Reklama

Reklama

Beowulf: Král barbarů

  • Kanada Beowulf & Grendel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Krvavý příběh o bitvě válečníka Beowulfa s obrem Grendelem. V této moderní verzi anglosaské epické báje vede norský hrdina Beowulf (Gerard Butler) svou družinu na pomoc starému příteli, dánskému králi Hrothgarovi (Stellan Skarsgaard), jehož království je pustošeno Grendelem (Ingvar Sigurdsson). Jakékoli Beowulfovi pokusy o bitvu jsou však mařeny jeho odmítnutím bojovat. Poté, co se hrdina setká s tajemnou čarodějkou Selmou (Sarah Polley), začíná chápat, že obrova zuřivost je jen odpovědí na bezpráví, kterého se vůči němu král dopustil. Beowulf, který jako voják není vůbec zvyklý váhat, už ale není přesvědčen, že by obr měl zemřít. Bouřlivý příběh o pomstě, loajalitě, soucitu a odpuštění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědavý, jak bylo toto historické téma zpracováno. Nakonec jsem ohodnotil slabšími 4*. Filmu nemám co vytknout, ale také nemůžu nic pochválit. Prostě to bylo udělané. Je to film, který člověk jednou vidí a vzápětí na něj zapomene a už ho víckrát vidět nemusí. A od Skarsgårda jsem čekal víc - resp. jsem čekal, že bude mít lepší roli. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Sem tam se povedl nějaký záběr na islandskou krajinu či vtipné prohlášení, jinak těžká přetěžká bída s nouzí. Celou dobu jsem nepochopila, proč je Beowulf vlastně hrdina, neb hrdinských činů se jaksi moc nedopouštěl - asi byl hrdina proto, že se to o něm povídalo. Ubohá výprava je poměrně dvojsečná; musím uznat, že co se prostředí, budov etc. týče, tak byla v kontextu doby asi nepoměrně více realistická, než mohutné hrady a drahé zbroje (ale upřímně, kdo stojí v případě mýtu o realističnost? já ani ne), ovšem masky, respektive Grendel & matinka, jsou úděsné. Grendel vypadá ze všeho nejvíc jako mírně přerostlý, lehce dementní Viking a jeho máteř měla raději zůstat ve vodě. No, jsem zvědavá na Zemeckisovu versi, horší než tahle snad být nemůže. ()

Reklama

Haymar 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě průser, zároveň to ale postrádá jedinou silnější scénu nebo cokoli, co by nějak uvízlo v paměti. Buttler je jako Beowulf takovej nemastnej, neslanej a samotné monstrum - Grendel, vypadá spíš jako homelesák z hlaváku (ale strach z něj rozhodně nejde). Navíc celý příběh se neuvěřiteně vleče! Krásný kraj islandský to bohužel nedokáže vytáhnout z šedi podprůměru. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Iluze pátého století po Kristu dokonalá, snad i díky výskytu mystických bytostí, které se musely prohánět pláněmi, z nichž občas zmizel nějaký ten kus dobytka, nebo brázdit moře a brát lidem jeho plody, případně usilovat mořeplavcům o život. Lidé versus oni- trollové a ostatní podobná havěť- dva nesmiřitelné tábory. Pobral jsem všechna pro a proti a propadl kouzlu Gerarda Butlera model 2005 do té míry, že se musím ptát: 57 procent? Opravdu jste viděli stejný film jako já? ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Kde nič nieje ani smrť neberie! Film na ktorom sa jednoznačne podpisuje nedostatok prostriedkov. Veľa vecí sa dá zamaskovať veľmi peknými exteriérmi a armádou bradatých Olafov. No ak sa celý film postaví jedine na týchto veciach na obrazovke sa objaví veľká slabota. Slabota, ktorú od zlých filmov oddeľuje jedine serióznosť herecstva či snahou o zakrytie menších dejových dier aspoň surovou akciou. Drsná krajina, drsní Dáni a drsné reči však po chvíľke začnú kus nudiť a ku koncu to už nezachráni ani slušná akcia. Zaplať pánboh za vtipného bohonosiča, ktorý kde tu cez projekciu prebral moje driemoty. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Přestože se příběh odehrává na území dnešního Dánska, většina natáčení probíhala na Islandu. (Ajka1)
  • Film je volně inspirován anglo-saskou epickou básní o Beowulfovi. (Ajka1)
  • Grendelův otec (Spencer Wilding), čarodějnice Selma (Sarah Polley) a Grendelův syn se v původní básni neobjevují. Tyto postavy byly vytvořeny speciálně pro film. (Ajka1)

Reklama

Reklama