Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Reisman je pověřen velením projektu Amnestie, jehož cílem je likvidace elity německého velení na zámečku nedaleko Paříže. K úkolu, který je považován za sebevražedný, si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků, odsouzených na smrt nebo doživotí. Ti, kteří přežijí, dostanou milost. Navzdory všeobecné nedůvěře je major odveze do lesa k výcviku. Jeho metody jsou sice drsné, nicméně se zdá, že přinášejí výsledky. Když jednotka úspěšně projde zkouškou během manévrů v Devonshiru, má povoleno vyrazit do akce. Nepozorovaně přistanou poblíž zámečku a proniknou dovnitř. V nejméně vhodnou chvíli jsou však prozrazeni. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasický ,,válečný'' film ze sedmdesátých let. Námětem se prakticky se jedná o obdobu trestných praporů v Rusku. Na rozdíl od zdejších ,,hrdinů'' ti v Rusku často za nic ani mohli... Vytvoření jednotky z nesourodých odsouzenců bylo asi nejlepší částí filmu. Dál už je to je jen akční dobrodružný film odehrávající se za války. Na válečný snímek je to příliš málo uvěřitelné, místy hloupé a o nasazené technice ani nemluvě (Němci používají britské Bedfordy QLD) - prostě klasika sedmdesátek pro kina. Co potěšilo, byla hojná účast skvělých herců - výkvětu své doby. Pro mne však i přes svůj dnes již legendární název a jistě zasloužené místo na slunci je to jen další kapslíková střílečka s hloupými Němci z druhé světové na válku si jen hrající... Tři oprátky. * * * ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Geniálně jednoduchý námět a charismatičtí herci. Toť vše co stačí k jednomu z nejlepších klasických válečných snímků. Samotná akce je zde nepodstatná. Nejsilnější pasáží je výcvik a vztahy uvnitř netradiční jednotky. Tento film byl (je a bude) vždy hojně parafrázován, ale asi již nikdy se žádná z jeho (ne)přiznaných variací nepropracuje k takové "žánrové čistotě". ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dvanáct mužských, kteří se neholí a nemyjí, protože odmítají studenou vodu, bylo vybráno na sebevražednou misi Amnestie. Svobodnou volbu nemají, neb jsou to odsouzenci na smrt nebo třicet let vězení. Výcviku těchto postradatelných velí major Lee Marvin a velí jim úžasně, obzvláště při tmelení kolektivu. Přiznávám, že jsem se bavila. Nevnímala jsem tento kousek jako válečné drama, nýbrž jako dobrodružnou komedii, místy poměrně dost naivní, přesto pro mě Tucet špinavců své osobité kouzlo má. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Hneď na začiatku musím konštatovať, že ma špinavci nenadchli. Myšlienka použiť trestancov na plnenie najriskantnejších úloh pri vojnových operáciách nie je nová a Tucet špinavcov určite nie je prvým filmom, ktorý na nej stavia. Disponuje skúseným režisérom a skvelými hercami, na ktorých spočítanie jedna ruka netlieska, ani nestačí. A výsledok je pritom rozpačitý. Herci hrali na úrovni povesti, ktorá ich predchádzala, pyrotechnici aj kameraman sa snažili, len výsledok bol nejaký málo uveriteľný. Ono keď dlhšie sledujete, ako sa "dobrým" darí a "zlým" nedarí, prestane vás to baviť. Jediným rozdielom bolo, že tu aj "dobrí" boli vlastne "zlí", tak sa patrilo ich vykynožiť. Ale až niekde ku koncu filmu, aby si zahrali. Aj pohľad na bezchybné uniformy a vyleštené prilby bol upokojujúci, pretože mi signalizoval, že sa netreba príliš zamýšľať, stačí iba pozerať a potom dať tri hviezdičky. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Dávam plných päť, pretože to skrátka inak nejde. Až teraz, pri druhom zhliadnutí po cca 10 rokoch mi došlo, akáže je to výdatná porcia politickej nekorektnosti a modernej filmárčiny - tá skratkovitosť, tie pohľady kamier, dialógy, nálada, to VŠETKO! Bravó, kričí vyhladované srdce fanúšika, ubíjaného blazeovanosťou dnešných dní amerického filmu! Špinavci sú špinaví ako sa na bandu kriminálnikov sluší a patrí a s nemeckými dôstojníkmi a ich fľundrami si poradia práve tak. Bravó!, kričí ten, komu práve vyvrcholenie snímku vtedy dávno vadilo najviac (nie že by sa z presvedčeného pacifistu stal militantný šialenec). Dnes si to škodoradostne vychutnávam - a až tak, že mi výnimočne nevadí zopár nedotiahnutostí (fakt sa mohli aspoň trochu naučiť nemecky a černocha tam so sebou nebrať, preboha!), ktoré vo finále vyplávajú na povrch... našťastie do natoľko rozbúrenej hladiny, že ich nie je problém prehliadnuť a celkový dojem nekazia. Ku všetkému to predsa nie je špeciálne komando pod ešte špecializovanejším vedením, ale banda anti-sociálov vedená anti-autoritárskym samorastom. TARANTINO SEM S TÝMI "BASTARDAMI" sastýmkurvasereš!!! ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • MGM ponúklo rolu mjr. Reismana Johnovi Waynovi, ale ten uprednostnil postavu plukovníka Mikea Kirbyho vo filme Zelené barety (1968). Vo výbere hlavnej postavy tak dostal Aldrich voľnú ruku a s angažovaním Marvina neváhal ani chvíľku. (marlon)
  • Tvrdohlavý a impulzívny Cassavetes vo filme pôvodne hrať nechcel, chcel ho režírovať a s producentom filmu Kennethom Hymanom sa o to skoro pobili. Nakoniec ho prehovorili a pri nakrúcaní mal zo všetkých hercov práve on najviac voľnosti – vo väčšine scén nik nevedel, čo práve povie. (marlon)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu E.M. Nathanson. (Hans.)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (více)

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

10.01.2020

David Ayer (Sebevražedný oddíl, Patrola) je ten typ tvůrce, který má rád prsty ve více projektech najednou. Díky smlouvě s Warnery například mohl natočit dvojku Sebevražedného oddílu, tu ale nakonec… (více)

Reklama

Reklama