Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (949)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Sedem statočných patrí rozhodne medzi najlepšie westernové snímky. Roky od jeho vzniku mu nič neubrali a ak obsahuje nejaké emotívne miesta, je to len dobre, to práve robí tento western absolútne výnimočným. Výborný klasický western. Jeden z najslávnejších westernov všetkých čias. Luxusné herecké obsadenie a výborné výkony hercov. Najobľúbenejšia postava bola stvárnená hercom Charlesom Bronsonom. Práve tá u mňa vyvolala najviac emócií. Je zbytočné pokračovať ďalej ...všetko ostatné už tu bolo určite povedané. Neurobte podobnú chybu ako ja, že som tento film dlho odkladal. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $2milióny║Tržby USA $4,905,000║Tržby Celosvetovo $9,750,000▐ Film mal obrovský komerčný ohlas hlavne v zahranačí, teda mimo USA. Presné tržby nie sú dostupné ale divácky záujem v návštevnosti kín je zmapovaný napríklad na wikipedii. Napríklad v tej dobe na Československu je s návštevnosťou 9 445 106 divákov absolútne jeden z najúspešnejších filmov vôbec! Výborne sa mu darilo v Taliansku 7,3miliona, Francúzsku 7mil., Anglicku 7,7mil. a famózne čísla sú z vtedajšieho Sovietské zväzu, odkiaľ Yul Brynner pochádza a to z neskutočnými 67miliónmi! Celkom to je cez 98 miliónov predaných lístkov v kinách!  ║ Režisér John Sturges nám naservíroval kvalitnú westernovú porciu, z vtedajšou hereckou "nezabudnuteľnou - večnou" elitou ako boli Yul Brynner ako charizmatický vodca pištoľníkov - Steve Mcqueen ako jeho opora pri riešení problémov - Charles Bronson ako obľúbenec detského osadenstva vesnice - James Coburn tichý obratný chlapík s dobrou technikou hádzania noža - Robert Vaughn v podaní pištoľníka prenasledovaného nočnou morou z toľkého zabíjania - Horst Buchholz zbrklí frajersky mladík ale tiež schopní pištoľník ale i záporák v podaní herca ako Eli Wallach bol tiež nezabudnuteľný. "Famózny Western s výbornou doprovodnou melódiou!" /100%/ ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Schválně jsem si ještě před projekcí Sedmi statečných sehnal jejich samurajskou předlohu. Ta se místy táhne a emocionální dopad na diváka není tak velký. Na rozdíl od westernové legendy, kde se hlavní představitelé střídají v rozhazování chlapských gest a jejich charisma srší všemi směry. Místy je to opravdu slušně obšlehnuté, ale mně to nijak nevadilo, spíš pobavilo. Myslím, že předloha dostala na frak a to nejen díky pořádnému záporákovi, ale i skvělé hudbě, která v mém pomyslném žebříčku westernů posouvá Sedm statečných těsně za Leoneho opus magnum Hodný, zlý a ošklivý. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že ta nevinná inspirace ze Seven Samurai jaksi přerostla v kopírování. Neměl bych nic proti tomu, kdyby si Magnificent Seven vypůjčilo nějaké základní prvky jako je terorizování vesnice bandity, najmutí sedmi pistolníků, příprava na boj, obrana, konec, ale aby muselo přesne kopírovat i scény jako smrt jednoho pistolníka, který nebyl schopen uznat, že v teoretickém souboji s jiným kovbojem prohrál a hlavně kompletní způsob získání sedmého statečného do bandy (opilost, tvrdohlavost, pronásledování), to už se mi zdá jako přílišné zjednodušování si práce. Jinak je ale Sedm statečných prostě klasika, zábavný western s tvrdými chlapi nosícími kolty proklatě nízko :) Co se týče hodnocení, spíše bych souhlasíl se 7.8 na IMDb, než se zdejším umístěním v top 30, to je pro mě trošku nepochopitelné... 7/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný western, kde hlavným ťahúňom sú charizmatickí herci a ich skvelé herecké výkony. Film pôsobí príjemným dojmom a dejová linka je priam nasiaknutá atmosférou divokého západu. Neviem však presne prečo, ale Leoneho práca ma oslovila viac. Možno tu chýba Morricone a jeho skvelá hudobná vložka. Tiež škoda tak lacnej Calverovej smrti za oknom, čakal som väčší zápas. Ale aj napriek tomu snímok poskytuje nadpriemerný filmový zážitok, hlavne vďaka legendárnym hercom, ktorí svoje postavy zahrali tak dokonale, ako keby tak žili aj v skutočnosti. 85/100 ()

Galerie (75)

Zajímavosti (70)

  • Yul Brynner ako Chris Larabee Adams odhalil svoju plešatú lebku len raz a síce v scéne, kde si pri budovaní obranného valu dal dole klobúk, aby si otrel pot. (marlon)
  • V kinech utržil film 11 000 000 amerických dolarů, výroba stála 2 500 000 amerických dolarů. (M.B)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno