Reklama

Reklama

Rivalové pod rudým sluncem

  • Česko Rudé slunce (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jaro 1871, japonský velvyslanec, doprovázený dvěma samuraji, jede v soukromém vagónu Transkontinentálního expresu na návštěvu k prezidentovi Spojených států, aby mu přivezl velmi cenný dar – samurajský meč nevyčíslitelné hodnoty. Do vlaku však nastoupili i členové bandy vedené desperáty Linkem a Gotchem. Zajímá je poštovní vůz, který převáží zlato, jež je střeženo vojenskou kavalérií. Zlato je uloupeno, ale jejich pozornosti neujde bohužel soukromý vagón. Jeden ze samurajů je zabit, cenný meč ukraden. Samuraj Kuroda má sedm dní na to, aby přinesl meč zpátky. Uprostřed Divokého západu stojí člověk, který žije a koná podle kodexu bušidó, zákona samurajů... Rudé slunce je western natočený v roce 1971 s mezinárodním obsazením. V hlavních rolích se vedle sebe objevil americký představitel tvrdých mužů Charles Bronson, legenda japonských filmů Toširó Mifune, francouzský herec Alain Delon a švýcarská herečka Ursula Andressová. Film byl natočen ve Španělsku britským režisérem Terencem Youngem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Musím dát 5* protože když mě něco takhle pobaví tak je to super. Vemte jen příběh samuraj na divokym západě a ani jednou to nesklouzne do demence. Akční scény fajn, a obsazení je takovej bonbónek na cestu. V pomyslném žebříčku drsňáků je pro mě Charles Bronson hned druhý za Clintem Eastwoodem takže cool. Pro lidi co rádi kvalitní westerny určitě doporučuju. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a trošku netradiční western s nádechem orientu. Mezinárodnímu obsazení vládne skvělý Mifune, který svého samuraje na divokém západě nemohl prostě prodat lépe. Alain Delon v záporné roli se mockrát nezjeví. Ursula dokonale prodá své půvaby a při sledování Charlese Bronsona si divák vlastně jen uvědomí, že toho kromě Sedmi Statečných a Tenkrát na Západě spolu s tímto filmem více kvalitního westernům neposkytl. 70% ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Od začátku je jasný, že jeden z těch tří zakuká. Všichni tři mají dostatek charismatu na to, aby si získali vaše sympatie, takže časem je celkem jedno, kterej z nich to bude (v otázce sympatií to tady ale celkem projel Alain Delon). Jako, představa, že se po Divokým Západě prohání samuraj, je vlastně dost přitažená za vlasy, ale já jsem si to moc užil. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ve kterém jiném westernu má člověk možnost vidět konfrontaci indiánů se samurajem? Myslím, že v žádném. Vynikající čtveřice Charles Bronson, Toshiro Mifune, Alain Delon a Ursula Andress rozehrávají velmi příjemnou a zábavnou jízdu, která je poměrně originální svým nápadem a nakombinováním herců. Dávám jasné 4* ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Westerny a samurajske filmy mam velmi rad. Su to zanre ktore maju mnoho spolocneho a velmi vyrazne sa navzajom obvplyvnovali. Preto film, kde sa tieto zanre fyzicky stretaju je pre mna logicky velmi lakavym objektom k preskumaniu:). Onym fyzickym spojenim je ustredna dvojica Bronson & Mifune. Obidvaja su hereckymi ikonami, ktore tvoria zelezne jadro toho, co nazyvame western, eastern. Bronson ako Harmonika, ci jeden zo Siedmych statocnych (dalsie krasne spojenie s Mifunem, ktory si zahral naopak v SIedmych samurajoch), Mifune ako ronin Sanjuro, ci postava v inych slavnych fimoch od Kurosawy, ci Kobayashiho. Red Sun je vsak western a ja som bol zvedavy, ci si Mifune so sebou prinesie aj nieco viac ako "len" nabrusenu katanu. A on si priniesol. Pribeh sa odohrava v dobe (1870) ked Japonsko malo obdobie vojen davno za sebou a otvorilo dvere zapadnej kulture. Samuraji, kedze to boli predovsetkym bojovnici, boli na pokraji zaniku. Kuroda (Mifune), je predstavitelom samuraja, v ktory pochadza z rodiny so 400-rocnou samurajskou tradiciou. Je preto prenho obrovskou ctou, ze teraz, v dobach mieru, dostal (zrejme poslednu) moznost sluzit svojmu panovi ako samuraj a to ako osobna straz japonskeho velvyslanca v amerike. Nevraviac o tom, ze je ukradnuty mec nevycislitelnej hodnoty, ktory mal sluzit ako dar pre americkeho prezidenta. Kuroda tak svoje poslanie navratit mec do siedmych dni berie smrtelne vazne (ak sa mu to nepodari je nuteny spachat seppuku). Tema "samurajov bez prace", bola skvelo spracovana v Kobayashiho Vzpoure (opat Mifune). Takze postava samuraja na zapade ani nemohla dopadnut lepsie, naviac Mifuneho vykon je vramci moznosti filmu naozaj priznacny. Bronson stvarnil cynickeho, no dobrosrdecneho banditu, ktory po ranu, vystrel, ci suchu hlasku nechodi daleko a spolu s Mifunem stvarnili podarenu dvojku. Kedze su zhodou okolnosti prinuteny spolupracovat, casto krat sa dostvaju do zaujimavych konfliktov, v ktorych hra ulohu rozdielnost kutur a ich odlisne motivacie. Klape im to vsak velmi dobre :) (vobec ich prva konfrontacia je naozaj kuzelna) . Paradne su obsadene aj ostatne postavy, ci uz je to slizky francuzky elegan Delon, alebo samopasna Ursula Andress. Red Sun je vsak nakoniec klasickym buddy westernom so zavanom exotiky a spominane detaily az tak podstatne na dej nevplyvaju, kedze sa to aj tak toci hlavne okolo ukranuteho zlata. Je vsak filmom neodskriepitelne zabavnym, vtipnym, skvelo obsadenym a s poctivym pristupom po vsetkych strankach. (8.3/10) ()

Galerie (185)

Zajímavosti (4)

  • Japonský velvyslanec zmiňuje císaře jménem Mikado. Toto slovo ale v japonštině existovalo až od roku 1880, zatímco děj filmu je zasazen do doby o deset let dřívější. (Hans.)
  • Natáčení probíhalo ve Španělsku. (Terva)

Reklama

Reklama