Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

genetique 

všechny recenze uživatele

Viac, než polovica filmu je len diera, ktorú sa snažili zaplátať nemastným, neslaným pohľadom do zajateckého tábora a snažením sa o vyliečenie chorého amerického majora, ktorý tam trpí na maláriu. To je sprievodný príbeh celého filmu. Raz niekoho popravia, potom zbijú, žiadna vojenská akcia, napätia je tiež pomenej, dokonca aj pochod šiestej roty je len nudnou prehliadkou džungle. Navyše Bratt nie je absolútne vhodný do podobnej role, nemá charizmu veliaceho dôstojníka, ktorý drží rotu a Franco mi v uniforme a s okuliarmi (ktoré potom zázrakom už nepotrebuje) prišiel smiešny. A vôbec celý casting sa akosi nepodaril. To všetko sa ale mení posledných štyridsať minút, za ktorých musím pridať pár percent. Tu je vidno ukážkovú akciu s kvalitným načasovaním. Nechápem ten skok, ale som rád, že som to nevypol a tých pár minút videl, lebo stáli za to. Tak má vyzerať vojnová akcia a nemiešať do toho zbytočne veci, na ktoré film nemá. Škoda tej prázdnoty na začiatku. 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Trvalo mi neuvěřitelně dlouho, než jsem se do válečného dramatu Johna Dahla vůbec dostal..Dlouho jsem se neměl čeho chytit, sám příběh o sobě toho tolik nabízí, přesto je až k nepochopení, jak nám tvůrci na místo dramatických okamžiků nabízejí nezáživně upovídané scény a rutinní akci. Vše bez případných sympatií či antipatií. Ani na první pohled silné scény (poprava deseti zajatců) k výraznějším emocím nedonutí, snad jen výprava s (neosobní) kamerou odvádějí slušný nadstandard!! ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jelikož se jedná o skutečnou událost z 2.světové války, nedá se ke snímku vymyšlet režisérem něco, co tam nebylo.To zaprvé. Film je o osvobozování amerických válečných zajatců z japonského zajateckého tábora na Filipinách. A pokud známe historii, tak víme, že se z hlediska války toho na Filipinách mnoho neodehrálo. Boje Američanů s Japonci byly po Pearl Harboru spíše válkou leteckou a námořní. Pozemních bojů bylo poskrovnu a to až tehdy, kdy Japonci prakticky ustupovali ze svých okupovaných pozic. Japonci jsou založením velmi krutí vojáci a s nepřítelem nemají slitování. Protože šli s Německem, tak jim nějaká Ženevská konvence byla cizí. Protože jsou Asiaté, tak jim Evropský způsob boje je na hony vzdálen. Na zajatce se dívají jako na zbabělce a tak s ním i zacházejí. To Američené věděli, proto se snažili své vojáky vysvobodit z jisté smrti. Neznám příklad, že by totéž Američané podnikli pro své zajatce z německého zajetí. A nyní k filmu : celou dobu mě udržoval v napětí a myslím, že to režisér John DAHL zvládl výborně. Zaujal mě mix fotek, které byly dokumentární a tudíž černobílé spolu s hranými-barevnými. Výkony všech herců se mi velmi líbily, neboť museli hrát tak, jak to bylo a nedělat ze sebe nějaké uchvacující filmové hrdiny. Tak je třeba tento fakt pochopit a dívat se na něj jako napůl film dokumentární. Dobrá práce. 5* ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na film z 2.svetovej vojny by človek čakal trošku viac akcie,ale to nič nemení na tom,že film je výborný!Čítal som o príprave tohto vojnového filmu asi pred dvomi rokmi,odvtedy dlho nič,kinám sa vyhol asi pre malú skupinu potencionálnych divákov,všetci dobre vieme čo v kinách letí....teenedžerovky pre trinásťročných,vydali to rovno na dvd.S miernymi obavami,že sa film asi veľmi nepodaril,som ho požičal a bol som príjemne prekvapený.Vierohodný,dojímavý a so skvelými hereckými výkonmi.Rozhodne stojí za pozretie.Pre milovníkov vojnových filmov povinnosť.70%. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Bojovali udatně jako lvi a přesto o jejich úsilí slyšel málokdo. John Dahl vždy patřil k režisérům, kteří preferovali akčnější pojetí před uměleckou formou. Ve svém válečném filmu ukazuje málo známý příběh 6.praporu pod velením podplukovníka Mucciho, který se vydává na misi, o níž není dopředu známo, zda bude úspěšná a jakým způsobem se povede. Film od počátku chytne svými rychlými přechody k zajímavě zvládnutým sekvencím, a to včetně dialogových. Dobrý prožitek umocnila kamera s působivým vyobrazením bojiště s efektně nasnímanými exteriéry. Herecké obsazení čítá řadu kvalitních herců, z nichž vyniká výkon Benjamina Bratta. Dahl se však i přes všechna pozitiva, která jeho filmová kariéra nesla, uchýlil k televizním projektům a je škoda, že další film neplánuje. Ten z vojenského prostředí zvládnul nad očekávání dobře. Až na pár výpadků z tempa, se na tu válečnou vřavu dívalo moc dobře. Mé hodnocení: 80% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Film byl dokončen už v roce 2002, ale jeho premiéra byla několikrát odsunuta, až se nakonec objevil v kinech v říjnu 2005. Jedním z důvodů byla i změna distributora. Walt Disney Company byl nahrazen Miramax Films. (Karlos80)
  • Kapitána Ebonga Josona si ve filmu zahrál jeho vnuk Richard Joson. (Karlos80)

Reklama

Reklama