Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Herečka Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (461)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Scénáři by se možná dala vyčítat vyspekulovanost, jenže tenhle snímek je jako celek tak emocionálně silný, že nemůžu než vytáhnout známku nejvyšší. Herecké výkony jsou jednoduše strhující. Halle Berryová je pro mě od teď skutečně Herečka a její Oscar je naprosto zasloužený. A Thornton ho měl rozhodně dostat taky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý scénář, výborný režisér a neselhávající Billy Bob Thornton jsou pevnými pilíři tohoto dramatu, které jsem plně docenil, až po jeho opětovném shlédnutí. Sice mi přišlo, že Halle Berry dostala Oscara spíš za odvážnou sexuální scénu, než za herecký výkon, ale to není chyba filmu, ale Akademie. ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

6 / 10 Moje očakávania boli zrejme až priveľké, ale tento film ma vôbec neoslovil tak, ako by som čakal - úvodná atmosferická scéna s ležiacim Thortonom a ventilátorom ma pekne navnadila, no jediné, s čím som bol po záverečných titulkoch spokojný, bolo práve to celkové spracovanie filmu - dej i postavy sa mi zdali až príliš čierno-biele, a to doslova... Každopádne to zmáknem ešte raz, aby som Plesu príšer náhodou nekrivdil. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, zvolna plynoucí a velmi působivé. Depresivní, syrové, přesto nabité emocemi a s uvěřitelnými postavami, které občas jednají jak se od nich čeká, jindy zase nelogicky, někdy chladně, jindy přehnaně, ale vždy uvěřitelně vzhledem k bolesti, kterou prožívají. Minimalistický Billy Bob je přitom mnohem věrohodnější než poněkud křečovitá Halle, ale některé jejich scény patří k těm, na které člověk jen tak nezapomene (nemyslím onu slavnou erotickou, ta mi zase tak extra výjimečná nepřipadala). ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

V rodinném klanu vězeňských dozorců Grotowských řídne rasistická krev rychleji než by si děda Buck přál. Sám by byl jistě jedním z kandidátů na vůdce ku-klux-klanu, jeho syn Hank by byl sotva řadovým členem a vnuk Sonny už nevidí problém v tom, že má barevné kamarády. Hank však, na rozdíl od Bucka, není zcela beznadějný případ (snese i černou kávu). Po smrti Sonnyho svléká bachařský kostým a nechá se hrou nevyzpytatelného osudu zavést do náruče čokoládové krásky Leticie. Má ji rád, ale jednou jí asi bude muset říct, že do jejíhož manžela nedávno na elektrické sesli napěchoval zákonem stanovený počét ampérů. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (18)

  • Během přípravy na natáčení režisér Marc Forster seděl v opravdovém elektrickém křesle, kde ho vyděsily rýhy vyškrábané nehty popravovaných... (hot_spot)
  • Představitelka hlavní ženské role - Halle Berry - si filmem vysloužila nejen přezdívku „nejkrásnější tělo Hollywoodu“, ale získala i Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně a také Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. (duklak2)

Reklama

Reklama