. Cronenberg se nechce nijak podbízet, nevychází vstříc diváku a svým chladným a odtažitým stylem režírování situuje film do opačné polohy působení než Čistá duše. Tím však mimo jiné vyvolává neblahé pocity nudy, film jakoby nic neříká - nedokáže své publikum řádně oslovit a vtáhnout... 5/10 ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Takhle smutný a depresivní film jsem už dlouho neviděl. Příběh pavoučka, který je ať už z jakéhokoliv důvodu slabý, neschopný a samotář, ale přece jen vyniká jednou vlastností, dokáže zjistit vše, co se týká jeho samého - takže také jasně ví, v jakého pavouka jednou dospěje. I přes "podvodný" konec (takové skutečně nesnáším) má příběh společné rysy s Bressonovou Muškou (vida, jak jsou ty názvy příbuzné) - takto, za první tři čtvrtiny a jejich převelice smutnou atmosféru, si pořád ode mně vyslouží 8/10. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Psychicky narušený Dennis "Spider" Cleg si skladá puzzle svojho života v Cronenbergovom ďalšom majstrštyku. Príbehu je tentoraz skutočne poskromne, ale insiderský pohľad do hlavy a duše paranoidného schizofrenika sa Davidovi za pomoci brilantného výkonu Ralpha Fiennesa podaril vskutku famózne. Z každého filmového políčka sála temná, stiesňujúca a niekedy takmer až hororová nervydrásajúca atmosféra, Suschitzkého plíživá kamera onen stav beznádejnej neistoty len umocňuje a Shore-ova hudba tomu už len nasadzuje pomyslenú korunku. Spider rozhodne nebude po chuti všetkým, o čom svedčí aj relatívne skromné percentuálne hodnotenie tu na ČSFD, mňa však dostal na plnej čiare. 10 / 10 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Samuel Beckett bol jednou z režisérových inšpirácií pre film. Fotografie spisovateľa boli pripnuté okolo scén a Fiennesov účes je dokonca modelovaný podľa Beckettovho. (Bilkiz)

Reklama

Reklama