Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (442)

Eddard 

všechny recenze uživatele

My fair Audrey... tohle byl film, kde jsem ji poprvé viděl zářit - a proto pro mě vždycky zůstane My fair lady něčím speciálním... Ono se to těžko srovnává s muzikály Astairovými (Top hats), či naopak moderními (Moulin Rouge, Chicago), hlubokomyslnými (All that jazz) či poklesle skvělými (South Park: Peklo na zemi)... pro mě to vždycky bude muzikál s Audrey... hm, už jsem zase patetický, takže stručně - písně jsou výborné (hlavně úvodní Woludn´t it be loverly?, samozřejmě The Rain in Spain a v neposlední řadě Harrisonova Ode to man), herecké výkony rovněž (Rex Harrison statečně bojuje s oslepující aureolou Audrey), režijně to jistí maestro Cukor... takže jediná výtka - trochu mi tam vadil Elizyin working-class taťka, ale to už je jenom můj pocit... Jenom tak mimochodem, cover art DVD special edice je úúúžasný- mám ho doma :-))) 90% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Muzikály mám rád, Audrey je milá a i příběh je vhodný pro humorné švitoření a velkolepé přehrávání. Jen ta stopáž... Necelé tři hodiny jsou šíleně moc a jeden ze závěrečných rozhovorů mezi Higginsem a Lizou už mě svojí rozvláčností skoro ničil. Jinak ale spousta humoru, krásných songů a vynikajících herců. Jako celek ale jen za smířlivých 70%. ()

Reklama

venus 

všechny recenze uživatele

Nejdokonalejší byly asi kostýmy, obzvlášť při dostizích v Ascotu. Honosné klobouky, načančané paraplíčka... Vše bylo důmyslně sladěné, do černa, šeda a bíla, jen Audrey měla červenou mašli na klobouku. Mám ráda, když je něco promyšlené do detailu! Obzvlášť promyšlený se mi zdál tah tvůrců hudby, kteří chtěli za každou cenu obsadil Rexe Harrisona, i když neuměl zpívat. Takže jen recitoval a to tak, že kdybych to nevěděla předem, asi bych to nepoznala. Pobavily mě také slovní hříčky (The rain in Spain stays mainly in the plain.) a elegantní vtip. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ano, to je ono! Pocta jazyku anglickému, který profesoru Higginsovi působí silnou migrénu, krásně kožený pan profesor v neodolatelném podání Rexe Harrisona, písně, které umí aspoň zahvízdat každý a především zlatý hřeb programu, Audrey Hepburn osobně, jež se před očima mění z ošklivého kačátka v dámu, před níž padá na kolena Londýn i divák ()

burina 

všechny recenze uživatele

Milujem tento film hlavne kvôli Audrey a nádhernej hudbe(za najlepšie považujem Wouldn´t It Be Loverly, Without You a On the Street Where You Live). Rex Harrison mi nikdy neprišiel veľmi sympatický, preto si moje sympatie získal skôr Freddy(btw vie mi niekto vysvetliť prečo bol aj Jeremy Brett predabovaný, keď mal v skutočnosti nádherný hlas?!). Anyway, Audrey bola famózna, dokonalá Eliza a myslím si, že sa do role hodila viac ako Julie Adrews, ktorá ju hrala v divadle(ikeď hlas mala rozhodne lepší). Bohužial to akosi niektorí ľudia v tej dobe nepochopili a aj napriek tomu, že muzikál získal 8 Oscarov, jej sa neušla ani nominácia. Čas ale jej výkon preveril, a dnes jej aj vďaka tejto úlohe jednou z nezabudnuteľných hviezd filmového plátna. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (64)

  • Šaty, které má na sobě Eliza Doolittle (Audrey Hepburn), byly vydražené v roce 2011 za 4 500 000 amerických dolarů. (Jimmy15)
  • Audrey Hepburn odzkoušela a nafotila převážnou část všech dámských kostýmů vyskytujících se ve filmu. Vznikla tak velice unikátní obrazová dokumentace, neboť na dostizích v Ascotu je možno shlédnout celou řadu nádherných ženských kostýmů. (Siriuss)
  • Když Eliza Doolittle (Audrey Hepburn) požaduje, aby jí profesor Henry Higgins (Rex Harrison) ukázal, co si o ní píše, spatříme v zápisníku znaky, které dívka nepřečte. Jedná se o tzv. „viditelnou mluvu“, systém písma vynalezený Alexandrem Melville Bellem (otec vědce Alexandra Grahama Bella). Hojně jej používal například Henry Sweet, fonetik a předobraz Henryho Higginse. (HellFire)

Reklama

Reklama