Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Slušná časovka za málo peněz. Carruth nabízí neodolatelnou myšlenku - co kdyby se vám omylem podařilo v garáži sestrojit stroj času - v paradokumentálním stylu. Technické vysvětlovací pasáže, debaty o rozpočtu, první experiment, snaha o sebeobohacení. Všechno vypadá realisticky a drží se detailů. Žádné trikové záběry, stará škola. Konec je pak velmi zevrubný až zkratkovitý, ovšem o to znepokojivěji působí. ()

Defaultovna

všechny recenze uživatele

Autorský egotrip gigantických rozmerov. Zakaždým, keď film dospel do fázy, v ktorej som si vravela, že mu tak trochu asi aj rozumiem, prišiel ďalší a ďalší mindfuck, ktorý ma z tohto nehorázneho omylu vyviedol. Po skončení hmla v mozgu, i keď trochu pomohla interpretácia tuná: https://qntm.org/primer . Ani zďaleka však nemám jasno. No nevzdávam sa a chystám sa zhliadnuť toto divácke peklo ešte niekoľkokrát. A potom ho snáď už aj ohodnotím hviezdičkami. Zatiaľ to, žiaľ, nemá význam. ()

Reklama

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je na tom filmu tak nepochopitelného... Jen ten konec chce trochu víc se zamyslet, ale ne zas tak moc. Prostě se do toho hoši trochu zamotali. Styl, jak je to natočené, je velmi realistický. Bez tradičních hollywoodských keců, romantiky, morálních poučení a podobných nesmyslů. Asi to zařadím mezi jedno z nejlepších sci-fi, jaké jsem viděla. Sice myšlenka cestování časem byla omílaná spoustukrát, tady to někdo domyslel do nejpraktičtějších detailů. A opět jsem se poučila, nečíst před filmem komentáře, protože jsem film kvůli nim odkládala, až budu mít extra nažhavený mozkový buňky, ale není to potřeba... Když si tak čtu ostatní komentáře, připadá mi, že současný divák asi trochu leniví a když mu režisér nestrčí smysl a význam pod nos, tak je nespokojený a fňuká, jaký to je špatný film:) (samozřejmě mluvím jen o komentářích, kterých se to týká). A taky žádnou nízkorozpočtovost jsem ve filmu necítila. Režii, příběh atd. je stokrát lepší než spousta filmů, na který se chodí do multikin...(nevím jestli nepřecházím z kritiky filmu na kritiku konzumu...:)) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sebevzhlíživý artistní blábol, který se snaží stát podobným kultem jako kdysi Donnie Darko. Aby toho sebevzhlížení nebylo málo, absolutně vyloučím z rovnice diváka - a to nejen ty tuponě, ale i ty s vyšším IQ, kterým to ale nedá a budou se snažit najít nějakou kauzalitu, protože jsou zvyklí, že bývá přítomna. Málo platné, tady není - i když to s pomocí časové mapy (kterou u své recenze nabízí jiný uživatel) rozpletete, stejně vám zůstanou některé holé větve a nedotažené kousky, včetně vlastně nelogického jednání obou těch chlápků a jejich "kopií". Možná proto to má tak zmatenou strukturu vyprávění - být to vyprávěné lineárně a s vysvětlivkami, dokonce snad možná i vizuálními náhledy akcí, mohlo by právě dojít k onomu prozření, že to celé nefunguje a jde jen o artistní blábol. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jeden opravdový (od Mattella) "WTF?!" film. Ano zamotané je to neuvěřitelně, vysvětleného není nic a natočené je to skutečně amatérsky. Tvůrci se sice sympaticky snažili udělat nezávislý snímek, který bude opravdu zajímavý, netradiční v pojetí a lákavý hlavním tématem. Bohužel zapoměli, že nezávislá tvorba staví především na dobrém a originálním scénáři, ne patlanině několika bláznů. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Rozpočet pre celý film sa pohyboval okolo hranice 7 000 amerických dolárov. Väčšina peňazí bola použitá na filmový materiál. (Madsbender)
  • Snahe Carruth, který je rovněž autorem scénáře, se při jeho tvorbě maximálně soustředil na reálné vyznění dialogů, protože mu vadí, jak umělé rozhovory ve většině filmů jsou. (Pitrsss)
  • Jedna zo scén, ktorá sa nedostala do finálnej verzie filmu, ukázala, že bol Abe (David Sullivan) diabetikom. Záber, ktorý ukázal, ako si odskočí behom konverzácie, pretože si potreboval vpichnúť inzulínovú injekciu, mal preukázať, že okolnosti prinútili Abea stať sa starostlivým a metodickým. (Madsbender)

Reklama

Reklama