Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (158)

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zábavný snímek, na který jsem se rád podíval. Ovšem druhá půlka mi připadala zásadně lepší, než ta první. V první části bylo nutné pochytit všechny nutné dějově potřebné informace, které se mi asi nějak v 8 ráno pochytit nepodařilo. Příjemná screwballová komedie. Lehký nadprůměr, sympatické herečky 65%. Viděno v kině na 40. LFŠ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemná romantická zápletka. Tejto romantickej bláznivej komédii zlatého veku Hollywoodu rozhodne nemožno uprieť istý spoločenský presah a trefné reflektovanie svojej doby, a to aj napriek tomu, že dejová linka bola pomerne jednoduchá a priamočiara. To však vôbec nevadilo, pretože snímok stojí hlavne na brilantných hereckých výkonoch ústrednej hereckej trojice, ktorá rozhodne vo svojej dobe patrila k tým najlepším - J. Stewart, C. Grant a K. Hepburn tu roztočili hotovú guľometnú slovnú paľbu, ktorá často buď romanticky naladila alebo pobavila. Nedá mi nespomenúť aj roztomilý opilecký výstup K. Hepburn, ktorý patrí po hereckej stránke jednoducho k mňamóznym. Čo sa týka mužského dua Stewart-Grant, obaja sa mi zdali rovnocenní a herecky dôstojne sekundovali uvedenej nesmierne citovo komplikovanej dáme. Po celý čas trvania snímku som sa medzi nimi nemohol rozhodnúť, ktorý to že z nich by si mal získať jej srdce. A ako to celé skončí? Nechajte sa prekvapiť... 85/100 ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Na půli cesty od ztřeštěné screwball komedie k sofistikovaně vtipné romantice se strhujícím tempem. Krásní, bohatí, ale zdaleka ne dokonalí lidé se díky dynamické režii (četné hlediskové záběry a detaily, přesná choreografie herců a střídání prostředí v souladu s proměnou postav a vztahů mezi nimi) po dvě hodiny prakticky nezastaví. Katharine Hepburn jako schopná a sebevědomá žena (kterým Cukor rád poskytoval extra prostor) skvěle doplňuje oba své partnery, rovněž největší herecké hvězdy tehdejšího Hollywoodu. Hepburn byla ovšem před premiérou filmu považována za živel, který svou přítomností diváky spíše odrazuje (zčásti vinou nevýrazných rolí, které jí byly přidělovány). Spásu měla přinést divadelní hra, kterou speciálně pro ni napsal Philip Barry. Lehce autobiografickou roli rozmazlené dědičky, která se musí naučit toleranci a respektu ke druhým lidem, lze proto chápat jako reakci na chladnost a nepřístupnost, s jakou působila na diváky (jinými slovy se jim – oproti jiným herečkám – nesnažila zalíbit). Co nejvěrnější převedení hry do filmové podoby si zajistila zakoupením práv na ni (za finančního přispění Howarda Hughese) a vlastním výběrem členů štábu. All-star tým tvořil vedle Cukora, Granta a Stewarta rovněž legendární výtvarník Cedric Gibbons, který obdržel za svůj život stejný počet Oscarů, jako Ben-Hur nebo Titanic. Úspěch broadwayské předlohy a podle ní natočeného, výborně napsaného i zahraného filmu skutečně pomohl kariéře Hepburnové a stal se nestárnoucí klasikou. Krom jiného zásluhou skutečnosti, že jde oproti dnešní zvyklosti o romantickou komedii vtipnou také tím, co vidíme, nejen tím, co slyšíme. 85% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je poměrně složité nebavit se, když se na svatbě krásné snobky sejde bývalý manžel s budoucím manželem a týpkem, který je ochoten si ji okamžitě vzít. Zvlášť, když dialogy mezi zúčastněnými vyloženě jiskří a podpásovými údery se nešetří. Vidět to na velkém plátně a v češtině (urputným honěním titulků to trošku ztratilo na pohodě), tak s pátou hvězdou patrně neváhám. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

To je mi obsazení - Gary Grant, James Stewart, John Howard a hlavně Katharine Hepburn... A teď si vemte první tři jména a představte si jejich "souboj" o slečnu Hepburn. Už tohle samo o sobě slibuje zážitek, který George Cukor podpořil příjemnou režií. Snímek tak má dobré tempo a drží diváka v dobré náladě po celou svou stopáž. Prostě velice dobrý standart klasického Hollywoodu. Oh it's all right Tracy. We all go haywire at times and if we don't, maybe we ought to. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (25)

  • Všichni, kdo v Příběhu z Filadelfie hráli, předvedli výkon, jejž mnozí kritikové označili za jejich nejlepší v celé kariéře. (Pavlínka9)
  • Premiéra filmu byla v prosinci 1940 a film lámal kasovní rekordy všude, kde se objevil, a to včetně Radio City Music Hall, kde porazil i do té doby finančně nejúspěšnější film historie, Sněhurka a sedm trpaslíků (1937). Příběh z Filadelfie vydělal v Radio music Hall nakonec přes 600 000 amerických dolarů, což bylo víc než polovina celkového zisku divadelní verze příběhu, kterou utržili na Broadwayi. (Pavlínka9)
  • Jedná se o filmovou verzi broadwayské verzi hry Philipa Barryho, která byla napsána speciálně pro Katharine Hepburn. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama