Reklama

Reklama

Mike Judge, jeden z tvůrců seriálu Beavis a Butt-Head, Tatík Hill a spol. a Maléry pana Šikuly, přináší šílenou komedii, která vás donutí dvakrát se zamyslet nad budoucností lidstva. Seznamte se s Joe Bowersem (Luke Wilson). Moudrosti sice moc nepobral, ale když se po jednom nepovedeném vládním experimentu probudí v roce 2505, tak zjistí, že společnost zatím pod náporem reklam a hloupých televizních pořadů úplně zdegenerovala a z něho je rázem nejchytřejší člověk na planetě. A tak je na průměrném Joeovi, aby lidský vývoj vrátil zpátky do správných kolejí! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (600)

Matty 

všechny recenze uživatele

Máte pocit, že současný svět je plný idiotů? Potom buďte rádi, že nežijete v roce 2505, v době, kdy je ten nejprůměrnější člověk dneška považován za mimořádně inteligentního (…homosexuála). Tato sci-fi komedie vychází z diametrálně odlišné myšlenky než pochmurní Potomci lidí, děti se totiž rodí, rodí se jich dost, ale jsou generaci o generace hloupější. Proč k tomu dochází je nám názorně demonstrováno v roztomilé úvodní pasáži, stavějící do protikladu věčně zaneprázdněné intelektuály a nebezpečnou rychlostí se množící burany. Je obtížné si do podobných extrémů vyhrocenou situaci představit v reálu (už jen pro zbytečně markantní časový skok), ale akceptovat ji coby premisu oddechové komedie mi nedělalo problém. Humor Idiokracie nelze označit za inteligentní, není však ani vyloženě slaboduchý, spíš rozverně primitivní. Ono je těžké označit za hloupý takový film, který si z hlouposti utahuje (ač ne příliš rafinovaně). Možná to byla pojistka tvůrců, těžko říct, způsob, jakým Idiokracie pojímá prvoplánový humor je však poměrně originální. Sem tam probleskne pokus o politickou satiru a několikrát jsem si vzpomněl na Aliho G. Srovnání s Boratem by bylo přeci jen příliš odvážné. Po formální, také po herecké stránce, nejde o nic světoborného. Těžko si představit vhodnějšího představitele nejnudnějšího chlapíka planety než ne-vý-raz-né-ho Lukea Wilsona. Idiokracii si nejvíc užijete s partou dobře naladěných kámošů jako bokovku při nějaké pařbě, ale vlastně se stačí podívat na název, žánr a obsazení a musí vám být jasné, jestli chcete zrovna teď vidět zrovna tohle. 55% Zajímavé komentáře: Hitman_47, Desperado ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak bych chtěla tomuhle filmu dát víc než jen průměrné hodnocení, ale nejde to. A i ty tři hvězdy jsou s odřenýma ušima. Lehce satirický film se zábavným nápadem na veskrze průměrného chlapíka, který se ve zhlouplém světě budoucnosti rázem stává přímo géniem, si zasloužil větší péči, zejména scenáristickou. Těch několik vydařených vtipů na všeobecnou zpitomělost se povedlo. Jasně, není to žádná sofistikovaná komedie, ale ani to nesklouzává do nějakých trapáckých nechutností. Jenomže jich mělo být víc. Nejhorší byl otravný dovysvětlující voiceover, který divákovi znovu zopakoval, co právě viděl na plátně. Jakoby tvůrci počítali s tím, že to všeobecné zhloupnutí lidstva nenastane až v budoucnosti, ale že jsou jím postižení už i všichni současní diváci. ___ A nemůžu si pomoc, ale způsob jakým hrdina získá respekt v budoucnosti, je sám o sobě pěkně pitomý. KOUSEK DĚJE Na poli, léta zalévaném solemi, fakt nic nevyraší za pouhý týden. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Úžasná komedie s milionem a jedním dalším vtípkem, který rozesměje každého kdo se nebude snažit tvářit vážně a dovolí Idiocracy nebýt trapnou komedií, ale jen komedií. Luke Wilson společně se scénáristy vládne celé komedii pevnou rukou. je to prostě super a hromada vtípků a alegorií na reklamy a nesmysly okolo naší civilizace vás prostě musí rozesmát minimálně každou desetiminutovku. Některé vtípky jsou trochu trapnější a lacinější, ale nic to na celkové vtipnosti neubírá pokud nejste proti podobnému humoru nějak očkovaní. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Svět plný debilů a negroidním prezidentem USA...hola hej, opravdu pekná vize, jen co je pravda (Bordel a šlapky kam se podíváš..ain't it Bitchin'?). Judge si s Wilsonem můžou dát "high five", protože odvedli dobrou práci...není to jedna z komedií, kde se člověk směje každých 5 vteřin, ale po celou dobu se mi na ksichtu objevoval takový mírný škleb (takovej výraz, kdy se člověk mírně usmívá a vypadá u toho jak dement...suitable), takže nuda zde neměla své místo. A kdyby vám dějepisářka říkala něco jako, že Hitler byl velký Führer nácků ve druhé světové..ihned jí opravte, že to byl Charlie Chaplin! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Idiocracy, komedie o idiotech? Proč ne! Příběh odehrávající se v roce 2505, kde světu vládnou samí idioti nebo trochu více vyšinutí jedinci čerpá z opravdu originální myšlenky. Hlavní hvězda Luke Wilson, ač omylem, přišel z minulosti, aby to vše dal do pořádku a stal se, aniž by chtěl, nejchytřejším člověkem na světě. Sice jsem se při sledování moc nezasmál, zato mi to zas příjemně uběhlo a i přesto, že Luke Wilson nemá nijak extrémní nadání na žánr komedie, zahrál to vcelku slušně a celý film se prakticky jako na inteligentovi stavěl na něm. Co dodat o komedii, která možná zaujme nápadem, ale při sledování určitě trochu zklame? Já jsem se příjemně bavil a to mi nikdo vyčíst nemůže. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (16)

  • Průměrná délka střihu 1,9 vteřiny. (KucC)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (joker.george)

Reklama

Reklama