Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi námi žijí i Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy, kteří magickou sílu těží z lidské energie. Její používání upravuje Dohoda, kontrolovaná Inkvizicí. V souladu s ní každé dobro musí být vyváženo zlem. Síly Tmy brání právo na neomezenou svobodu lidských činů a pravdu o kruté realitě, síly Světla neustále zvažují, zda svými skutky nevyvolají stupňování nežádoucích následků. Aby se nevymkly zavedenému řádu, vydávají i licence upírům, sajícím lidskou krev. Svou misi realizují Hlídky Světla a Tmy rafinovanou kombinací zásahů a v konstelacích, které připomínají souboje práva se zločinem či rejdy rozvědek. Nerozhodné výsledky jejich permanentní konfrontace pak připomínají situaci světa s jeho neutuchajícími konflikty a nejistotami, zmatením mravních hodnot. Atraktivní způsob zpracování oslovuje zejména mladé hlediště. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (530)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Celkem chaotické, ale s atmosférou. Má svůj originální styl, který se mu nedá upřít, ale chvílemi bych řekl, že ta stylovost není prostředek, ale účel. A že se film točil ne kvůli příběhu, ale kvůli tomu, aby byl nehorázně cool. Není to vyloženě špatně, ale přeci jenom - chvílemi to na škodu je. Čtyři hvězdy přesto docela s přehledem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,2miliónaTržby USA $1,502,188Tržby Celosvetovo $33,899,078Tržby za predaj DVD v USA $7,453,882 //počet predaných kusov 468,389║ Po technických stránkach celkom zvládnuté, po príbehovej dosť kostrbaté, nesúrodé. /videl v kine: 55%/ ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

trochu matrixu, upírov a to všetko RUSKÉ, takže niekto to možno nezvládne, ale ten kto to zvládne, bude asi rád, že to zvládol. Niekedy ma rušil strih. A zo začiatku som si musel zvyknúť na herca, lebo po tom, čo som ho najprv videl v megakomediálnej role v "Chudobných príbuzných", stále som si ho predstavil v smiešnom slamenom klobúku, baloňáku a šľapkách a nie v odeve á la matrix. Ale zvykol som si veľmi rýchlo - asi preto, že to je dobrý herec. Lenže spôsob, akým sa režisér vyrovnal so žánrom sci-fi fantasy horor a americkými prvkami pekne po rusky, to je také kúzelné a šarmantné, že by ste si to mali radšej pozrieť, lebo inak neuveríte. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Trochu chaotický, miestami nezrozumiteľný film z kategórie dark fantasy, ale temný ako noc a so zaujímavými efektami i príbehmi, plus solídnym mytologickým základom. Trošku mi vadilo, že niektoré časti zápletky zostali až príliš otvorené, ale snáď to dorieši pokračovanie. Rozhodne vzhľadom na obsah, kvalitu i krajinu pôvodu majú všetky "Dozory" veľký potenciál a pozriem si aj ďalšie časti. Fandím Rusom už len preto, že vytiahli na svetlo žáner, ktorému sa na hollywoodskej či celosvetovej scéne v poslednom čase príliš nedarí (rsp. sa netočí). Určite by ma zaujímala aj knižná predloha, ktorá má v Rusku vraj veľký úspech, ale to by ju musel niekto v ČR vydať :-) Takže tak za 3,5*. ((Trošku poopravujem starší komentár - fantasy a sci-fi sa predsa len už dostáva trochu viac na svetlo filmového sveta, ale stále jej nie je dosť - komixy nerátam. Len tak ďalej a hádam sa dožijeme aj sfilmovania niektorých sf&f legiend. A knihy o "hliadkach" v češtine už sú tiež na svete.)) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Musím upozornit, že jsem fanoušek Lukjaněnkovy předlohy, a proto následuje spousta kritiky, byť film se mi vlastně hodně líbil. Přišlo mi jako strašná chyba, že snímek byl tak krátký (a to jsem viděl delší verzi) - většina postav byla jen tak nahozená, objevily se ve filmu jen na pár vteřin, bylo mi ohromně líto tak nevyužitého potenciálu obsaženého v knize. Navíc, ke konci mi dělalo chápání vazeb mezi jednotlivými postavami a vlastně vnímání děje docela problémy. Některé úpravy mi hlavně přišly proti duchu knihy (Anton a jeho syn), závěr je taky totálně překopán... A teď ty klady - vizuálně je film opravdu působivý, místy je to čirá exhibice (např. to létající auto, známé z ukázek, nemá žádný smysl), obrazová žranice kopírující to nejlepší z Jacksona, Finchera, Wachowských a dalších. Obsazení je typově přesné (snad jen Olga mohla být atraktivnější). Noční hlídka mohl být ráznou ruskou odpovědí na Pána prstenů - mohl to být film, který by kromě úchvatné vizuální síly obsahoval stejně silný obsah - na to už ovšem tvůrcům nezbyly síly (nebo chuť?). Škoda. I tak se ovšem na Denní hlídku (vlastně ne, Noční hlídku 2) těším... ()

Galerie (130)

Zajímavosti (11)

  • Noční hlídka původně vznikala jako dvoudílný TV film, ale producenti nakonec usoudili, že vznikající materiál bude vhodný do kin. (imro)
  • Od režiséra Timura Bekmambetova jsme u nás před Denní hlídkou mohli vidět svérázný historický film Gladiatrix (2001). Doma ale byl už dávno hvězdou, protože má za sebou stovky videoklipů a reklam, za což získal pověst ruského Ridley Scotta. (imro)
  • V Antonově pokoji můžeme na moment zahlédnout reprodukci Rembrandtovy malby „Noční hlídka“. (imro)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama