Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Charlotte, dej tomu chlapci zbytky pro psa. Nevadí ti, že budeš spát mezi rakvemi, viď? A i kdyby, jinde spát nemůžeš.“ Oliver Twist. Sirotek, jehož jméno si náhodně vymyslel velký „literát“ s holí, toho nedostal do vínku příliš mnoho. Vlastně vůbec nic krom své dětské nevinnosti a důvěřivosti. Jenže s tím to ve světě, který ho obklopuje, daleko nedotáhne. Anebo ho čeká přece jen příjemnější osud? Dickensovu předlohu jsem nečetl a ani zhlédnutí tohoto snímku mě k tomu příliš nemotivuje. Tím ale nechci říct, že by se film nepovedl, jen mě až tolik nechytil původní příběh. Spíš mě bavilo sledovat všechno okolo, zejména povedené líčení tehdejšího Londýna s jeho hezčími či hlavně špinavějšími a prohnilejšími částmi obývanými spodinou (paradoxně natáčených v ČR). A také vnímat atmosféru filmu (od úvodní sirotčí beznaděje přes o něco veselejší zaučování u svérázného Fagina, nadějné působení u ctihodného Brownlowa až po temnější závěrečnou část). Líbil se mi i casting (kraluje Kingsley). Kvůli zmiňovanému příběhu dám „jen“ slabší 4*. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nepochopil jsem, co na tom filmu všichni vidí. Režisér se bál natočit nějakou scénu skutečně dramaticky, začátek by díky krásné kameře a hudbě nejspíš vypadal stejně idylicky, i kdyby hlavní hrdina umřel hlady, a k nepoznání namaskovaný Ben Kingsley taky děti nevystraší. Přes vynikající výpravu vzniklo sotva něco víc než jednoduchá náhrada školní četby. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Polanski rozumie deťom i dospelým. Spojiť zmýšľaním a zameraním úplne odlišné skupiny divákov chce odvahu a hlavne schopnosti, ktoré Polanski bezvýhradne má. Moje prvé stretnutie s legendárnou postavou malého Olivera Twista dopadlo nad očakávania. Príbeh, aj keď je vlastne ďalším príbehom z mnohých, prináša hlavne skvelé exteriérne kulisy, skvelú nepokojnú atmosféru a zároveň úsmevný rodinný dojem. Herci dotvárajú dojem ozajstných ľudí toho obdobia. Hlavne Kingsley sa so svojou postavou dokonale stotožnil. Ostatok filmu, Oliverove putovanie a ostatné mini-dobrodružstvá sú pospájané s napätím, i čiastočným odľahčením a pobavením publika, a tie hodné dve hodiny uplynuli veľmi lahodne. 80%. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Tusil som, ze Roman Polanski vdaka svojim rozpravacskym schopnostiam dokaze z Olivera Twista vytvorit putavy film. A tak sa aj stalo. V prvom rade som rad, ze do role Fagina tvorcovia obuli prave Kingsleyho, idealna volba. Pacil sa mi aj maly Oliver v podani Barneyho Clarka, chalan ked bude chciet caka ho prijemna buducnost, uvidime. Celych 130 minut som sa nadmieru dobre bavil. Styri ako vino. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Jako kdybych v tom Londýně opravdu byla, tak moc na mě jeho atmosféra dýchla. Knihu jsem nečetla, z příběhu jsem předem znala pouze základní kostru, takže mě některé dějové zvraty překvapily a Oliverovi jsem samozřejmě fandila. Představitel Olivera byl v podstatě jediným faktorem, který mi na filmu vadil. Chlapec se mi zdál velice nevýrazný a přiznám se, že jsem si ho chvílemi pletla s ostatními dětmi (proč vlastně na konci nevysvětlili, co se s nimi stalo?). Takový Freddie Highmore, to by byla paráda. Jinak se film po všech stránkách povedl (úžasná hudba!). ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu si zahrály obě děti režiséra. Morgane Polanski ztvárnila dceru farmáře a Elvis Polanski se objevil jako chlapec s obručí. (don corleone)
  • Většina kulis byla navržena podle tvorby známého malíře Gustave Doré. I když on přímo neilustroval žádnou z Dickensových knih. (don corleone)
  • Lokace na pražském Barrandově byly tak velké, že se mezi nimi režisér Roman Polanski přemisťoval na skútru. Dále se natáčelo v Berouně a Žatci. (don corleone)

Reklama

Reklama