Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Herečka Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (461)

golfista 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem byl zklamán (je to tak 70%), ale výkon B.B.Thorntona mi všechno vynahradil. Na můj vkus moc vyspekulovaný příběh nabírá pomalinku dech, ale stojí za to vydržet do konce. Nebrala mě ani tak dlouho chystaná a pečlivě nasnímaná poprava, jako to, co přišlo po ní. Včetně milostné scény, která se jen tak nevidí ! Tedy ve filmu :) Kdo z nás by na tuhle scénku nechtěl být B.B.Thorntnem ? Halle Berry je opravdu pěkná se vším všudy, zahrála svůj part podle mého bezchybně, ale Oscarový výkon - to asi ne ! Ten se odehrával hned vedle. Kdyby akademie věděla jak "bezprostřední" bude Halle při předávání, možná by si to taky rozmyslela :) Ještě k filmu bych doplnil, že výborná byla hudba a scénárista (jak to nebývá zvykem) zvládl bezchybně konec. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Není to vizuálně tak silný a naturalistický film, jako bývala drsná klasická americká filmová dramata o řádění Ku-Klux-Klanu v jižanských státech USA ze 70. a 80. let, Ples příšer je více sofistikovanější a symboličtější, ale o rasové nesnášenlivosti nebylo natočeno mnoho lepších filmů... Podobné filmy: Hořící Mississippi, Člen klanu, Crash ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film nejen o toleranci, rasismu, předsudkům a touze. Výkon Halle Berry pro mě jednoznačně ... není oscarový at si říká akademie co chce. Její výkon by se hodil do nějakého pornofilmu a její křik a pláč není zas tak přesvědčivý. B. B. Thornton je čím dál geniálnější herec a nemůžu si pomoci, ale každý film v kteréms e objeví na něm prakticky stojí. Role Heatha Ledgera má nečekaně rychlí konec. Celkem mě tento fakt šokoval. Snaha syna o následování svého otce, další téma zde obnsažené. Nemohu si pomoci, ale více jak 3* dát nemohu z mnoha důvodů. Někdy až moc velké vlečení scén a chvílemi nic neříkající a nikam neposouvající dialogy. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád tenhle film, protože hodně vypovídá o lidské nenávisti, bezcitnosti a rasových problémech. O jejich přehlížení a překonávání. B. B. Thornton je vynikajicí herec a v roli bezcitného dozorce v oddělení poprav je skutečně přesvědčivě nelítostný. Jeho otcem je despotický a krutý rasista, po kterém všechnu tu nenávist a pohrdání zdědil. Jeho syn je ale jiný a to mezi ně vnáší rozpory. Po sérii náhod a tragédií si nakonec sám uvědomí, že na ničem z toho, na čem tak lpěl, nezáleží. Trochu komorní, malinko utahané, spíš obrazově vypovídající a herci hovoří těly a pocity, než dialogy. Skvělý snímek, který osloví všechny a každou věkovou skupinu. 90% ()

Melies 

všechny recenze uživatele

6 / 10 Moje očakávania boli zrejme až priveľké, ale tento film ma vôbec neoslovil tak, ako by som čakal - úvodná atmosferická scéna s ležiacim Thortonom a ventilátorom ma pekne navnadila, no jediné, s čím som bol po záverečných titulkoch spokojný, bolo práve to celkové spracovanie filmu - dej i postavy sa mi zdali až príliš čierno-biele, a to doslova... Každopádne to zmáknem ešte raz, aby som Plesu príšer náhodou nekrivdil. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (18)

  • Název filmu je odvozen od anglického výrazu, který v americkém žargonu znamená poslední přání odsouzence před popravou. (duklak2)
  • Jeden z 20 nejpřeceňovanějších filmů všech dob podle časopisu Premiere. (hot_spot)

Reklama

Reklama