Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno co Josey Aimes (Charlize Theron) chce, je slušná práce, která jí umožní postarat se o své děti. Místo toho zažívá strach, urážky, obtěžování, ponížení, útoky a sprosté nadávky. „Ber to jako bys byla chlap!“ – to je rada od jejího šéfa. Ona se k problému postaví jako člověk a začne rány vracet zpátky. Tím odstartuje první případ žaloby za sexuální obtěžování. V emotivním příběhu o boji proti předsudkům dále uvidíte Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelsona a Seana Beana. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna ukážka toho, ako sa kedysi v Amerike (vraj najdemokratickejšej krajine na svete) žilo. Som šokovaný, že ešte prednedávnom tam ženy v zamestnaní nemali právo skoro na nič. Iba makať a poslúchať. Žiadna materská? Niečo u nás už vtedy nemysliteľné. Áno, ženy ju nemali tri roky ako teraz, ale aspoň nejakú mali. Je smiešne, že sa teraz hrajú na ochrancu demokracie a pritom sami doma majú neskutočný bordel. Naozaj silný príbeh, ktorý toho veľa povie a zaujme až do konca. Film vo mne vyvolal pocit znechutenia, ktorý nakoniec prerástol do pohŕdania. 80/100 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nemám rád tento typ príbehov v ktorom bojuje jednotlivec proti celému systému bez najmenšej šance vyhrať. A aj keď nakoniec vyhrá a všetci sa postavia a zatlieskajú mu, tak je to príliš nerovný zápas v ktorom si nevychutnávam tú postupnú zmenu názorov ostatných pretože je príliš náhla a nedôveryhodná. Tentokrát bojuje žena proti sexuálnemu obťažovaniu totálne vymaštených robošov na malomeste, takže aj jej rodičia majú názor, že si za nejaké to obťažovanie môže sama svojím nevhodným správaním. To je proste až príliš veľa prekážok. Téma sexuálneho obťažovania je aj dnes stále aktuálna, ale chcelo by to lepšie filmy. Tretiu hviezdičku dávam len za dojímavý záver, ktorý prekvapivo fungoval. Tiež som mal chuť vstať. 5/10. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

K naprosté dokonalosti schází snad jen více scén s vypulírovanou Charlize. A teď zase chvíli vážně. Jako film dobré, ale vadila mi jinak opěvovaná kamera. Což o to, sama o sobě je sice pěkná, ale v podobném druhu filmu chci, aby mě semkla s hlavní hrdinkou a ne aby na sebe strhávala pozornost a stále si někde poletovala nad stráněmi, lesy či minnesotskou industriální krajinou. Ovšem je to naprostý detail v porovnání s tím jak moc aktivně mě štval úděsně pohollywoodštěný (aka "zkýčovatělý") scénář. Ve výsledku to s tou slavnou kauzou nemá společného takřka vůbec nic. Přežít se to dá vlastně jedině díky hercům. Respektive herečkám, abych byl korektní a nebyl místními uživatelkami ocejchován jako šovinistické macho prase. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Niki Caro má úžasný talent na práci s herci, a to jak s dospělými tak s dětskými (jak už jsme mohli vidět v Pánu Velryb). Její případ je film o ženách a jejich, často beznadějném, boji s diskriminací. Amerika nám je podána z trochu jiného úhlu, než jsme zvyklí. Prostředí železných dolů je působivé a nenechá nikoho na pochybách, kdo je tam pánem. Jsou to muži, mezi kterými pracůjí ženy-otrokyně, které jsou nuceny snášet všechna obtěžování, narážky, šikanu, ponižování. Josey se však mužskému systému postaví.... Film podle skutečné události s obdivuhodnými hereckými výkony. HUDBA: Gustavo Santaolalla - svůj styl nezapře a potvrzuje, že patří mezi nejlepší skladatele filmové hudby současnosti. Niki má skvělý vkus... ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Špičkové drama, které jsem si zbytečně odpíral déle než půl roku (já prostě tenhle druh filmů k smrti nenávidim). Výborně napsané, brilantně zahrané (tolik skvělých výkonů najednou se jen tak nevidí) a hlavně téměř mistrovsky zrežírované (Pána velryb jsem kdysi taky z bezpečnostních důvodů minul obrovským obloukem a teď to vypadá, že si ho snad i seženu). ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Postava Glory (Frances McDormand) je založená na skutočnej žene menom Pat Kosmach, rozvedenej matke 5 detí, ktorá v baniach pracovala kvôli tomu, aby uživila svoje deti. Zomrela na Lou Gehrigovu chorobu ešte pred súdnym ukončením prípadu. (misterz)
  • Všetky sexuálne obťažovania zobrazené vo filme sa naozaj stali rôznym ženám pracujúcim v uvedených baniach. (misterz)
  • Převážně se natáčelo v Novém Mexiku a Severní Minnesotě. (Terva)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Charlize točí bez přestávky

Charlize točí bez přestávky

16.01.2006

Charlize Theron si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek pracovní vytíženosti. V North Country utekla z nepodařeného manželství k hornické práci a předpokládaný akční hit Aeon Flux selhal nejen u… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama