Reklama

Reklama

Beowulf: Král barbarů

  • Kanada Beowulf & Grendel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Krvavý příběh o bitvě válečníka Beowulfa s obrem Grendelem. V této moderní verzi anglosaské epické báje vede norský hrdina Beowulf (Gerard Butler) svou družinu na pomoc starému příteli, dánskému králi Hrothgarovi (Stellan Skarsgaard), jehož království je pustošeno Grendelem (Ingvar Sigurdsson). Jakékoli Beowulfovi pokusy o bitvu jsou však mařeny jeho odmítnutím bojovat. Poté, co se hrdina setká s tajemnou čarodějkou Selmou (Sarah Polley), začíná chápat, že obrova zuřivost je jen odpovědí na bezpráví, kterého se vůči němu král dopustil. Beowulf, který jako voják není vůbec zvyklý váhat, už ale není přesvědčen, že by obr měl zemřít. Bouřlivý příběh o pomstě, loajalitě, soucitu a odpuštění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Skvělé, byť značně komorní, zpracování eposu o Beowulfovi. Ubírá mu však, že v úvodu jsou jednotlivé linie dosti nekonzistentní a jaksi zmatené - moc tomu nepřidává, že ani tempo není z největších. Ovšem pokud si na tuto podivnost zvyknete (docela pomůže znalost předlohy), tak již není co vytýkat. Herci do svých rolí sednou, výprava je více než slušná, hudba také není z nejhorších a k tomu nádherné lokality drsné severské krajiny. Především zůstala zachována poetika předlohy "evropským" způsobem, jakým by to Hollywood pravděpodobně nikdy nedokázal. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Iluze pátého století po Kristu dokonalá, snad i díky výskytu mystických bytostí, které se musely prohánět pláněmi, z nichž občas zmizel nějaký ten kus dobytka, nebo brázdit moře a brát lidem jeho plody, případně usilovat mořeplavcům o život. Lidé versus oni- trollové a ostatní podobná havěť- dva nesmiřitelné tábory. Pobral jsem všechna pro a proti a propadl kouzlu Gerarda Butlera model 2005 do té míry, že se musím ptát: 57 procent? Opravdu jste viděli stejný film jako já? ()

Reklama

t_gon 

všechny recenze uživatele

Filmeček to byl skromný (ač mi to na velký rozpočet, jež se uvádí na 60Mega nepřipadalo), dalo by se říci, že něco pro odpolední vysílaní pro ČT...Je zde velká podoba s Vikingy, když partička bijců přijede králi helfnout s jeho problémem. Tím není nikdo jiný, než vcelku sympatický troll Grendel (časem mu budete možná i fandit, záleží jak moc vážně snímek budete brát...)Surovost středověku je také nádherně zobrazena a skvostná hudba spolu s dobrými herci dodávají snímku ten správný feeling...Určitě správná volba. Pro mě lepší průměr - kolem 4* ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování staroanglického eposu. Žádné přehnané efekty a dlouhé vleklé souboje. Přesně ve stylu staré literatury. Hrdina vytáhne meč, a rychle zabije. Tento film se drží duchu eposu, postava čarodějky je sice navíc, ale dává filmu oživení. Do toho krásná islandská krajina a výborná hudba, kterou složil Hilmar Örn Hilmarsson. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem v jedné knize četl báji o Grendelovi - monstru z bažin, které se vkrádá do hodovních síní, sbírá lidi po desítkách a odnáší je s sebou do mokřadů, kde je požírá. Příběh mě zaujal a proto, když jsem se dozvěděl, že Robert Zemeckis bude natáčet film Beowulf(hrdina, jenž se Grendelovi postaví), zaradoval jsem se. A teď se mi dostal do rukou snímek Beowulf and Grendel. Věru, zajímavé zpracování. Grendel tu je vykreslen nikoliv jako nějaké šílené zvíře, osm metrů vysoké s rozpětím paží jako fotbalová branka, nýbrž jako troll, na první pohled nepříliš odlišný od lidí, jemuž vrchnost zabije otce. A Grendel se mstí.... Snímek zasazený do nehostinného kraje se neskutečně vleče. Scény na sebe nepříliš dobře navazují. Téměř celý film je točen v exteriérech - jedna bouda, jedna chatrč, pár dřevěných konstrukcí...výprava tudíž nic moc, pár panáků ověšených kožešinami, jedna kocábka a deset zrezivělých mečů, nic víc. Ani vizuálních efektů se nedočkáte - Grendel je tvor z masa a kostí(žádný počítačový výplod). Bitek je poskrovnu, nejsou natočeny příliš umě. Gerard Butler v roli Beowulfa si střihnul takovou předskokanskou roli, do historie se bude vracet ve vizuální bombě tohoto roku - 300: Bitva u Thermopyl. Předloha filmu, tak jak jsem ji četl, zůstala víceméně zachována. Nadále se však moc těším na výtvor Zemeckise... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Vo filme sa niekoľkokrát spomína slovo Kelt. Avšak slovo Kelt, označujúce obyvateľa Britských ostrovov, sa až do osemnásteho storočia nepoužívalo. (misterz)
  • Filmový štáb se po celou dobu natáčení potýkal s velkými finančními problémy a nepřízní severského počasí. O všech strastech tohoto projektu nakonec vznikl dokument s názvem Hněv bohů (2006), který posbíral na filmových festivalech hned několik ocenění. (Ajka1)
  • Přestože se příběh odehrává na území dnešního Dánska, většina natáčení probíhala na Islandu. (Ajka1)

Reklama

Reklama